خبرگزاری مهر - گروه استانها: فروش و اجارهبهای سرسامآور حوزه مسکن در خرمآباد تا جایی پیش رفته که موجب نارضایتی مستأجران شده است، موضوعی که حتی انتقاد برخی مسئولان و متولیان را نیز به دنبال داشته است.
این موضوع را اگر در کنار دیگر شاخصهای اقتصادی لرستان بگذاریم با پارادوکسی تلخ و عجیبی مواجه میشویم، استانی در صدر شاخص فلاکت در تورم مسکن هم رکورد زده است! یعنی استان بیکار و محروم یکی از گرانترین بازارهای مسکن را دارد تجربه میکند.
نرخ بالای اجاره مسکن، عدم تناسب اجارهبها و قیمت مسکن با حقوق و پسانداز مردم، مسکن مهرهای بیکیفیت اما گران، دلالی املاکیها، عدم تکمیل واحدهای نهضت ملی مسکن، شکست طرح تعیین سقف اجاره بها و… از جمله مصائب و مشکلات بازار مسکن در مرکز لرستان به شمار میآید، موضوعاتی که انتقاد شدید مردم را در پی داشته است.
در چنین شرایطی عدم نظارت متولیان بر بازار مسکن و همچنین فعالیت مشاوران املاک که خود عامل افزایش قیمت ملک در یک منطقه به شمار میروند، موجب شده که خرید و اجاره مسکن باقیمت مناسب برای مردم بسیار سخت شود.
مبلغ رهن و اجاره مسکن سرسامآور است
خانم حامدی یکی از شهروندان خرمآبادی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه تهیه مسکن برای زوجهای جوان بسیار سخت شده است، اظهار داشت: امکان خرید مسکن برای یک زوج امکانپذیر نیست و در ابتدای زندگی همه زوجهای جوان مجبور به اجاره و یا رهن مسکن هستند.
وی ادامه داد: مبلغ رهن و اجاره مسکن هم سرسامآور است و با حقوق کارمندی متناسب نیست.
این مستأجر خرمآباد با بیان اینکه باوجود دریافت وام ازدواج اما هزینههای شروع یک زندگی از خرید جهیزیه گرفته تا مراسم عروسی و… شامل مبلغ بالایی میشود که در نهایت میزان کمی از وام ازدواج برای تهیه مسکن باقی میماند.
اجارهبها و قیمت مسکن با حقوق کارمندی و کارگری ما تناسبی ندارد
خانم حامدی در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه تهیه مسکن در ارزانترین منطقه شهر به طور مثال در بلوکهای مسکن مهر از ۱۰۰ میلیون تومان رهن و بیش از چهار میلیون تومان اجاره است، افزود: این مبلغ با حقوق کارمندی و کارگری همخوانی ندارد.
وی گفت: در کنار آن این واحدها از کیفیت زندگی مطلوب و همینطور راه دسترسی و امکانات مناسب هم برخوردار نیستند.
این مستأجر خرمآبادی در ادامه سخنان خود، گفت: در سایر مناطق شهر هم صاحبان املاک بهصورت سلیقهای و بر اساس نیاز خود مبلغ اجاره و رهن یک واحد مسکونی را تعیین میکنند.
مسکن مهرهای بیکیفیت اما با قیمتهای سرسامآور
آقای محمدی یکی دیگر از شهروندان خرمآبادی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه من دو فرزند دارم و بعد از سالها اجارهنشینی با مبلغی پسانداز و فروش ماشین به دنبال خرید یک واحد مسکونی مناسب هستم، اظهار داشت: قیمت مسکن باوجود رکود در بازار همچنان با جیب مردم همخوانی ندارد.
وی ادامه داد: بسیاری از واحدهای آپارتمانی باکیفیت بسیار پایین ساخته شدهاند و پیمانکاران آن طور که باید واحدها را با معماری و مصالح مناسب نساختهاند، بااینوجود قیمت همین واحدها بهگونهای نرخگذاری شده است که باز هم خریدار توان پرداخت را ندارد.
این شهروند خرمآباد با طرح این سوال که چرا باید مجبور به پرداخت هزینه بالا برای خرید این واحدهای بیکیفیت شویم، ادامه داد: واحدهای مسکن شخصیساز نیز آنقدر غیرمنطقی نرخگذاری میشوند که توان خرید آنها را هم نداریم.
