به گزارش سلام نو به نقل از تسنیم، رئیسجمهور کره جنوبی در یک نطق تلویزیونی غیرمنتظره، برای نجات دموکراسی کشورش مقابل کسانی که آنها را ««نیروهای بیشرم ضد دولت حامی کره شمالی» نامید، اعلام حکومت نظامی کرد. ساعتی بعد، ارتش کشوری که در تاریخ خود دستکم شاهد سه کودتا در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ بوده، فعالیتهای سیاسی، از جمله تجمعات و تظاهرات را ممنوع کرد و وزارت دفاع هم به فرماندهان نظامی در تمامی شاخهها دستور داد آمادگی رزمی خود را افزایش دهند.
ون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی عصر دیروز (شب به وقت سئول) در یک سخنرانی تلویزیونی اعلامنشده، در این کشور ۵۲ میلیون نفری حکومت نظامی اعلام کرد و گفت که «نیروهای بیشرم ضد دولت حامی کره شمالی» را ریشهکن خواهد کرد. «ون» گفت که برای «حفظ نظم آزاد و قانون اساسی» و همچنین حمایت از دموکراسی در کشورش، اعلام حکومت نظامی میکند: «من برای محافظت از جمهوری آزاد کره در برابر تهدید نیروهای کمونیست کره شمالی، برای ریشهکن کردن نیروهای منفور ضددولتی طرفدار کره شمالی که آزادی و شادی مردم ما را غارت میکنند و برای محافظت از نظم قانونی آزاد، حکومت نظامی اعلام میکنم.» رئیسجمهور کره جنوبی که کشورش قبل از دهه ۱۹۸۰ یک کشور غیردموکراتیک به حساب میآمد و دستکم سابقه سه کودتا دارد، گفته که ظرف ۱۰ روز آینده «نیروهای مخالف دولت» را که آنها را حامی کره شمالی خطاب کرده، پاکسازی خواهد کرد ولی به هیچ رویداد یا تحول خاصی در رابطه با همسایه شمالی که از سال ۲۰۰۶ به سلاح هستهای مجهز است، اشاره نکرده است. با این حال، به نظر میرسد نوک پیکان اتهامات در ارتباط با «نیروهای حامی کره شمالی» اشاره به اپوزیسیون چپ میانه معروف به حزب دموکراتیک خلق است که از ماه آوریل ۲۰۲۴ (فروردین ۱۴۰۳)، با افزایش تعداد کرسیهای خود از ۱۵۷ به ۱۸۷ در ائتلاف با سایر نیروهای اپوزیسیون موقعیت حزب محافظهکار «قدرت مردم» و همچنین او را در جایگاه ریاست جمهوری به چالش کشیدهاند. پیشتر البته برخی منابع از احتمال وقوع کودتا در کره جنوبی خبر داده بودند.
ساعتی بعد از اعلام حکومت نظامی، ارتش فعالیتهای پارلمانی و حزبی، تجمعات و فعالیتهای سیاسی را ممنوع کرد، نیروهای ارتش در خیابانهای پایتخت مستقر شدند، ستونی بزرگ از خودروهای زرهی به سمت پارلمان رفتند و مقابل پارلمان کره مستقر شدند و ساعتی بعد گزارش شد که ارتش وارد پارلمان شده است. خبرگزاری فرانسه گزارش کرده که بالگردها بر بام مقر پارلمان در سئول فرود آمدهاند. قانون اساسی میگوید که حکومت نظامی به رئیسجمهور، که بارها با رسانههای خبری درگیر شده است، اجازه میدهد آزادی مطبوعات را محدود کند، ولی طبق همین قانون، ظاهراً به مجلس اجازه میدهد با اکثریت، حکومت نظامی را ملغی کند. حوالی ساعت ۱ بامداد به وقت سئول (۱۹:۳۰ به وقت تهران) تقریباً سه ساعت پس از اعلام حکومت نظامی، در حالی که اعضای شورای ملی تلاش کردند جلسهای در پارلمان برگزار کنند، اعتراضاتی هم در سراسر شهر اتفاق افتاد.
حکومت نظامی مقابل استیضاح؟!
ارزش وون کره جنوبی بلافاصله بعد از حکومت نظامی کاهش یافت، سهم شرکتهای کرهای در بورس امریکا سقوط کرد و اپوزیسیون کره جنوبی هم با اشتباه خواندن تصمیم رئیسجمهور، قول داد «با مردم آن را متوقف کند.» لی جائه میونگ، رهبر حزب مخالف دموکرات که به همراه بقیه احزاب کوچکتر، اکثریت پارلمان را دارد، در یک سخنرانی زنده آنلاین گفت که «ون» دیگر رئیسجمهور کره نیست و مردم کشورش را به مقابله با حکومت نظامی دعوت کرد: «تانکها، نفربرهای زرهی و سربازان با تفنگ و چاقو بر کشور حکومت خواهند کرد. اقتصاد جمهوری کره به طور جبرانناپذیری سقوط خواهد کرد. همشهریان من لطفاً به مجلس شورای ملی بیایند.» در تصاویری که شبکههای محلی پخش کردند، به نظر میرسد که برخی از تظاهرکنندگان در حالی که شعار میدادند به حکومت نظامی پایان دهید! پایان حکومت نظامی!»، قصد ورود به ساختمان را داشتند، در حالی که مأموران پلیس سعی داشتند جلوی آنها را بگیرند. با وجود اینکه رئیسجمهور کره جنوبی اپوزیسیون کره را «حامیان کره شمالی» نامیده ولی به نظر میرسد اعلام حکومت نظامی او، بیشتر ابزاری برای سرکوب مخالفانی است که با کسب اکثریت در پارلمان «دولت را فلج کرده» و به گفته او «مجلس ملی که باید پایه دموکراسی آزاد میبود، به هیولایی تبدیل شده است که آن (دموکراسی) را نابود میکند.»