شناسهٔ خبر: 70073566 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

گزارش «شبکه شرق» از نشست خبری معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری: حسین افشین اعلام می‌کند یکی از برنامه‌هایی که در دستور دارند اصلاح ساختارهاست و به زودی یکسری از شرکت‌های دانش‌بنیان از دست خواهند رفت

دستیار هوش مصنوعی برای رئیس جمهور و وزرا آماده می‌کنیم/ مشکل اینترنت و محدودیت‌های آن با تلاش رئیس جمهور به زودی حل می‌شود

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بعد از گذشت صد روز از شروع به کار وزرا و معاونان رئیس جمهوری در دولت چهاردهم، در اولین نشست خبری خود پاسخگوی سوالات خبرنگاران بود

صاحب‌خبر -

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بعد از گذشت صد روز از شروع به کار وزرا و معاونان رئیس جمهوری در دولت چهاردهم، در اولین نشست خبری خود پاسخگوی سوالات خبرنگاران بود. اظهارات حسین افشین در این نشست خبری نشان می‌دهد که رویکرد او حداقل با رویکرد معاون پیشین علم و فناوری یعنی روح الله دهقانی فیروزآبادی متفاوت است. او نه به اینترنت طبقاتی عقیده‌ای دارد و نه معتقد است بالا بردن آمار فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان نشان‌دهنده موفقیت در این بخش است. افشین از اصلاح ساختاری در معاونت علمی در این نشست گفت و تاکید کرد که در این اصلاح ساختاری بخشی از شرکت‌های دانش‌بنیانی که دیگر در لبه دانش و تکنولوژی فعالیت نمی‌کنند، حذف خواهند شد.

به گزارش «فن‌زی»، او در پاسخ به «شبکه شرق» در مورد جلوگیری از فعالیت اینترنت بدون فیلتر در برخی از پارک‌های فناوری تاکید کرد که این یک بدسلیقگی بوده که اتفاق افتاده و به زودی با تلاش‌هایی که رئیس جمهوری در زمینه رفع محدودیت‌های اینترنت انجام می‌دهند این مسائل به صورت کامل حل خواهد شد.

همچنین او در پاسخ به سوال دیگر «شبکه شرق» در مورد اینکه آیا قرار است معاونت علمی و فناوری جلوی برخی موانع توسعه کسب‌وکارها از جمله تعلیق در اینماد و بسته شدن یک شبه کسب‌وکارها را بگیرد، تاکید کرد که در این زمینه در حال رایزنی هستند و تلاش می‌کنند تا جلوی این تصمیمات که به فعالان نوآوری صدمه وارد می‌کند را بگیرد.

از سوی دیگر او در این نشست خبری اعلام کرد که در تلاش هستند کارخانه نوآوری آزادی را که شرکت‌های استارتاپی بسیاری در آن عضو هستند را با معاوضه یک یا چند ساختمان دولتی نگه‌ دارند و از صدمه به شرکت‌های فعال در این کارخانه جلوگیری کنند. توقف طرح تولید تسلا در کشور، راه‌اندازی سیستم‌عامل هوش مصنوعی، آماده‌سازی دستیار هوشمند برای رئیس جمهور و وزرا، حل مشکلات شرکت‌های رمز ارز از دیگر موضوعات مهمی بود که حسین افشین در اولین نشست خبری خود به آنها اشاره کرد.

طرح مهندسی معکوس تولید تسلا متوقف شد

یکی از خبرهایی که با حاشیه فراوان در دولت گذشته همراه شد، خبر معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری سابق در مورد تولید خودروهایی مانند تسلا در ایران بود. روح‌الله دهقانی فیروزآبادی تابستان سال ۱۴۰۲ در یک برنامه تلویزیونی در مورد تولید خودروهای برقی در ایران گفته بود: «خودروهای تسلا را به کشور آورده و آنها را باز کرده‌‌ایم، قصد داریم از این خودروها الهام بگیریم و دنبال کپی‌کاری نیستیم.»

حالا معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام می‌کند که پروژه مهندسی معکوس تولید خودروهای تسلا در کشور متوقف شده است.