آقای محمدی، تصریح کرد: دولت باید مسکن باکیفیت مناسب و درعینحال باقیمت متناسب با حداقل درآمد متوسط جامعه بسازد، تا مردم با خیال راحت برای آینده خود و فرزندانشان اقدام به خرید مسکن کنند.
وی گفت: باوجوداینکه یک ماه است برای بازدید از واحدهای مسکونی مختلف مراجعه میکنم؛ اما هنوز نتوانستهام واحدی که مناسب خانواده چهارنفره ما باشد، پیدا کنم.
دلالی املاکیها در بازار مسکن خرمآباد
آقای حیدری یکی دیگر از شهروندان خرمآبادی در گفتوگو با خبرنگار مهر با گلایه از وضعیت بنگاههای املاکی در این شهر، اظهار داشت: متأسفانه بنگاههای معاملات املاک بهجای آنکه نقش تسهیلکننده در خریدوفروش املاک داشته باشند بهعنوان یک دلال در معاملات نقشآفرینی میکنند.
وی ادامه داد: این بنگاهها خود عامل افزایش قیمت املاک در یک منطقه میشوند.
این شهروند خرمآبادی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه مشاوران املاک با نرخگذاریهای خودسرانه ارزش ملک را در یک منطقه تعیین میکنند، افزود: تعداد بنگاههای املاک در هر منطقه آنقدر زیاد شده که این مشاوران املاک خودشان در رقابت با یکدیگر مانع از تسهیل خریدوفروش ملک میشوند.
آقای حیدری، بیان داشت: در کنار این سایتهای خریدوفروش ملک هم خود نرخ جدیدی برای ملک تعیین میکنند که این وضعیت آشفتگی قیمت بازار مسکن را مضاعف میکند.
سبقت نرخ مسکن از پسانداز مردم
خانم موسوی یکی دیگر از شهروندان خرمآبادی در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: ما هر سال با پسانداز درآمد خود به دنبال خرید مسکن هستیم، اما قیمت مسکن جلوتر از پساندازهای ما رشد دارد.
وی ادامه داد: تلاش ما برای صاحبخانه شدن هنوز به نتیجه نرسیده است و پولی که در بانک پسانداز کردهایم هم روزبهروز بیارزش میشود.
این شهروند خرمآبادی با بیان اینکه طرحهای پیشفروش و پیشخرید مسکن در خرمآباد وجود ندارد، درحالیکه در کلانشهرها بخش خصوصی با اجرای چنین پروژههایی امکان اینکه افراد زودتر صاحبخانه شوند را فراهم کردهاند.
ما همچنان در انتظار ساخت واحدهای ملی مسکن هستیم
خانم موسوی، تأکید کرد: دولت باید فکری به حال بازار مسکن کند، ما واقعاً از وضعیت اجارهنشینی و استرس اینکه هر ساله چقدر باید مبلغ اجاره را افزایش دهیم خسته شدهایم، ما حتی برای خرید زمین در اطراف شهر خرمآباد هم اقدام کردهایم؛ اما این اراضی یا بدون سند هستند و یا در مناطق روستایی واقع شدهاند.
وی در ادامه با اشاره به ثبتنام در طرح نهضت ملی مسکن، عنوان کرد: باوجود گذشت حدود چهار سال از زمان ثبتنام، اما هنوز این واحدها تحویل ما نشده است، این در حالی است که هر سه ماه یکبار از ما برای ساخت این واحدها آورده میخواهند.
صاحبخانهها به تعیین نرخهای دولت بیاعتنا هستند
آقای حسنوند شهروند دیگر خرمآبادی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجارهبها، اظهار داشت: بر اساس این قانون قرار بود که اجارهبها در شهر خرمآباد ۲۳ درصد افزایش پیدا کند، این در حالی است که اصلاً این نرخ رعایت نمیشود و در برخی مناطق تا ۱۰۰ درصد هم اجاره مسکن افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: به خدا قسم من دیگر کم آوردهام، من یک کارگر هستم، به بچهام ظلم میکنم تا کرایهخانه بدهم، بچهام برای بهترین مدرسه قبول شده اما چون نمیتوانم کرایه سرویس او را بدهم او الان در بدترین مدرسه درس میخواند؛ چون کارگر هستم و هر چه در میآورم باید به صاحبخانه بدهم.
این شهروند خرمآبادی، افزود: برخی از صاحبخانهها به این تعیین نرخها اعتنایی نمیکنند و هر چه خودشان بخواهند اجارهبها را افزایش میدهند، دولت هم هیچ نظارتی بر این موضوع ندارد.