به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، 65 هزار نفر افراد دارای معلولیت در استان کرمان داریم که مناسبسازی یکی از مطالبات آنهاست؛ به گفته مسئولان، مناسبسازی شهر کرمان مناسب نیست و حتی در برخی از مناسبسازیها استانداردهای لازم رعایت نشده است و عدهای از این قانون سر باز میزنند.
واقعیت این است که مناسبسازی صرفاً ویژه افراد دارای معلولیت نیست و همه افراد جامعه را به نوعی شامل میشود از افراد دارای معلولیت گرفته تا سالمندان، جانبازان، خانمهای باردار و حتی افرادی که به طور مقطعی دچار مشکل میشوند.
هر چند مناسبسازی فضای شهری برای معلولان صرف اجرای یک رمپ نیست اما همین رمپ ساده در خیلی از اماکن عمومی کرمان وجود ندارد و ورودی بیشتر بانکها، مراکز آموزشی، داروخانهها و ساختمان پزشکان ما برای ورود و اشخاص معلول مناسب نیست؛ علاوه بر این ما حتی پارک ویژه کودکان معلول نداریم و در بهترین پارک کرمان هم حتی یک چشمه سرویس بهداشتی ویژه معلولان وجود ندارد و بسیار حلزونی و لاکپشتی در این حوزه حرکت میکنیم.
مسئول ستاد مناسبسازی بهزیستی استان کرمان، با بیان اینکه در ماده 2 قانون حمایت از افراد دارای معلولیت آمده که تمام دستگاههایی که از بودجه دولتی استفاده میکنند و کاربری عمومی دارند باید حتماً مناسبسازی شود و این مناسبسازی به شکلی باشد که باعث آزار و اذیت افراد اعم از افراد دارای معلولیت، سالمندان، جانبازان و خانمهای باردار نشود، اظهار داشت: مناسبسازی صرفاً ویژه افراد دارای معلولیت نیست و برای همه اقشار جامعه، حتی افرادی است که به طور مقطعی دچار مشکل میشوند.
وی با بیان اینکه این قانون حتی شهرهای کوچک و روستاها را هم شامل میشود، گفت: شکی نیست که تمام ساختمانها باید برای استفاده افراد دارای معلولیت مناسبسازی شده باشد و این موضوع هم در قانون آمده و هم مطالبه همه افراد جامعه است.
مریم آقامحمدی، با اشاره به اینکه عدهای از این قانون سر باز میزنند و شاهد هستیم که در برخی از ساختمانها مناسبسازی انجام شده اما اگر این مناسبسازی را انجام نمیدادند، خیلی بهتر بود، گفت: متاسفانه در برخی از مناسبسازیها استانداردهای لازم رعایت نشده است و واقعیت این است که وجود یک رمپ غیر استاندارد بیشتر به افراد آسیب میزند.
وی با بیان اینکه مناسبسازی زیر نظر وزارت کشور و در استانها زیر نظر استانداران است، افزود: دبیرخانه مناسبسازی تشکیل شده که نظارت آن با بهزیستی است؛ با توجه به کوتاهی برخی دستگاهها در این حوزه داشتند و آمار روزافزون آسیبهای جسمی افراد که باعث معلولیت آنها میشود، مقرر شد بازرسی و دستگاه قضایی در این حوزه ورود کرده و رونوشتی از تمامی مکاتبات ما به بازرسی هم ارسال شود.
مسئول ستاد مناسبسازی بهزیستی استان کرمان، با اشاره به نقش پررنگ شهرداریها و اداره راه و شهرسازی در حوزه مناسبسازی، گفت: درخواست داریم نظارت این دستگاهها بیشتری را بر پیمانکاران داشته باشند تا استانداردهای لازم قبل از ساخت، کامل و دقیق انجام شود.
وی با بیان اینکه در کمیسیون ماده 100 باید تمام این موارد به طور دقیق و کامل بررسی شود اما یا بررسی نشده و یا کوتاهیهایی انجام میشود، عنوان کرد: متاسفانه بعد از ساخت، این ساختمانها را جریمه میکنند در حالی که جریمه کارساز نیست و در همه موارد نمیتوان به عنوان یک اهرم بازدارنده به آن نگاه کرد.
آقامحمدی با اشاره به اینکه ما طیفهای وسیعی از معلولیت داریم و معلولیت فقط صرف افرادی نیست که روی ویلچر نشستهاند، گفت: مناسبسازی فضای شهری باید برای تمام این طیفها از نابینا و ناشنوا گرفته تا بقیه انجام شود؛ مناسبسازی صرفاً اجرای یک رمپ نیست.
