شرق: «بهای زندگی» عنوان کتابی است از بری شوارتز که با ترجمه کیوان شعبانیمقدم توسط نشر طرح نقد منتشر شده است.
این کتاب را بهطورکلی میتوان در دسته آثار مربوط به معنا و سبک زندگی قرار داد. شوارتز در این کتاب با نگاهی انتقادی به زندگی مدرن پرداخته و سلطه اقتصاد را بر همه شئون زندگی به چالش کشیده است. او نشان میدهد ما چگونه همه چیز را در زندگیمان تجاری کردهایم و به همین خاطر، ارتباط خود را با خویشتن خویش و با یکدیگر از دست دادهایم.
ما مدام به شکلهای مختلف در حال رقابت با هم هستیم و این رقابتی است که گاه خودمان هم از آن بیاطلاعیم. شوارتز با حرکت از تجارت به ساحتهای پزشکی، حقوق، ورزش، تحصیلات، ازدواج، دموکراسی و دین نشان میدهد چگونه چیزهایی که در زندگی بیش از همه برایشان ارزش قائل هستیم، بهشدت بازاری و از معنا
تهی شدهاند.
او افسانههای رایج و مرسوم اقتصاددانانی که میخواهند تمام مناسبات و رفتارهای انسانی را با منحنیهای عرضه و تقاضا و هزینه-فایده توضیح دهند، رد میکند و با استدلالهای قانعکننده به ما پیشنهاد میدهد که برای مدتی این تقلای سیزیفوار را متوقف کنیم. «بهای زندگی» پر است از تمثیلها و حکایات خواندنی که به خواننده کمک میکند ایدههای نویسنده را با زندگی خود مرتبط کند.
شوارتز در اثرش این پرسشها را مطرح کرده که آیا قابل قبول است افراد، فقط به فکر رفاه خودشان باشند؟ اگر پاسخ منفی است، در چه مرحلهای باید نگرانبودن برای خودشان را متوقف کنند و به فکر دیگران باشند؟ و درباره چه کسانی باید نگران باشند؟ ما در رابطه با سایر انسانها و جامعهای که در آن زندگی میکنیم، چقدر مسئولیت داریم؟ رفتار شایسته انسانی کدام است و چگونه باید آن را به افراد القا کرد؟ آزادی فردی انسانها چقدر باید محدود شود و از چه راههایی؟
«بهای زندگی» اولین بار در سال 1944 منتشر شد. شوارتز در پیشگفتار نسخه آخر کتاب میگوید در این اثر تلاش کرده نشان دهد که استقبال مشتاقانه از بازار آزاد بهعنوان راهحلی برای همه مشکلات اشتباه است و منجر به نابودی بسیاری از بهترین امور زندگی میشود.
او میگوید مباحثی که در کتابش مطرح کرده، امروز بیش از زمان نوشتهشدنش کاربرد دارد و درخور اعتنا است: «درست است که چشمانداز مالی ما در اوایل 1990 تاریک بود و الان در دوران رونق و شکوفایی به سر میبریم، اما این رونق برای همیشه دوام ندارد و حتی اگر برای مدت طولانیتری ادامه پیدا کند، مشکلاتی که من در کتابم شناسایی کردم، حل نمیشود.
درواقع، حتی ممکن است با ترغیب هرچه بیشتر مردم به گرویدن به سوی بازار برای حل همه مشکلات اجتماعی، اوضاع بدتر شود». کتاب «بهای زندگی» در دوازده فصل و به زبانی ساده نوشته شده و درواقع شوارتز قصد نداشته در اینجا اثری دانشگاهی به دست دهد، بلکه طیف گستردهای از مخاطبان را مدنظر داشته است.