حسین افشین در این زمینه توضیح داد: « در مورد بحث خودرو برقی چیزی که باید بگویم این است که این طرح در حد طرح باقی مانده و ادامه پیدا نکرده است. در تولید خودرو برقی، چندین مبحث وجود دارد که باید به آن توجه کنیم. اولین موضوع مربوط به پلتفرم چنین خودروهایی است. ما حتی در خودروهای تولید داخلی هم طرحی پلتفرم نداریم، چون طراحی پلتفرم نیازمند سرمایه‌گذاری زیادی بین ۱ تا ۲ میلیارد دلار است و خودروها براساس پلتفرمی که تولید شده است، گسترش پیدا می‌کنند.»

او ادامه داد:‌ «خودروسازی در صنعت خودرو ما به‌صرفه نیست بنابراین به دنبال ساخت پلتفرم مخصوص خودرو هم نمی‌رود. وقتی خودروساز می‌بیند برای خرید خودروهایش صف طولانی وجود دارد و همین خودرو هم که می‌خواهد به مردم بفرشد باید بین ۶ ماه تا ‍۱ سال در صف انتظار باشند، بنابراین دلیل نمی‌بیند که در ساخت خودرو خود نوآوری انجام دهد.»

به باور او خودروسازهایی در دنیا موفق هستند که پلتفرم‌های مربوط به این زمینه را نیز تولید می‌کنند. افشین تایید می‌کند با وجود ورود چند شرکت ایرانی در زمینه ساخته پلتفرم بومی خودرو، این طرح‌ها هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است.

توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی

از دیگر مباحثی که حسین افشین در اولین نشست خبری خود در مورد آن صحبت کرد بحث مربوط به هوش مصنوعی و توسعه آن در کشور بود. به گفته او آنها در تلاش برای به وجود آوردن زیرساخت‌های مورد نیاز برای توسعه هوش مصنوعی در کشور هستند و در این زمینه اولین دیتاسنتر GPU (پرازنده گرافیکی) تا اوایل سال ۱۴۰۴ راه‌اندازی خواهد شد.

افشین در این زمینه گفت: «برای توسعه هوش مصنوعی با مانعی به نام زیرساخت مواجه هستیم، اما اتفاق بزرگی در این زمینه در حال رخ دادن است و آن این است که اولین دیتاسنترGPU یا مزرعه GPU را تا اوایل ۱۴۰۴ افتتاح می‌کنیم. این یک تحولی در توسعه هوش مصنوعی در کشور ایجاد می‌کند.»

او در ادامه به تولید سیستم‌عامل هوش مصنوعی اشاره کرد و توضیح داد: «یکی از دانشگاه‌های کشور را محور قرار دادیم که سیستم عامل ملی هوش مصنوعی را تدوین کند. وقتی می‌گویم ملی حس بد نگیرید، چون تا کنون تجربه خوبی از ملی نداشته‌ایم. این سیستم‌عامل با کمک متخصصان ایرانی در حال توسعه است. نسخه آزمایشی این سیستم عامل ۶ ماه دیگر آماده می‌شود و و در نهایت تا یکسال نسخه کامل آن خواهد آمد، با این اتفاق تمام کارهای معاونت روی این سکو و سیستم‌عامل ایرانی صورت خواهد گرفت.» به گفته او این اتفاق شروع کار سیستم‌عامل است و مدام در حال به‌روزرسانی آن خواهند بود تاجایی که تمام دانشگاه‌ها به آن الگوریتم جدید اضافه خواهند کرد.

آنطور که افشین اعلام کرد تیم ۷۰ نفره روی این سیستم‌عامل کار می‌کند. افشین معتقد است این شروع به کار است و ممکن است بعد از انتشار این سیستم‌عامل صدها ایراد داشته باشد، اما باید صبوری کرد تا عیب‌ها برطرف شود و یک اتفاق خوب در این زمینه رخ دهد.

