بازار؛ گروه بورس: کاهش تخصیص ارز ترجیحی و تغییرات بزرگ در قیمت حاملهای انرژی برای بخش خانوار دو سیگنال به بورس بود که توسط رییسجمهور و وزیر اقتصاد سهشنبه به جامعه ارسال شد. نتیجه این رویکرد برای صنایع بزرگ تداوم افزایش قیمت فروش ارز، رشد حاشیه سود، تعدیل قطعی گاز و برق است. البته در تایید این موضوع وزارت نیرو نیز با صدور بیانیهای اعلام کرده کرد که هیچ بخشی در اولویت تامین برق نیست و نباید چرخ تولید متوقف شود. در این فضا، سهام بزرگ که تاثیرپذیری بیشتری از رفع محدودیت های مورد اشاره دارند با اقبال بهتری در معاملات بازار بورس روبرو خواهند شد.
از طرفی در شرایطی هفته دوم آذر معاملات بازار بورس متعادل دنبال شد که سهشنبه تقریبا ۵۰ درصد نمادها مثبت و ۵۰ درصد منفی بودند. طلا و صندوق های طلا نیز بازدهی مثبت هفته گذشته را از دست دادند تا آنها هم به شرایط ۵۰ ۵۰ تن بدهد. البته آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه ۳۵ شرکت و نهاد ایرانی اعمال کرد و همین باعث شد روز سهشنبه قیمت دلار به بالا ۷۱ هزار تومان برود. با وجود این اتفاقات اکثر سهامداران نمادهای بزرگ بورسی ترجیح دادند تغییر در سبد سهام ایجاد نکنند و صفهای خرید شاخصسازها حفظ شد. اما ارزش معاملات صندوق های طلا و دیگر انواع طلا کاهش پیدا کرد این نشان دهنده خیلی ها تصمیم گرفتن فعلی دارایی طلای خود را حفظ کنند و منتظر آمدن ترامپ باشند.
حمایت از شاخص کل و تزریق نقدینگی
حمایت از شاخص کل و تزریق نقدینگی به سهام شرکتهای بزرگتر که وزن بزرگی در سبد صندوقهای حمایتی و اهرمی دارند به افزایش ارزش معاملات بازار بورس منجر شده است. اما مشخص نیست که این یک سناریو موقتی برای آمادگی برای مواجهه بازار سهام با ترامپ است یا اینکه هدف جبران عقبماندگی بورس است.
رضا روحی معتقد است که وضعیت بازار را باید در قالب چرخه های دورههای ارزیابی کرد. به صورت تاریخی، رفتار سهام شرکتهای کوچک در مقاطعی از شرکتهای بزرگ و اصلی بازار متفاوت میشود
رضا روحی کارشناس بازار سرمایه گفت: «شرط لازم برای ادامه رشد بورس ادامه ورود پول است. از طرف دیگر در این وضعیت شرایط بینالمللی انتظارات تورمی شکل گرفته است. در صورت کاهش صادرات نفت، دلار رشد می کند و همه دارایی ها به واسطه ی آن رشد می کند. در واقع رشد تورمی دلار می تواند بازده ریالی در ملک، خودرو، سهام و غیره ایجاد کند اما ممکن است بازده دلاری ایجاد نکند.»
او افزود: «وضعیت بازار را باید در قالب چرخه های دورهای ارزیابی کرد. به صورت تاریخی، رفتار سهام شرکتهای کوچک در مقاطعی از شرکتهای بزرگ و اصلی بازار متفاوت میشود. معمولا قبل از شروع سیکلهای رونق، سهام کوچک نشانه های برگشت را زودتر احساس می کنند و پول جدید ورودی به سمت این گروه جذب می شود. در اواخر سیکل رونق هم بوی خطر زودتر به مشام بازیگران سهام کوچک رسیده و رکود آنها مدتها قبل از سقف زدن کلیت بازار آغاز می شود.»
