شناسهٔ خبر: 70075357 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

نقش تاب‌آوری والدین در شکل‌گیری شخصیت نوجوانان

شهرکرد- معاون پیشگیری از جرم دادگستری چهارمحال و بختیاری گفت: والدین با کسب مهارت‌های برخورد با فرزندان و تاب‌آوری لازم در مقابل نوجوان می‌توانند تربیت صحیحی برای فرزند داشته باشند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، نوجوانی سنی است که در آن شخصیت فرد شکل می‌گیرد و رفتار درست والدین در این دوران می‌تواند نقش بسزایی در تعیین شخصیت افراد داشته باشد، چراکه بررسی زندگی افراد موفق و بزهکار یا خلافکار نشان از آن دارد که ریشه همه موفقیت‌ها یا ناکامی‌ها به رفتار والدین در دوران نوجوانی با فرزندان بستگی دارد.

در این دوران، نوجوانان ذهنیت منفی‌در ارتباط با بزرگ‌سالان دارند و تصور می‌کنند، هر حرف والدین بر ضد آن‌ها است و پدر و مادرها مدام با فرزندان خود سر جنگ دارند، و این تصور ان‌ها را در حالت تدافعی نسبت به والدین قرار می‌دهد، اما آگاهی والدین در برخورد با فرزندان در نوجوانی می‌تواند به جذب یا دفع آن‌ها از محیط خانه و خانواده تأثیر بسیاری داشته باشد.

نوجوانی دوران گذار از بحران است

سید محمد موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: داشتن مهارت‌های زندگی به کنترل هیجانات کمک می‌کند.

وی تصریح کرد: در بحث کنترل خشم دو مقوله مطرح است، یکی اینکه فرد درک درستی داشته باشد و خشمگین نشود و دیگری اینکه در زمان بروز و غلیان خشم بتواند خود را کنترل کند و در هر دو مورد نیاز به داشتن مهارت‌های زندگی داریم که یکی از آن‌ها مهارت تربیت فرزند به‌ویژه در دوران نوجوانی است.

موسوی اضافه کرد: انسان ۶ دوره عمر از نوزادی تا مرگ را تجربه می‌کند و مهم‌ترین این دوران که در تربیت و رشد جسمی و روحی انسان تأثیر بسزایی دارد و هم در دین اسلام به آن اشاره شده است و هم در روان‌شناسی و علوم مختلفی مورد توجه قرار گرفته، دوره نوجوانی می‌باشد.

معاون پیشگیری از جرم دادگستری چهارمحال و بختیاری بیان داشت: نوجوانی از ۱۰ سالگی تا ۲۰ سالگی را شامل می‌شود و بستگی به سن بلوغ، محیط جغرافیایی، خانواده و وضعیت جسمی افراد دارد و به آن دوره بحران و گذار از بحران گفته می‌شود و هم به‌عنوان یک فرصت و هم یک تهدید مطرح است.

وی تاکید کرد: اگر والدین مهارت‌های برخورد با فرزندان در دوران بلوغ را یاد گرفته باشند، می‌توانند تاب‌آوری لازم را در مقابل نوجوان داشته باشند و این موضوع به تربیت صحیح فرزند کمک می‌کند.

موسوی یادآور شد: والدین باید برای بالا بردن آگاهی‌های خود از دوره‌هایی که در این زمینه به‌صورت حضوری و مجازی برگزار می‌شود، بهره بگیرند، فرزندان سرمایه اصلی هر فرد در جامعه هستند و لازم است یاد بگیریم با این سرمایه‌ها چطور برخورد کنیم.

معاون پیشگیری از جرم دادگستری چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: بر اساس تحقیقات روانشناسان مطرح دنیا نوجوانان در این سن به دنبال اثبات هویت خود هستند و این «من هستم»، چند شاخه پیدا می‌کند و در مرحله اول استقلال‌طلب می‌شود و تمایل دارد خود تصمیم بگیرد، در این مورد دیگران باید کمک بدهند اما انتخاب باید توسط خود نوجوان صورت بگیرد.

وی ادامه داد: نوجوانان همچنین در این سن عدالت‌طلب می‌شوند و افرادی که از موضع برابر با وی صحبت کند، می‌پذیر و زیر بار حرف افرادی که از بالا با آن‌ها سخن می‌گوید، نمی‌روند.

نوجوانان به دنبال اثبات هویت خود هستند

موسوی با اشاره به اینکه بچه‌ها در سن نوجوانی آزادی‌طلب هستند، به این صورت که به دنبال آن می‌باشند که اختیارات امور در دست خودشان باشد اذعان داشت: این موضوع در کنار استقلال‌طلبی رخ می‌دهد و این اصل ذات نوجوان است که باید به مسیر صحیح هدایت شود.

معاون پیشگیری از جرم دادگستری چهارمحال و بختیاری گفت: نوجوانان دوست دارند مورد تعریف و تمجید قرار بگیرند و به دنبال اثبات هویت خود هستند و اگر این حس از طریق صحیح پاسخ داده شد به دنبال کار نادرست نخواهد رفت، اگر نوجوانی در خیابان با موتورسیکلت حرکات نمایشی انجام می‌دهد به دنبال دیده شدن است و نتیجه عدم توجه والدین، معلمان و اطرافیان است.

وی خاطرنشان کرد: حتی در بی‌حجابی هم بر اساس تحقیقات افرادی حجاب را کنار گذاشتند که حس دیده شدنشان برآورده نشده و با ظاهر نامتعارف به دنبال جلب توجه هستند و اگر فرد در دوران نوجوانی پر شود از حس دیده شدن دیگر سراغ چنین رفتارهایی نخواهد رفت.