شناسهٔ خبر: 70084271 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

باراش مرکز گردشگری نسل‌کشی در اسرائیل

در اینجا همه روی تپه می‌نشینند و در حالی که پاپ‌کورن می‌خورند و قلیان می‌کشند، برای بمباران‌های جنگنده‌های اف‌ ۱۶ هورا می‌کشند و دست می‌زنند.

صاحب‌خبر -

 به گزارش  بولتن نیوز به نقل از فارس، ترکیب واژه‌های «نسل‌کشی» و «گردشگری» دور از ذهن به نظر می‌رسد، اما رژیم صهیونیستی دهه‌هاست که طی جنگ‌هایش علیه نوار غزه، آن را به واقعیت تبدیل کرده، به ویژه پس از جنگ اخیر این رژیم علیه نوار غزه که پس از عملیات طوفان الاقصی در 7 اکتبر 2023 آغاز شد، این نوع گردشگری در اسرائیل نه تنها بسیار رواج پیدا کرده، بلکه به یک پدیده تبدیل شده که اسرائیل از آنها درآمدهای قابل توجهی کسب می‌کند، درآمدهایی که به خون فلسطینی‌ها آغشته‌اند.

بی‌تردید بسیاری از شنیدن اینکه صنعت گردشگری وجود دارد که بر پایه مرگ، ویرانی و فاجعه بنا شده، متعجب شوند، اما پدیده غم‌انگیز و نگران‌کننده‌ای در اسرائیل رایج شده که از سفر مردم به غم‌انگیزترین و فاجعه‌بارترین نقطه جهان یعنی نوار غزه خبر می‌دهد.

در این سفرها بازدیدکنندگان از نزدیک مناطق عملیاتی ارتش اسرائیل، مناطق جنگی و فاجعه‌زده فلسطینی‌ها، گورهای دسته‌جمعی و جنایات ارتش اسرائیل دیدن می‌کنند.

این پدیده که از آن تحت عنوان «گردشگردی تاریک» یا «گردشگری سیاه» یاد می‌شود، برای اولین بار در سال 1996 توسط دو استاد دانشگاه اسکاتلندی به نام‌های «جان لنون» و «مالکوم فولی» در کتاب «گردشگری تاریک: جاذبه مرگ و فاجعه» مطرح شد تا امروزه به یک پدیده تبدیل شود و دارای یک وبگاه اختصاصی با راهنمایان خاص خود باشد.

معمولا مردم برای عزاداری یا سوگواری به این مکان‌ها می‌روند تا یاد و خاطره درگذشتگان را گرامی بدارند، اما در اسرائیل چنین نیست، اسرائیلی‌ها به نوار غزه فاجعه‌زده می‌روند تا از درد و رنج دیگران لذت ببرند.

گردشگری در زمان جنگ

درباره نمونه‌های این پدیده به عنوان مثال می‌توان به کشور روندا اشاره کرد که سالانه پذیرای 30 هزار گردشگر خارجی برای بازدید از بناهای یادبود نسل‌کشی 1994 در این کشور به ویژه بنای یادبود نسل‌کشی کیگالی و یادبود کلیسای Ntarama است.

همچنین در اوایل دهه 1990، سالانه حدود نیم میلیون گردشگر از اردوگاه کار اجباری «آشویتس»، بزرگترین و مخوف‌ترین اردوگاه کار اجباری دوران نازی‌ها بازدید می‌کردند. 

به همین ترتیب، سالانه میلیون‌ها نفر از برج‌های تجارت جهانی که در حمله 11 سپتامبر آسیب دیدند، زندان جزیره روبن که نلسون ماندلا به همراه دیگر آزادیخواهان سال‌ها در آن زندانی بودند و اخیراً نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل در اوکراین بازدید می‌کنند.

نظرسنجی سال 2022 وبگاه Dark Tourism نشان می‌دهد،  82 درصد از آمریکایی‌ها حداقل یک‌بار در زندگی خود به یکی از مقاصد گردشگری تاریک سفر داشته و از آنها بازدید کرده‌اند.

به موازات جنگ‌های جدید مناطق گردشگری جدید نیز راه‌اندازی می‌شوند و در این میان هیچ‌جایی در دنیا به اندازه سرزمین‌های اشغالی که تاریخ آن با جنگ و تجاوز و تهاجم و قتل و کشتار عجین شده، دارای چنین مناطقی نیست، به همین منظور در ماه‌های اخیر شاهد رشد عجیب گردشگری تاریک در سرزمین‌های اشغالی بوده‌ایم.