چرا برخی صف های خرید در معاملات بازار بورس عرضه نشدند
همچنین احمد جانجان کارشناس بازار سهام در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: «برخی صف های خرید در معاملات بازار بورس سهشنبه عرضه نشدند حتی اگر عرضه می شدند، تقاضا برای آنها ادامه داشت. این موضوع به ما نشان می دهد ظرف دو سه روز آینده مثبتها ادامه پیدا خواهد کرد و رفتار بازار بعد از آن می تواند مسیر میان مدت را نشان دهد. فعلا شاهد یک برگشت خفیف خواهیم بود و می تواند حتی تا شاخص ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد هم اصلاح کند. با توجه به تغییری که در روند فرسایشی یک سال و نیم اخیر صورت گرفته بازار رشد میکند.»
به گفته احمد جانجان در موقعیت کنونی بسیاری از سهم های بورسی رشد سودآوری خوبی دارند، نسبت قیمت به سود آنها بالا نیست و اتفاقا سود خوبی را هم در مجمع تقسیم می کنند. به نظر می رسد سرمایه گذاران با در نظر گرفتن عقب ماندگی بورس بازده مناسبی را ترسیم کردهاند
او افزود: «منابع ورودی به معاملات بازار بورس در کوتاه مدت کماکان افزایشی خواهد بود. این منابع که به دنبال کسب بازده حداکثری در فضای تورمی هستند امکان مانور بهتری در سهام کوچکتر خواهند داشت. در سال ۹۷ نیز سیاست پولی انقباضی پیگیری شد که تاثیر منفی بر سهام بزرگ بازار داشت اما سهام کوچک راه خود را جدا کردند و بیشترین جهش تاریخی شاخص هم وزن در دوره رکود بورس در نیمه دوم سال ۹۷ رقم خورد. »
جانجان تشریح کرد: «از طرف دیگر کاهش تنش جنگی باعث شده تمایل به خرید دلار و سکه با وجود انتخاب ترامپ فعلا بالا بماند. در واقع اگر تنشها ساکت شوند، تا دی ماه حداقل فضای دلار و طلا می تواند آرام باشد تا ترامپ به کاخ سفید برود و اقداماتش مشخص شود. با بروز تنشهای جدید در سوریه حداقل برای مدتی، نرخ دلار در بازار آزاد بالا میماند. اما از آنجائی که انواع طلا خصوصا سکه به نسبت حباب بالایی دارند، شدت خرید در سکه، شمش و صندوق های طلا زیاد نمیشود. از طرف دیگر شرایط کلی اقتصاد کشور فعلا به گونه ای نیست که بورس عقب بماند نرخ بهره ی اسمی بالا است. باید در نظر داشت این سیاست فعلا باعث شده کسی دنبال سرمایه گذاری ریسکی نباشد. اما با این وجود بسیاری از سهم های بورسی رشد سودآوری خوبی دارند، نسبت قیمت به سود آنها بالا نیست و اتفاقا سود خوبی را هم در مجمع تقسیم می کنند. به نظر می رسد سرمایه گذاران با در نظر گرفتن عقب ماندگی بورس بازده مناسبی را ترسیم کردهاند.»
یکی از عواملی که باعث شده معاملات بازار بورس روندی مثبت و متعادل داشته باشد حضور صندوقها در معاملات بازار است. درواقع جنگ سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم با ازدیاد نهادهای مالی و صندوق های سرمایه گذاری و در مقابل کسانی که به صورت شخصی و مستقیم در بورس سرمایه گذاری می کنند بالا گرفتهاست. سیاستگذاران در همه جای دنیا سعی می کنند سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس و بازار سرمایه را تقویت کنند، چون نظارت راحتتر بر روی آنها انجام می شود. از طرف دیگر با این فلسفه که نهادهای مالی جمعی از متخصصان هستند، ناکارایی های بازار کم می شود. اما کسانی که سابقه طولانی در بورس دارند و طرفدار سرمایه گذاری مستقیم در بورس هستند چندان این روند را نمی پسند. با این حال تاکنون کدهای بزرگ گوی سبقت را از همه خریداران بورسی ربودهاند.