افشین در ادامه از آماده‌سازی دستیار هوشمند برای رئیس‌جمهوری، وزرا و معاونان وی خبر داد و گفت: «دستیار هوش مصنوعی برای آقای رئیس جمهوری طراحی می‌کنیم تا بتواند در همه حوزه‌ها داده‌های به روز در اختیار ایشان بگذارد. برای هر کدام از وزرا و معاونان رئیس جمهور هم طبق حوزه‌ای که کار می‌کنند در تلاش هستیم تا یک دستیار هوش مصنوعی تهیه و تولید کنیم. این کار توسط دانشگاه‌های مختلف در حال انجام است. بنابراین ممکن است یک دستیار قوی‌تر و یکی ضعیف‌تر باشد، این اشکالی ندارد و می‌توانیم مدلی که ضعیف بوده را قوی کنیم. این یک شروع خوب است برای اینکه از ابزارهای هوشمند استفاده کنیم.»

از دست دادن برخی شرکت‌های دانش‌بنیان

در چند سال گذشته و از جمله برگ‌های برنده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه آمار بالا در زمینه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان بوده است، حالا افشین می‌گوید این رویه تغییر خواهد کرد و از این به بعد شرکت‌هایی دانش‌بنیان می‌شوند یا به فعالیت خود به عنوان دانش‌بنیان ادامه می‌دهند که در لبه دانش و تکنولوژی فعالیت کنند. او تاکید کرد که اگر شرکت‌های دانش‌بنیان از ۱۲ هزار شرکت به ۸ هزار شرکت رسید نباید نگران بود که این آمار کم شده است، بلکه باید خوشحال بود که شرکت‌هایی در این زمینه فعالیت می‌کنند که به‌روز و پویا هستند.

افشین در این مورد گفت: «در حال اصلاح یکسری از ساختارهای معاونت هستیم و این به معنی این نخواهد بود که در برخی از ساختارها نقض و ایرادی بوده است، باید پویا بود. یک اتفاقی که به زودی خواهد افتاد این است که یکسری شرکت‌های دانش‌بنیان را از دست خواهیم داد و این طبیعی است. ما محصول را دانش‌بنیان می‌کنیم و نه شرکت را، در واقع می‌گوییم یک شرکت به خاطر یک محصول دانش‌بنیان است. ممکن است  سال ۱۳۹۰ یک محصولی دارای تکنولوژی بالایی بوده باشد که این شرکت در سال ۱۴۰۳ نمی‌تواند با آن محصول مزیت رقابتی ایجاد کند، چون محصول عادی شده و تکنولوژی ساخت آن در اختیار سایر شرکت‌ها هم قرار گرفته است، بنابراین این شرکت دیگر نمی‌تواند دانش‌بنیان باشد.»

او ادامه داد:‌ «محصولات شرکت‌ها را بررسی می‌کنیم و محصولاتی که دیگر نوآوری نداشته باشند از دانش‌بنیانی خارج می‌شوند. نگران این هم نباید بود که با این کار آمار تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان از بین می‌رود، تجمیع شرکت‌های دانش‌بنیان مهم است، نه تعدادی که فقط وجود دارند. اگر شرکت‌های دانش‌بنیان ما که مثلا گفته می‌شود ۱۲ هزار شرکت هستند به این بازبینی به ۸ هزار شرکت کاهش پیدا کند نباید ناراحت باشیم، چرا که ما ۸ هزار شرکتی داریم که در لبه دانش و تکنولوژی فعالیت می‌کند.»

او تاکید می‌کند این کار را معاونت با قطعیت به دنبال آن است که انجام دهد و ممکن است با سپری شدن زمان زیاد به نتیجه برسد. به باور او با این کار شرکت‌های دانش‌بنیان پویا در کشور فعالیت می‌کنند و از طرف دیگر انگیزه فعالان در این شرکت‌ها برای نوآوری بالا می‌رود. افشین ادامه داد: «تلاش می‌کنیم پایش مداوم روی شرکت‌های دانش‌بنیان داشته باشیم. این کمک می‌کند که یک گام به جلو برداریم. تمدید‌‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در این بخش سه سال است. طبق قانون هر دوسال یکبار باید این شرکت‌ها ارزیابی مجدد شوند، قطعا این کار را خواهیم کرد. تمدید خودکار حذف خواهد شد تا شرکت‌ها مرز دانشی را ادامه دهند. دانش‌بنیانی یک حرکت پویا و دینامیک است. هرکسی خواست در لیست شرکت‌های دانش‌بنیان قرار بگیرد باید مرتب در حال دویدن باشد. در این زمینه ریزش کنار رویش خواهیم داشت.»