برگزارکنندگان این سفرها عمدتا کنیسه‌ها و سازمان‌ها و جمعیت‌های صهیونیستی یهودی هستند که تلاش می‌کنند، گردشگرانی را از سراسر جهان برای بازدید از این مناطق فاجعه‌زده نوار غزه جذب کنند.

این سفرهای چند روزه نام‌های مختلفی بر خود حمل می‌کنند، اما شرکت‌های اسرائیلی آنها را «سفرهای همبستگی» می‌نامند و طی آن بازدید کنندگان به ویژه از بمباران‌ها و انفجارهای مهیب ارتش اسرائیل در نوار غزه بازدید می‌کنند.

سازمان StandWithUs یکی از این سازمان‌هاست که از اسرائیل در سرتاسر دنیا حمایت می‌کند و تورهای به قیمت 8600 دلار برای بازدید از مناطق 7 اکتبر برگزار می‌کند و از این حیث رتبه اول را در میان دیگر شرکت‌ها که عمدتا آمریکایی، کانادایی و استرالیایی هستند، احراز می‌کند.

«مایا روزن»، خبرنگار آمریکایی در فوریه گذشته موارد متعددی از این تورها را مستندسازی کرده که تقریباً روزانه از شهرک «کفرعزه»، از جمله مناطق مورد حمله حماس در طوفان الاقصی بازدید می‌کردند.

این بازدیدها به شکلی خاص محل برگزاری فستیوال موسیقی سوپر نوا، در یکی از  مناطق جنوب سرزمین‌های اشغالی نیز می‌شود که اکنون مملو از یادبودهای نظامیان کشته شده اسرائیلی طی عملیات طوفان الاقصی است تا به این ترتیب اسرائیل بتواند، به راحتی نقش قربانی را در آنها ایفا کند.

افزون بر آن، اسرائیل پیشنهادهای دیگری نیز به بازدیدکنندگان ارائه می‌دهد، از جمله بازدید از شهرک‌های پوشش غزه، آسایشگاه‌های نظامیان معلول اسرائیل، بیمارستان‌های مجروحان جنگی، میدان گروگان در تل‌آویو، بازدید از یکی از تونل‌های مقاومت به طول 30 متر با انفجارهای جنگی صداگذاری شده و تحریف اهداف رزمندگان حماس از عملیات طوفان الاقصی.

گردشگران که اکثر آنها را یهودیان آمریکایی و همچنین اروپایی، آمریکای جنوبی، استرالیایی، آفریقای جنوبی و کانادایی تشکیل می‌دهند، در زمان حضورشان در سرزمین‌های اشغالی، نه تنها در مناطق عملیات طوفان الاقصی گردش می‌کنند، بلکه از این مناطق عکسبرداری و فیلمبرداری هم می‌کنند تا پس از بازگشت انتقال‌دهنده آن به جوامع سکونت خود باشند.

سیاست گردشگری کشتارها چه چیزی را پنهان میکند

به گفته یکی از مسئولان وزارت گردشگری اسرائیل، تاکنون ده‌ها هزار یهودی در قالب گردشگری تاریک به سرزمین‌های اشغالی سفر کرده‌اند تا از مناطق عملیاتی 7 اکتبر و همچنین مناطق عملیاتی ارتش اسرائیل در نوار غزه بازدید کنند و اغلب آنها را مسیحیان صهیونیست آمریکایی تشکیل داده‌اند.

نکته حائز اهمیت اینکه بسیاری از این سفرها توسط اسرائیل تأمین مالی می‌شود و در آنها روی تغییر دیدگاه و باور روزنامه‌نگاران، خبرنگاران، سیاستمداران و حامیان اسرائیل تمرکز می‌شود. 

این موجب شده تا شرکت‌های و سازمان‌های صهیونیستی مانند صندوق قومی یهود که در آوارگی فلسطینی‌ها و اشغال اراضی فلسطینی و شهرک‌سازی نقش مهمی ایفا کردند، برگزارکننده چنین تورهایی آن هم به صورت رایگان باشند.

