محمدرضا تاجیک، نویسنده و ورامین شناس در یادداشتی گفت: برگزاری انتخابات، انتخاب نمایندگان مردم و تشکیل مجلس شورای ملی، همیشه یکی از چالش های مهم و پر فراز و نشیب سیاسی ایران و منطقه ورامین تا انقلاب اسلامی بود.
در این انتخابات، شش دسته ازجمله شاهزادگان قاجار، اعیان و اشراف، علما و طلاب، ملاکین و فلاحین، تجار و اصناف حق رای داشتند.
انتخاب شوندگان علاوه بر داشتن تابعیت ایران و معروفیت محلی، باید باسواد بوده و حداقل ۳۰ و حداکثر ۷۰ سال سن میداشتند. برای رأی دهندگان نیز، داشتن مالکیت به ارزش حداقل هزار تومان و برای اصناف نیز داشتن محل کسب از شرایط حق رأی بود.
پس از برگزاری انتخابات، با دستور مظفرالدین شاه قاجار، نخستین مجلس شورای ملی در تاریخ ۱۴ مهر سال ۱۲۸۵ با ۱۵۶ نماینده تشکیل شد.
ورامین در دوره های اول، دوم و سوم مجلس شورای ملی نماینده مستقلی نداشت و در این سه دوره به عنوان مناطق اطراف تهران، با شهر تهران نماینده مشترک داشت. مردم ورامین در دوره سوم طی نامه ای اعتراض آمیز، خواستار کرسی مستقل در مجلس برای ورامین شدند.
پس از آن، از دوره ۴ تا دوره ۲۲ ، ورامین به همراه گرمسار و ایوانکی دارای یک نماینده مشترک شدند که از آن باعنوان (بلوک ثلاث) یاد می شد.
انتخابات مجلس چهارم در ورامین، انتخاباتی جنجالی و خونین بود و این انتخابات دو بار برگزار و در طول برگزاری آن چهار نفر کشته و چهل و پنج نفر زخمی شدند.
از دوره ۴ تا پایان دوره ۲۴ ، پس از برگزاری انتخابات، نمایندگان ورامین به ترتیب به شرح ذیل انتخاب شدند.
آقامیرموسی خان، دوره ۴
میرزاعلی اکبرخان داور، دوره ۴
سیدعلاءالدین بهبهانی، دوره ۵
میرزا ابراهیم آشتیانی، دوره ۶ و ۱۴
سیدابوالحسن خان قاضی نوری، دوره ۷
سیدمحمد محیط لاریجانی، دوره ۸ تا ۱۳
محمدرضا آشتیانی زاده، دوره ۱۵ و ۱۶
عبدالرحمان فرامرزی، دوره ۱۷ و ۱۸
سیدشمس الدین قنات آبادی، دوره ۱۹
مظفر امیری، دوره ۲۰
دکترمحمد سام، دوره ۲۱
منصور صادقی، دوره ۲۲
محسن دولو، دوره ۲۳
سیداسماعیل رحیمی لاریجانی، دوره ۲۴
آقامیرموسی خان نخستین نماینده ورامین در مجلس شورای ملی در دوره ۴ اندکی بعد از انتخاب فوت نمود و در انتخابات بعدی علی اکبر داور که با توصیه و تاکید رضا خان کاندیدا شده بود، به عنوان نماینده ورامین انتخاب شد.
از این بین، دو نفر از نمایندگان روحانی به نام سید علاءالدین بهبهانی ملقب به اعتمادالاسلام و سید شمس الدین قنات آبادی معروف به آقا شمس بودند.
اکثر نمایندگان ورامین غیر بومی و ساکن تهران بودند و در طول ۲۴ دوره تشکیل مجلس شورای ملی، هر کدام از نمایندگان ۱ دوره انتخاب شدند اما سید محمد محیط لاریجانی با ۶ دوره، میرزا ابراهیم آشتیانی، محمدرضا آشتیانی زاده و عبدالرحمان فرامرزی هر کدام با ۲ دوره بیشترین دوره نمایندگی مردم ورامین را برعهده داشتند.
در دوره هایی از مجلس شورای ملی که تعداد آرای ماخوذه در صورتجلسات ذکر شده، میرزا علی اکبر خان داور در دوره ۴ با ۶۵۴۹ رأی کمترین و دکتر محمد سام در دوره ۲۱ با ۱۹۳۵۷ رأی، بیشترین رأی را کسب کردند.
محمدرضا آشتیانی زاده که از پایه گذاران حزب دمکرات ایران بود از طرف این حزب، مظفر امیری از طرف حزب مردم و منصور صادقی از طرف حزب ایران نوین در انتخابات دوره های ۱۵، ۲۰ و ۲۲ از حوزه انتخابیه ورامین، گرمسار و ایوانکی کاندیدا و رأی آوردند.
با پیگیری های محسن دولو و به علت آشنایی با هویدا نخست وزیر، در دوره ۲۲ مجلس شورای ملی، نماینده ورامین از گرمسار و ایوانکی تفکیک و مستقل شد.
طول مدت مجلس شورای ملی، از سال ۱۲۸۵ تا سال ۱۳۲۴ (دوره ۱ تا دوره ۱۸) دو سال و از سال ۱۳۲۴ تا سال ۱۳۵۷ (دوره ۱۹ تا دوره ۲۴) چهار سال بود.
در نهایت با سرنگونی رژیم پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی، چراغ مجلس شورای ملی پس از ۷۲ سال و برگزاری ۲۴ دوره در ۲۱ اسفند سال ۱۳۵۷ خاموش شد.
انتهای پیام/