مشکلات فعالان رمز ارز تا آذر ماه حل می‌شود 

معاونت علمی و فناوری ریاست‌ جمهوری، در نشست خبری خود در مورد حل مشکل شرکت‌های رمز ارزی تاکید کرد که معاونت در این زمینه بین شرکت‌ها و بانک مرکزی نقش یک واسطه را بازی کرده و به زودی خبرهای خوبی در این زمینه منتشر خواهد شد.

حسین افشین در توضیح بیشتر این موضوع گفت: «در این زمینه بانک مرکزی اعلام می‌کند که باید حاکمیت پول حفظ شود و ما هم این را قبول داریم، ولی از سمت دیگر نمی‌توانیم جلوی توسعه شرکت‌هایی که در این خصوص حضور دارند را بگیریم. خیلی از فعالیت‌های حوزه رمز ارز توسط همین شرکت‌ها رقم خورده است و لبه دانش است. فکر می‌کنم در این زمینه با بانک مرکزی به توافق خوبی رسیده‌ایم.»

او با اعلام اینکه به پیش‌نویس مورد توافق با بانک مرکزی رسیده‌اند ادامه داد: «پیش‌نویس فعالیت رمز‌ ارز‌ها آماده شده و برای بانک مرکزی ارسال شده و فکر هم می‌کنیم بانک مرکزی با این پیش‌نویس موافق باشد و آن را تایید کند. در مجلس هم بحث قانون فعالیت رمز ارزها مطرح می‌شود که امیدواریم این قانون تا ماه آذر ماه به تصویب برسد و بتوانیم شرایطی فراهم کنیم که کشور از ظرفیت‌های  فعالان صنعت فین‌تک استفاده کند.»

او اعلام کرد تمام تلاششان در ۱۰۰ روز گذشته این بوده که مشکلات شرکت‌های رمز ارز را حل کنند و خوشحال هستند که در این زمینه شرکت‌های فعال در این بخش و بانک مرکزی هم تعامل خوبی با آنها داشته‌اند. او ابراز امیدواری کرد که به زودی خبرهای خوبی برای فعالان حوزه رمز ارز منتشر خواهد شد.

اصلاح رابطه کسب‌وکارهای نوآوری با بخش‌های مختلف

از جمله مشکلاتی که حداقل در چند ماه گذشته بسیاری از کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ با آن درگیر بوده‌اند لغو نماد اعتماد و به دنبال آن بسته شدن درگاه پرداختی آنها بوده است. حسین افشین در پاسخ به «شبکه شرق» که این موانع را قرار است معاونت علمی و فناوری چگونه حل کند و آیا در این زمینه برنامه‌ای دارد یا خیر اعلام کرد: «با شما کاملا موافق هستیم که اینماد حالا به ابزاری به عنوان جلوگیری از فعالیت یک کسب‌وکار تبدیل شده است. اینماد قرار است یک نمادی باشد که اعتماد بین شرکت‌ها و کاربران شکل بگیرد. الان هر اتفاقی می‌افتد پلتفرم را به صورت کلی می‌بندند که این درست نیست. در واقع هر کالایی که به هر دلیلی شرکتی اشتباه روی یک پلتفرم می‌گذارد، کل پلتفرم بسته می‌شود. در حال مذاکر هستیم تا وقتی اینماد برداشته می‌شود، درگاه پلتفرم هم از کار نیفتد و یک کسب‌وکار از بین برود.» افشین تاکید می‌کند که در یک برنامه مشخص به دنبال اصلاح رابطه شرکت‌های نوآوری با بخش‌های مختلف در کشور است.