نکته قابل توجه اینکه تنها به تأمین مالی و برگزاری تورهای رایگان اکتفا نشده، بلکه برای کسانی که توان سفر به «اسرائیل» را ندارند، تجارب واقعیت مجازی، از جمله تور مجازی سفر به غزه به نام «غزه 360» تهیه شده که یک ویدیو 35 دقیقه‌ای به زبان‌های انگلیسی و عبری است و بینندگان را به مناطق مختلف پوشش غزه و نوار می‌برد و در بسیاری از پلتفرم‌ها قابل دسترسی است، بدون اینکه این فیلم‌ها اشاره‌ای به این داشته باشند که اسرائیل مرتکب چه جنایاتی در نوار غزه پس از 7 اکتبر از نسل‌کشی، کشتار، گرسنگی و ویرانی شده است.

همچنین با وجود بحرانی که اقتصاد اسرائیل از زمان آغاز جنگ در نوار غزه با آن درگیر است، نتانیاهو سپتامبر گذشته با اختصاص 86 میلیون دلار برای تأمین طرح‌های بزرگداشت 7 اکتبر و جنگش در نوار غزه موافقت کرد.

این سفرها اهداف متعددی را دنبال می‌کنند، از جمله اینکه علاوه بر اینکه تلاش دارند، مواضع انتقادی و محکومیت‌های گسترده بین‌المللی علیه اسرائیل کاهش دهند و به تغییر این نگاه کمک کنند، به منابعی برای جمع‌آوری کمک‌های مالی تبدیل شوند. 

در این خصوص سخنگوی سازمان‌های یهودی آمریکایی شمالی خاطر نشان می‌کند که اسرائیل طی یک سال گذشته موفق به جمع‌آوری کمک‌های مالی به ارزش 783 میلیون دلار از این بازدیدکنندگان طی سفرهایشان به سرزمین‌های اشغالی شده است.

اما مهم‌ترین بُعد این سفرها که اسرائیل به آن توجه ویژه‌ای دارد، مظلوم‌نمایی و قربانی جلوه دادن خود در میان این بازدیدکنندگان است، اینکه اسرائیل جنایتی مرتکب نشده و هرآنچه مرتکب آن می‌شود، دفاع از خود بوده است.

در واقع این سفرها فراتر از بعد مالی و اقتصادی تلاش دارند، باز تولیدکننده هویت یهودی باشند تا توجیهی برای جنایات صهیونیست‌ها علیه فلسطینی‌ها در سراسر سرزمین‌های اشغالی باشند، به همین دلیل در ماه‌های اخیر مناطق بازدید گسترش یافته و مناطقی از حیفا، قدس اشغالی، کوه «مسعده» و بحرالمیت را هم در برگرفته، درحالی که فلسطینی‌ها از هرگونه تحرک در سرزمین‌هایشان منع می‌شوند.

سازمان «Birthright Israel» یا «حق تولد در اسرائیل» از جمله این سازمان‌هاست که از سال 1999 تاکنون نزدیک به یک میلیون یهودی جوان را از طریق سفرهای توریستی رایگان با عنوان آموزشی و با هدف شکل‌دهی هویت یهودی جدید و تغییر نگاه آنها به اسرائیل و جنایات این رژیم در اشغال اراضی فلسطینی و ارتکاب انواع جنایات علیه فلسطینی‌ها تغییر دهد و آنها را به پرچمداران حمایت از اسرائیل در دنیا تبدیل کند.

در مورد سفرهایی که اکنون تحت عنوان «سفرهای همبستگی» انجام می‌شود، شباهت بسیاری بین آنها و بین سفرهای جوانان یهودی آمریکایی به اردوگاه‌های مرگ نازی‌ها در لهستان مشاهده می‌شود، درحالی که بین جلاد و قربانی در این دو رخداد تفاوت‌های بسیاری وجود دارد.

در این سفرها به بازدیدکنندگان القا می‌شود که آنچه از سوی دادگاه‌های بین‌المللی علیه اسرائیل و رهبران آن صادر شده ظلمی دو چندان است، به همین دلیل بازدیدکنندگان صدای انفجارهای مهیبی که تنها به فاصله چند مایل آن طرف‌تر در نوار غزه توسط ارتش اسرائیل انجام می‌شود و تاکنون منجر به شهادت بیش از 44 هزار فلسطینی و مجروح شده بیش از 105 هزار نفر دیگر و آوارگی میلیون‌ها نفر شده است، را نخواهند شنید.

در حالی که غزه در معرض نسل‌کشی و ویرانگری بی‌امان و وحشیانه اسرائیل قرار دارد، یک سازمان اسرائیلی توری نام «گردشگری نسل‌کشی» به راه انداخته که طی آن بازدیدگان در یک قالب یک تور دریایی از خرابی‌ها، ویرانی‌ها و بمباران مداوم غزه و درد و رنج فلسطینی‌های آن بازدید می‌کنند.

