نگاه روندی این مزیت را دارد که تاثیر اقتصاد بر سایر موضوعات جامعه ایرانی و تاثیر گرفتن اقتصاد از آنها را بتوانیم در یک مجموعه تجزیه و تحلیل کنیم و همچنین پاسخ به چراهای وضعیت کنونی اقتصادی داشته باشیم. اکنونِ اقتصاد ما محصول تلاش ها و تصمیم گیری ها در دهه های گذشته است. امسال در این پروژه سال های ۱۳۹۴،۱۳۸۴،۱۳۷۴،۱۳۶۴،۱۳۵۴ از هر دهه انتخاب شده است.
در سال ۱۴۰۳، اقتصادنیوز در «نیمقرن با اقتصاد ایران» با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان تقدیم مخاطبان میشود.
۱۳ آذر ۱۳۵۴؛ وزیر خزانهداری آمریکا به ایران میآید
جرالد پارسکی، معاون وزارت خزانهداری آمریکا تاکیدکرد که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) دستکم برای دو سه سال دیگر اختیار تعیین یک جانبه قیمت های نفت را حفظ خواهد کرد معذلک به نظر میرسد که اعضای اوپک میخواهند به جبران بالا رفتن قیمت کالاهای وارداتی خود اکتفا کرده و به مذاکره با کشورهای مصرفکننده ادامه دهند.
این امر راه را برای گفتوگو درباره تاثیر بالا رفتن قیمت نفت روی قیمتهای مولد دیگر باز می کند.
پارسکی توضیح داد که وزیر خزانهداری آمریکا در درجه اول از کشورهایی که با آمریکا کمیسیونهای اقتصادی مختلط تشکیل دادهاند ازجمله ایران، عربستان سعودی و مصر دیدن خواهد کرد.
۱۳ آذر ۱۳۶۴؛ بیش از ۵ هزار خانوار روستایی صاحب زمین مزروعی شدند
در نیمه نخست سال جاری ۲۳ هزار و ۲۵۴ هکتار زمین توسط هیاتهای هفت نفره به ۵۲۳۹ خانوار کم زمین و بی زمین روستایی واگذار شده است.
۱۳ آذر ۱۳۷۴؛ خطوط اعتباری میانمدت بهزودی در اختیار ایران قرار میگیرد
یک خط اعتباری میانمدت ۸ تا ۱۰ ساله جدید با رقم قابل توجهی به زودی در اختیار قرار می گیرد.
دکتر محسن نوربخش، رئیسکل بانک مرکزی ایران بدون ذکر منبع اعطای این اعتبار جدید در نشست شورای هماهنگی سرمایهگذاری در ساختمان مرکزی بیمه ایران گفت: برای خرید نیازهای اساسی کشور در سالجاری از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار خطوط اعتباری میانمدت ۸ تا ۱۰ ساله استفاده شده است.
وی گفت: استفاده از این خطوط اعتباری سبب شد که خرید کالاها به صورت نقدی انجام شود و نرخ بهرهای که مملکت باید پرداخت کند (لایبور) تفاوت بسیار زیادی با نرخهای بهره اعتبارات یوزانس دارد.
این اعتبارات کمک شایستهای به بازار سرمایه داخلی نیز خواهد کرد.
رئیسکل بانک مرکزی اضافه کرد: با رویه جدیدی که بهصورت ثابت و مستمر، با هماهنگی بانک مرکزی و وزارت صنایع اتخاذ شده است، در آینده تخصیص ارز و گشایش اعتبارات ارزی در نظام بانکی کشور با هیچ وقفهای روبهرو نخواهد شد.
وی گفت: از آغاز سالجاری تاکنون یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارز صادراتی در اختیار صنعت قرار گرفت و این رویه به راحتی تا پایان سالجاری ادامه خواهد یافت.
نوربخش گفت: خرید ارز صادراتی نیز شروع شده و حدود ۶۰۰ میلیون دلار ارز از صادرکنندگان خریداری شده است.
رئیسکل بانک مرکزی افزود: در چارچوب مناسبات تنظیم شده با وزارت صنایع تلاش میشود نسبت اعتبارات یوزانس برای صنعت کمتر شود.
وی اعلام کرد: بانک مرکزی در صدد است که تسهیلات اعتباری کوتاه و میانمدت سالم و صحیحی را تدارک ببیند تا افرادی که قصد خرید مواد اولیه و کالاهای واسطهای از خارج را دارند، مجبور نباشند از اعتبارات یوزانس استفاده کنند.
دکتر نوربخش درباره بدهیهای خارجی کشور گفت: ۱۵ میلیارد دلار از بدهیهای شکلگرفته باقی مانده است که باید در یک دوره پنج تا شش سال پرداخت شود.
رئیس کل بانک رکزی درباره موسسات مالی اعتباری غیربانکی گفت: هنوز مجوز ایجاد این موسسات داده نشده است، اما به زودی ظرف یک یا دو هفته آینده مجوز ایجاد موسسه مالی اعتباری برای بخش مسکن اعطا شود.
وی با حمایت از راهاندازی این موسسات اظهارکرد: این گونه موسسات در ابتدا باید تخصصی و هدفدار باشند تا از منابع مالی به صورت مضاربهای استفاده نکنند.
۱۳ آذر ۱۳۸۴؛ محصولات پتروشیمی از سبد حمایتی دولت خارج می شود
چهارمین نمایشگاه «ایران پلاست ۲۰۰۵» با حضور وزیری هامانه، سرپرست وزارت نفت افتتاح شد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: دستاوردهای گستردهای در طول چهار سال متناسب با رشد و توسعه صنعت پتروشیمی حاصل شده است.
محمدرضا نعمتزاده درباره قیمتگذاری محصولات پتروشیمی گفت: نزدیک ۴ سال است قیمت محصولات پتروشیی ثابت مانده است، ولی اخیرا کمیتهای به ریاست معاون اول رئیسجمهور طرحی را بررسی کرده است که محصولات پتروشیمی از سبد حمایتی خارج شود.
وی تاکید کرد: محصولاتی که قیمت تثبیتی دارند مثل پودر لباسشویی، مشمول این طرح نمیشود عملی شدن این موضوع به تصمیم هیات وزیران بستگی دارد.