وی با بیان اینکه برای ناشنوایان ما باید علائم استاندارد جهانی طوری نصب شود که در دید این افراد باشد که متاسفانه این مورد مشاهده نشده است، ادامه داد: در مورد نابینایان استفاده از موزاییکهای مخصوص در پیادهروها به درستی رعایت نشده است و مواردی را داشتیم که استفاده نادرست از این موزائیکها باعث سقوط فرد نابینا شده است.
مسئول ستاد مناسبسازی بهزیستی استان کرمان، با اشاره به اینکه در ارتباط با افراد اوتیسم نیز باید وضعیت سرو صدا رعایت شود و اگر بخواهیم به این موضوع به طور ایدهآل نگاه کنیم شهرداری کرمان هنوز در ابتدای راه قرار دارد، گفت: کارهای زیادی در حال انجام است و اگر استانداردها به طور کامل و دقیق رعایت شده و شهرداری به دیده اغماض نگاه نکرده و فقط به جریمه بسنده نکند شرایط خیلی بهتر میشود.
وی با بیان اینکه الان پارکهای ما در حال بهسازی هستند اما در بهترین پارک کرمان هم حتی یک چشمه سرویس بهداشتی ویژه معلولان وجود ندارد؛ ما حتی پارک ویژه کودکان معلول در کرمان نداریم، افزود: ما سازنده شهر نیستیم؛ ما فقط نظارت داریم و مسائلی و مشکلات را به مقامات مافوق گزارش میکنیم.
آقامحمدی با بیان اینکه در برخی دستگاهها اتاقی را در طبقه پایین به عنوان میز خدمت برای خدمترسانی به معلولان در نظر گرفته شده که شامل حقوق شهروندی میشود و به عنوان مناسبسازی و دسترسی پذیری قابل قبول نیست، عنوان کرد: مهلت سه ماهه به دستگاهها داده شده که این مشکلات را برطرف کنند.
وی با اشاره به اینکه جای کار زیادی در این حوزه وجود دارد و ما بسیار حلزونی و لاکپشتی حرکت میکنیم، گفت: البته کرمان یکی از 10 استانی است که قرار است مناسبسازی ویژه در آن انجام شود؛ کرمان به عنوان شهر دوستدار سالمند و شهر دوستدار کودک انتخاب شده و به زودی مجری این طرح انتخاب میشود.
زهرا نگاری، مشاور شهردار کرمان در امور معلولان، نیز با بیان اینکه حدود چهار سالی است که شهرداری کرمان به موضوع مناسبسازی ورود کرده است و همه کارهای اجرایی که در سطح شهر انجام میشود طبق اصول و ضوابط است، اظهار داشت: متاسفانه زیرساختهای شهر کرمان طی سالیان طولانی ساخته شده و باز زمانی زیادی برای مناسبسازی تمام این امکان نیاز است.
وی با اشاره به اینکه باید همه دستگاهها در این حوزه ورود کنند و مناسبسازی کل شهر به مناسبسازی پیادهروها ختم نمیشود، گفت: بهسازی پارکها و مناسبسازی پیادهروهای شهر کرمان در حال انجام است اما ورودی بیشتر بانکها، مراکز آموزشی، داروخانهها و ساختمان پزشکان ما برای ورود اشخاص معلول مناسب نیست و این موضوع باعث میشود که معلولان ما از حضور در جامعه باز بمانند.
مشاور شهردار کرمان در امور معلولان، با بیان اینکه پیادهرو یک لاین بلوار جهاد سال گذشته مناسبسازی شده است اما تمام ساختمان پزشکان این محدوده رمپ ندارند، عنوان کرد: شهرداری تنها یک بخش کار است و کل زندگی و نیاز یک فرد دارای معلولیت به پارک و پیادهرو ختم نمیشود.
وی با اشاره به اینکه در تمام پروژههای جدیدی که طی چند سال گذشته اجرا شده و یا در حال اجرا است شرایط مناسبسازی برای افراد دارای معلولیت لحاظ شده است، ادامه داد: در جاهایی هم که نیاز آن احساس شده و امکان آن وجود داشته سرویس بهداشتی ویژه معلولان در نظر گرفته شده است.
نگاری با بیان اینکه ایستگاههای اتوبوس شهر کرمان در حال مناسبسازی شدن است، افزود: اتوبوسهای جدید ناوگان حمل و نقل عمومی نیز همه برای معلولان مناسبسازی شده است.
انتهای پیام/511/
∎