شفقنا آینده- نشریه اینترنتی نیوعرب نوشت: لبنان در سالهای آینده [حتی اگر از خطر جنگ و شر اسرائیل هم رها شود] با خطرات و تهدیدهایی جدید از جمله مهمات منفجرنشده و باقیمانده از زمان جنگ مواجه خواهد بود. به عبارتی بهتر، پس از پایان جنگ لبنان با اسرائیل، لبنانیهایی که به خانه بازمیگردند با تهدیدی به نام مهمات منفجرنشده روبرو خواهند بود- که هر کسی را که به این مهمات دست بزند، با خطر روبرو خواهد کرد. در واقع با وجود انتشار اخبار مثبت در روزهای اخیر در مورد آتشبس و پایان جنگ، مردم لبنان اما نگرانیهای زیادی از بابت خطرات و تهدیدات آینده دارند- که در قالب بمبها و مهمات منفجرنشده دیگر زندگی آنها را بعد از بازگشت تهدید میکند. این موضوع را بسیاری از لبنانیهایی که به خانههای ویرانهشان بازگشتهاند، بعد از جنگهای گذشته هم تجربه کردهاند- و به نیوعرب گفتهاند که اولین اقدامشان پس از بازگشت به خانه مواجهه با مهمات منفجرنشده و انتظار برای رسیدن یگانهای خنثی کردن بمب بوده است
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از نشریه اینترنتی «دنیای جدید عربی» یا همان نیوعرب؛ پس از بیش از یک سال مرگ و ویرانی غیرقابل تصور، هفته گذشته با اعلام آتشبس بین اسرائیل و حزبالله لبنان نوعی احساس امیدواری در منطقه خاورمیانه ایجاد شد.
طبق این توافق که با هدف پایان دادن به ماهها جنگ بیامان صورت گرفت؛ ساکنان شهرهای مرزی اجازه یافتند به خانههای ویرانشده خود بازگردند.
با این حال در حالی که آتشبس به نحوی شکننده بر لبنان مستقر شده، بقایای حملات هوایی و آتش توپخانه اسرائیل، اما، در میان خانههای ویران و باغهای زیتون پراکنده است و تهدیدی برای صلح و امنیت آینده لبنان به شمار میآید.
در این زمینه هفته گذشته یک هیئت لبنانی نیز در کنفرانس بینالمللی «بررسی معاهده منع مین» هشدارهایی را مطرح کرد و گفت که میزان مهمات منفجرنشده در جنگ اخیر چالشی بزرگتر از پیامدهای جنگ 2006 را موجب خواهد شد.
یکی از نمایندگان شرکتکننده در این کنفرانس به نیوعرب میگوید: «ما برای چنین روزی آمادگی لازم را داریم. هفته گذشته هم توزیع بیش از دو میلیون اعلامیه برای هزاران شهروند در حال بازگشت را در جادهها آغاز کردیم- که در این اعلامیهها به مردم هشدار داده شده بود که دست به بمبهای منفجر نشده نزنند. همچنین واحدهای بزرگی از ارتش و سازمانهای ملی غیردولتی را برای توزیع اعلامیه و حل مشکل تسلیحات باقیمانده به خیابانها فرستادهایم».
به گفته این نماینده؛ این اولین مرحله از یک کمپین گسترده است که برای افزایش آگاهی عمومی و نجات جان انسانها طراحی شده است.
در حالی که هنوز اطلاعاتی درباره بمبهای منفجر نشده در لبنان اعلام نشده؛ اما یک آمار مقایسهای میتواند بزرگی این معضل را در این کشور نمایش دهد. در واقع در شرایطی که ارتش اسرائیل تنها در دو روز از این جنگ ادعا کرده که 3000 بمب و موشک و گلوله توپ به جنوب لبنان پرتاب کرده؛ اما توجه به این آمار، که در بیشتر سالهای جنگ ایالات متحده در افغانستان، آمریکا سالانه کمتر از 3000 حمله انجام داده، دشواری کار لبنانیها را در هفتهها و ماههای آینده به نمایش میگذارد.
دادههای اعلام شده از سوی نهادهایی مانند «سرویس عملیات مینروبی سازمان ملل» نیز حکایت از وجود خطرات طولانیمدت بعد از جنگهای مختلف میکند. به عنوان مثال تنها در کشوری مانند لائوس، تخمین زده میشود که پس از پایان جنگ ویتنام 29506 نفر بر اثر بمبهای انفجاری کشته شدهاند.
متن کامل خبر را در نیوعرب بخوانید