شبکه TRT ترکیه برای اولین‌بار صحنه‌های دلخراشی از نوار غزه را توسط مستندی که به واسطه این تور تهیه کرده بود، را پخش کرد که نشان می‌داد، در میان بازدیدکنندگان کودکان خردسال و همچنین یکی از اعضای پارلمان اسرائیل هم مشاهده می‌شد که در بخشی از آن درباره تقسیمات جدید نوار غزه و ترویج مفهوم «اسرائیل بزرگ» صحبت می‌کرد و ویرانی‌های هولناک ناشی از بمباران‌های اسرائیلی را به سخره می‌گرفت.

وقتی بمباران غزه تشویق می‌شود

این شکل مخوف و غیرانسانی گردشگری موضوع جدیدی نیست، تاکنون بارها مشاهده شده هرگاه اسرائیل جنگی را علیه نوار غزه آغاز کرده، آن را با چنین تورهایی همراه کرده که بارزترین نمونه آن به تجاوز سال 2014 این رژیم به نوار غزه بازمی‌گردد.

طی تجاوز 51 روز تجاوز به نوار غزه، این رژیم اقدام به انتشار تصاویری از گروه‌های مختلفی اسرائیلی و یهودی کرد که روی تپه‌های مشرف به سرزمین‌های فلسطینی‌ می‌نشستند و با گوشی‌های خود از بمباران‌های این مناطق فیلم و با صحنه‌های دود سیاه ناشی از انفجارها عکس‌های سلفی می‌گرفتند و به بمباران‌های وحشتناکی که چند مایل آن طرف‌تر می‌شد، می‌خندیدند، صحنه‌ای که «آلن سورنسن»، خبرنگار خاورمیانه روزنامه دانمارکی Kristligt Dagblad، از آن تحت عنوان «سینمای سدروت» نام برده بود.

این عکس‌ها و فیلم‌ها در حالی گرفته می‌شدند که حملات هوایی اسرائیل ده‌ها کشته و مجروح از فلسطینی‌ها از خود برجا می‌گذاشت. در این جنگ ارتش رژیم صهیونیستی بیش از 60 هزار حمله به نوار غزه انجام داد که در اثر آن 2.322 فلسطینی به شهادت رسیدند و 11 هزار نفر دیگر مجروح شدند.

در حالی که این توصیف روزنامه‌نگار دانمارکی خشم گسترده‌ای را در توییتر به دنبال داشت و برخی از حامیان اسرائیل او را به «دروغگویی» و «اتهام‌زنی» متهم کردند، روزنامه‌نگاران دیگری از جمله «نیکولای کراک» در تأیید سورنسن نوشت: «تپه تاریک یک لحظه به چیزی شبیه خط مقدم جنگ تبدیل می‌شود .. یک نمایش جنگی واقعی که به حاضران اجازه می‌داد، مستقیما منظره نوار پرجمعیت غزه مشاهده کنند.. بازدیدکنندگان برای اینکه صحنه‌ای واضح‌تر داشته باشند، مرتب صندلی‌های خود را به نقاط بالاتر تپه می‌بردند، آنها روی صندلی‌ها نشسته بودند و پاپ کورن می‌خوردند، بعضی هم قلیان می‌کشیدند و می‌خندیدند و زمانی که آسمان شب با برق قدرتمند بمب‌ها روشن و صدای وحشتناک اصابت آنها بر سر فلسطینی‌ها روشن می‌شد، همه هورا می‌کشیدند و دست می‌زدند.»

چنین صحنه‌هایی برای اولین بار در تپه «باراش» مشاهده نمی‌شد، بلکه آن تپه از 2008 و جنگ اسرائیل علیه نوار غزه در آن سال به میعادگاه هزاران یهودی صهیونیست برای تماشای جنایات اسرائیل علیه فلسطینی‌ها تبدیل شده بود.

هم اکنون تپه «باراش» در سرزمین‌های اشغالی از تپه‌ای زیبا که باید پذیرای هزاران گردشگر برای لذت بردن از زیبایی‌هایش باشند، به مرکز نوع دیگری از گردشگر تبدیل شده است. گردشگرانی که با دوربین دید در شب می‌آیند تا شاهد حملات جنگنده‌های اف 16 در آسمان غزه و بمباران‌هایشان بر فلسطینی‌ها و ستون‌های دودی باشند که از میان ساختمان‌ها و خانه‌های مسکونی به آسمان بلند می‌شود.