تدوین آییننامه جدید توزیع آنلاین دارو
با گذشت تقریبا چهار ماه از انتصاب حسین افشین به عنوان معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری، نخستین نشست خبری او با رسانهها برگزار شد. تهاتر کارخانه نوآوری آزادی، اصلاح آییننامه توزیع اینترنتی دارو، طراحی دستیار هوشمند برای رئیسجمهور و توسعه شرکتهای دانشبنیان از جمله موضوعات مطرح شده در این نشست است. اردیبهشت ماه امسال بود که پس از کش و قوسهای فراوان، رئیس پارک فناوری پردیس از احتمال خرید کارخانه نوآوری آزادی توسط این پارک فناوری خبر داد. موضوعی که از همان زمان در هالهای از ابهام قرار دارد و در بلاتکلیفی به سر میبرد. حالا حسین افشین، معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری، در نخستین نشست خبری خود که روز سهشنبه در محل ساختمان معاونت علمی برگزار شد، در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» درباره تصمیم نهایی دولت برای سامان دادن به این ماجرا گفت: «صاحب کارخانه آزادی، دولت نیست و صاحب کارخانه میخواهد یا دولت آن را بخرد یا از ملک خارج شود. در حال بازدید از برخی ساختمانهای دولت هستیم تا بتوانیم تهاتر ساختمانهای دولت و کارخانه آزادی صورت بگیرد. ما مکان داریم که شرکتهای این کارخانه جابهجا شوند، اما این کار هزینهبر است و به صلاح نیست. بنابراین به دنبال اجرای طرح تهاتر هستیم و امیدواریم این کار صورت بگیرد.» علاوه بر این، آخرین وضعیت توزیع اینترنتی دارو در سکوها نیز از دیگر موضوعات بررسی شده در نخستین نشست خبری است. با توجه به رای مثبت دیوان عدالت اداری برای توزیع اینترنتی دارو در پلتفرمها به نظر میرسد هنوز سنگاندازی در مسیر آن وجود دارد. یکی از چالشها به اصلاح آییننامهای بازمیگردد که ماههاست وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو تصمیم به اصلاح آن دارند، اما تا به امروز خبری از آن منتشر نشده است. افشین در این باره نیز به خبرنگار «دنیای اقتصاد» پاسخ داد که در این زمینه آییننامهای در حال تدوین است. او همچنین گفت: « سعی داریم با این آییننامه اشکالات موجود را برطرف کنیم. دو، سه هفته آینده با وزیر بهداشت جلسهای داریم و توزیع آنلاین دارو یکی از موضوعاتی است که قرار است در مورد آن به توافق برسیم.»
طراحی دستیار هوشمند برای رئیسجمهور
معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری همچنین در بخش دیگری از نخستین نشست خبری خود از طراحی دستیار هوشمند برای رئیسجمهور خبر داد. افشین در این مورد گفت: «طراحی دستیار هوشمند برای رئیسجمهوری در دستور کار قرار گرفته و این پروژه که از هماکنون آغاز شده است، طی شش ماه آینده آماده خواهد شد. این دستیار هوشمند برای تمامی وزرا نیز طراحی خواهد شد، بهگونهای که هر وزیر بتواند در حوزه کاری خود از یک دستیار هوشمند بهرهمند شود. او تاکید کرد که این تنها آغاز بهرهگیری از ابزارهای هوشمصنوعی در کشور است و این روند بهتدریج توسعه خواهد یافت.» افشین همچنین درباره توسعه زیرساختهای هوشمصنوعی توضیح داد: «کشور نمیتواند از تولید تراشهها و فناوریهای میکروالکترونیک غافل بماند، از همینرو پروژه ملی سهند تعریف شده است که شامل تولید سیلیکون با گرید ۹۹.۹۹ و ساخت ویفر میشود.» او بزرگترین آرزوی خود را در زمان تصدی این سمت، ایجاد «شهر میکروالکترونیک» عنوان کرد و از تدوین و آغاز اجرای این برنامه خبر داد. او طراحی الگوریتمها و سیستمعاملهای بومی را گام دیگری در توسعه هوشمصنوعی عنوان کرد و افزود: «یکی از دانشگاههای کشور با حضور تیمی متشکل از ۷۰ استاد برجسته، پروژه توسعه الگوریتمها و سکوی بومی هوشمصنوعی را آغاز کرده است. توسعه این سکوی بومی از مهرماه آغاز شده و نسخه آزمایشی آن طی شش ماه آینده ارائه میشود. نسخه کامل این سکو نیز ظرف یک سال آینده آماده بهرهبرداری خواهد شد. با تکمیل این سکوی بومی، تمامی حمایتهای ما در حوزه هوشمصنوعی بر اساس این زیرساخت بومی انجام خواهد شد.»
توسعه شرکتهای دانشبنیان در ۵ سال آینده
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در حوزه حمایت از شرکتهای دانشبنیان درباره پایش و تاسیس شرکتهای دانشبنیان نیز عنوان کرد: «ارزیابی دانشبنیانها از مهمترین وظایف معاونت و اعتبار ما به شرکتهای عضو است. با کارگزاران و معاونین جلساتی برای اصلاح برخی ساختارها داشتیم و این به معنای نقص نیست، بلکه باید پویا باشیم. به زودی برخی از شرکتهای دانشبنیان را از دست خواهیم داد و این طبیعی است. تجمیع شرکتهای دانشبنیان مهم است نه تعداد آنها. طبق قانون هر دو سال یکبار باید شرکتها دوباره ارزیابی شوند و قطعا این کار انجام خواهد شد و تمدید خودکار حذف میشود. هر شرکتی بخواهد در لیست شرکتهای دانشبنیان قرار بگیرد باید در حال دویدن باشد؛ در این زمینه ریزش در کنار رویش خواهیم داشت. افشین همچنین در خصوص گسترش شرکتهای دانشبنیان اظهار کرد طبق قانون برنامه باید تعداد شرکتهای دانشبنیان طی پنج سال آینده به ۳۰ هزار برسند.