از اولین اظهار نظرهایی که در مورد حسین افشین در مقام معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری رسانه‌ای شد این بود که او با اینترنت طبقانی که از دولت گذشته به ارث رسیده بود موافق نیست. با این حال شنیده می‌شود برخی پارک‌های علمی و فناوری به این اینترنت طبقاتی دسترسی دارند. افشین در پاسخ به «شبکه شرق» که آیا این دسترسی‌های ویژه با توجه به دیدگاه او قطع شده است یا خیر تنها به این توضیح اکتفا کرد: «من به هیچ وجه با اینترنت طبقاتی موافق نیستم و در این زمینه هم یک بدسلیقگی صورت گرفته است. امیدواریم به زودی با تلاش‌هایی که رئیس جمهور انجام می‌دهد مشکل در این زمینه به صورت کلی رفع شود.

معاوضه ساختمان دولتی با کارخانه نوآوری آزادی

کارخانه نوآوری آزادی به عنوان محلی که در آن شرکت‌های مختلف استارتاپی جمع شده‌اند در سال‌های اخیر درگیر کشمکش زیاد بین فعالان بخش خصوصی و مالک آن بوده است. در چند سال اخیر بارها خبرهایی در مورد درخواست مالک کارخانه برای تخلیه آن یا تمدید مهلت اجاره کارخانه توسط بخش خصوصی منتشر شده است، با این حال هنوز مشخص نیست فعالیت در این کارخانه به چه شکل ادامه خواهد داشت.

حسین افشین، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری  در نشست خبری خود اعلام کرد که در تلاش برای حل مشکل کارخانه نوآوری آزادی هستند تا شرکت‌های فعال در این کارخانه آسیب نبینند. او تاکید می‌کند که در این زمینه به دنبال تهاتر چندساختمان دولتی با کارخانه آزادی هستند.

افشین در این مورد گفت: «صاحب کارخانه آزادی دولت نیست و صاحب کارخانه می‌خواهد یا ما آن را بخریم یا از ملک بلند شویم. در تلاش هستیم تا بتوانیم تهاتری در این زمینه بین چند ساختمان‌ دولت و کارخانه آزادی صورت بگیرد. ما جا داریم که شرکت‌های این کارخانه جابه‌جا شوند ولی این کار هزینه‌بر است و به صلاح نیست، چون بعد از چند سال این ساختمان مجهز شده و به فضای مناسبی برای کسب‌وکارها تبدیل شده است. بنابراین به دنبال اجرای طرح تهاتر هستیم و امیدواریم این کار صورت بگیرد.»

دیوان عدالت اداری چندی پیش با وجود سنگ‌اندازی‌های وزارت بهداشت اعلام کرد که فروش و توزیع دارو توسط پلتفرم‌های آنلاین قانونی است. با این حال وزارت بهداشت در این زمینه همکاری لازم را ندارد و همچنان پلتفرم‌های این بخش نمی‌دانند که وضعیت فعالیتشان در این حوزه به چه شکل خواهد بود. افشین در این مورد هم اعلام کرد که در تلاش برای تعامل با وزارت بهداشت هستند و به زودی در این زمینه آیین‌نامه‌ای برای حل مشکلات پلتفرم‌ها ابلاغ خواهد شد.

افشین در این مورد توضیح داد: «در این زمینه با وزارت بهداشت در تعامل هستیم. در حال تدوین یک آیین‌نامه هستیم و سعی می‌کنیم با یک ارتباط خوب با وزارت بهداشت بتوانیم مشکلات و نگرانی‌هایی که آنها در این زمینه دارند را حل کنیم و این پلتفرم‌ها بتوانند به راحتی به کار خود ادامه دهند. تا سه هفته آینده در جلسه‌ای با وزیر بهداشت یکی از مسائلی که قرار است با ایشان توافق کنیم تا مشکلات در این زمینه حل شود، بحث فعالیت پلتفرم‌های دارو در این بخش است.» او تاکید می‌کند این مشکل در یک تعامل‌سازنده قابل حل است و با تدوین آیین‌نامه و ابلاغ آن امیدوار است معضلات پلتفرم‌ها در بخش توزیع دارو حل شود.