طی چند روز اخیر، اخباری مبنی بر کاهش قیمت کره و کاهش و کمبود آن در بازار منتشر شده است. حال سوال اینجاست که علت این کاهش قیمت چیست؟
چندی پیش بود که اخباری مبنی بر افزایش قیمت و حتی کمبود کره در بازار منتشر شد. به حدی که قیمت کره 100 گرمی از 29 هزار و 200 تومان با رشد دوبرابری به 55 هزارو 200 تومان رسیده بود. اما حالا اخباری از برطرف شدن مشکل قیمت کره و کمبود آن در بازار به گوش میرسد. حال سوال اینجاست که علت کاهش قیمت کره چیست و درحال حاضر کره در بازار با چه قیمتی به فروش میرسد؟
قیمت کره کاهش مییابد؟
رضا باکری، دبیر انجمن صنفی صنایغ لبنی، در گفتوگو با مشرق درباره کاهش قیمت کره و رفع کمبود این محصول در بازار توضیح داد: طبق توافق انجمن صنفی صنایع لبنی با انجمن شیر خشک برای تأمین خامه و چربی مورد نیاز کارخانههای لبنی، طی دو هفته اخیر تولید و عرضه کره در کشور افزایش یافته و امید است که این مشکل بهزودی در بازار برطرف شود.
وضعیت فعلی قیمت کره در بازار
بررسی فروشگاههای اینترنتی حاکی از آن است که کره 50 گرمی پگاه با قیمت 43 هزار و 500 تومان به فروش میرسد. همچنین سنتی شکلی با وزن 50 گرم با قیمت 31 هزارتومان و کره 100 گرمی کاله هم با قیمت 63 هزارتومان در فروشگاهها عرضه میشود. کره غیرلاکتیکی بدون نمک پگاه با وزن 100 گرم، 43 هزار و 500 تومان قیمتگذاری شده است.
علت افزایش قیمت کره چه بود؟
چندی پیش بود که همزمان با افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی نظیر برنج، شیر، نان و ... قیمت کره هم افزایش یافت و حتی اخباری مبنی بر کمبود این محصول در فروشگاهها منتشر شد.
البته دلایل مختلفی برای افزایش قیمت این محصول ذکر شده بود که از این دلایل میتوان به افزایش قیمت جهانی کره و کاهش عرضه این محصول اشاره کرد. اما مهمترین دلیل این اتفاق توسط علیاحسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی ایران، در گفتوگو با تجارتنیوز، صادرات بیرویه عنوان شده است.
افزایش صادرات بیرویه از کجا آغاز شد؟
ظفری درباره صادرات کره اظهار کرد: از آنجایی که روسیه مورد تحریم قرار گرفته، کره مورد نیاز خود را از ایران تأمین میکرد و حتی برخی تولیدکنندگان شیرخشک هم کره خود را به روسیه صادر میکردند.
همچنین رضا باکری، دبیر صنفی انجمن صنفی صنایع لبنی، درباره وضعیت صادرات کره تصریح کرد که افزایش قیمت جهانی کره و چربی حیوانی عامل افزایش صادرات کره بود. همچنین در ششماهه نخست سال جاری بهاندازه 12 ماه سال گذشته کره از کشور صادر شد.
افزایش قیمت لبنیات عامل کاهش تقاضای مردم
با توجه به افزایش قیمت این محصول و حتی افزایش قیمت شیرخام که سالانه تعیین و ابلاغ میشود، قطعا تقاضا برای خرید محصولات لبنی از سوی مردم کاهش مییابد. در نتیجه بسیاری از کارخانههای تکمحصولی غیرفعال میشوند. قطعا این شرایط میتواند بر کاهش سرانه تأثیرگذار باشد
طبق اطلاعات منتشرشده از سوی اکوایران، محمد فرید، سخنگوی انجمن صنایع لبنی، با اشاره به عدم توازن عرضه و تقاضا عنوان کرد که قیمت شیر به صورت سالانه ابلاغ میشود و انسال شیرخام با قیمت 18 هزارتومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرسد.
وی افزود: قیمت هر دهم درصد چربی در بازار از 400 هزارتومان عبور کرده درحالی که نرخ آن 300 هزارتومان تعیین شده بود.
بنابراین دولت باید تلاش کند و توافقات لازم را در جهت کنترل قیمت محصولات لبنی بهویژه کره انجام دهد و همچنین با برنامهریزی جلوی صادرات بیرویه را بگیرد تا اینگونه هم قیمتها افزایش یابد و هم بتوانند با قیمت مناسب لبنیات مورد نیاز خود را تهیه کنند.