غلامرضا دهقان عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، از تهیه و تدوین طرح تحقیق و تفحص از عملکرد پتروشیمیهای ذیل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد.
وی اعلام کرد که این طرح تحقیق و تفحص تاکنون به امضای بیش از 25 نفر از نمایندگان مجلس رسیده است.
متن کامل این تحقیق و تفحص در ذیل میآید:
عنوان تحقیق و تفحص:
«طرح تحقیق و تفحص از عملکرد پتروشیمیهای ذیل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی»
شرح:
صنعت پتروشیمی یکی از مهمترین ارکان اقتصادی کشور محسوب میشود و نقشی اساسی در تأمین منابع ارزی کشور از طریق صادرات غیرنفتی ایفا میکند. علاوه بر این، این صنعت با تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنایع داخلی، زمینهساز توسعه صنعتی و مقاومسازی اقتصاد کشور است. با این وجود، در سالهای اخیر گزارشهایی از سوء مدیریت و عملکرد نادرست در برخی واحدهای پتروشیمی ارائه شده که منجر به زیانهای اقتصادی و اجتماعی شده است.
پس از اجرایی شدن سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی، بخشی از سهام پتروشیمیهای کشور در قالب خرید یا رد دیون به صندوق بازنشستگی کشوری و هلدینگهای تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از جمله شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی (شستا) واگذار شد. این واحدهای پتروشیمی بهعنوان مهمترین منابع درآمدی صندوقهای بازنشستگی شناخته شده و بخش قابلتوجهی از منابع این صندوقها را تأمین میکنند.
با توجه به اهمیت ویژه این صنعت در تأمین منابع صندوقهای بازنشستگی، پرداخت مستمری بازنشستگان و ضرورت صیانت از حقوق ایشان، بررسی عملکرد پتروشیمیهای وابسته به این صندوقها از منظر اقتصادی و اجتماعی اهمیت بالایی دارد؛ در واقع عملکرد پتروشیمیهای وابسته به صندوقهای بازنشستگی نه تنها در تأمین مالی این صندوقها مؤثر است، بلکه بر حیثیت و اعتماد عمومی به مدیریت منابع ملی نیز تأثیرگذار خواهد بود.
ضمن اینکه گزارشهای مستند از عملکرد نادرست مدیریتی در برخی از این واحدها و اعتراضات مکرر بازنشستگان به نحوه مدیریت منابع و منافع، لزوم تحقیق و تفحص را بیش از پیش آشکار کرده است. علاوه بر مسائل مدیریتی، عدم توجه به حقوق بازنشستگان و تضییع منافع آنان، یکی از مواردی است که باید به طور دقیق بررسی شود. با توجه به اهمیت موضوع و ضرورت جلوگیری از هدررفت منابع ملی، تحقیق و تفحص از عملکرد پتروشیمیهای ذیل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با هدف بررسی موارد زیر مطرح است:
• نحوه اولویتبندی و سرمایهگذاری در طرحها و پروژههای مختلف و میزان پیشرفت آنها
• نحوه انتصاب مدیران و اعضای هیئت مدیره شرکتها و میزان حقوق، مزایا و سایر پرداختیهای ایشان
• نحوه برونسپاری خدمات، انتخاب پیمانکاران و تأیید صلاحیت ایشان برای اجرای طرحها و پروژههای مختلف
• میزان و نحوه خرید و واردات محصولات و تجهیزات مورد نیاز شرکتهای تابعه
• چگونگی هزینهکرد منابع حوزه مسئولیتهای اجتماعی شرکتهای تابعه
• میزان و نحوه حمایت از طرحها و شرکتهای دانشبنیان مطابق با نیاز کشور
• نحوه قراردادهای فروش مستقیم و تأمین بلندمدت محصولات شرکتهای تابعه با وزارخانههای داخلی و بخش خصوصی
تسنیم