شناسهٔ خبر: 70050283 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

حضرت فاطمه(س) الگوی جهانیان

یک پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه در سلسله مباحثی به موضوع "حضرت فاطمه سلام الله علیها الگوی بی‌خاتمه" می‌پردازد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، باتوجه به فرا رسیدن ایام فاطمیه در سلسله مباحثی به مبحث "حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها الگوی بی‌خاتمه" می پردازیم.

نقش الگو در زندگی انسان یک نقش بسیار کلیدی و تعیین کننده است. انسان وقتی رضایت داشته باشد که رفتارش را همسان یک نمونه و اسوه و الگو قرار دهد در واقع دارد سلوک و زیست شخصی، خانوادگی و حتی اجتماعی خود را متناسب با آن الگو قرار می‌دهد.

 نیازمندی انسان به الگو یک امر فطری است و انسان از آن جهت که تشنه کمال و راهیابی به حق و حقیقت است راه میانبری که می‌تواند آن را به سرمنزل مقصودش برساند و راهنمای سعادت و خوشبختی او شود همین الگو است، لذا خدای متعال به عنوان خالق بشر انسان کامل و نمونه کمال و عقلانیت تمام، یعنی حضرت محمد(ص) را به عنوان الگوی نمونه قرار می‌دهد و می‌فرماید: لَقَد کانَ لَکُم فی رَسولِ اللَّهِ أُسوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَن کانَ یَرجُو اللَّهَ وَالیَومَ الآخِرَ وَذَکَرَ اللَّهَ کَثیرًا.

 حضرت زهرا سلام الله علیها پاره تن رسول خداست تا جایی که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند "فاطمه پاره تن من است هر کس او را بیازارد مرا آزرده است." همچنین رسول خدا کراراً درباره حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها می‌فرمودند: «ان اللّه تَبارَکَ وَ تَعالی یَغضِبُ لِغَضَب فاطِمَة وَ یَرضی لِرِضاها» همانا خداوند بلند مرتبه با غضب فاطمه غضبناک و با رضایت او خشنود می‌شود. اگر حب و بغض حضرت فاطمه(س) و پیامبر (ص) یکی باشد طبیعتا در الگوپذیری از حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها ما می‌توانیم بگوییم که فاطمه الگویی است مثل پدر.

سوال اینجاست که حضرت فاطمه (س) الگوی چه کسانی است و چه کسانی حق دارند از وجود نازنین حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها الگوپذیری داشته باشند؟ آیا ایشان فقط الگوی زنان است؟ آیا فقط الگوی مسلمانان است؟ آیا فقط الگوی یک طیف و تیپ شخصیتی خاصی است؟ جواب این سوال‌ها این است که حضرت فاطمه سلام الله علیها الگوی جهانیان است از آن جهت که ابعاد شخصیتی حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها هنوز برای ما ناشناخته مانده است. حضرت فاطمه سلام الله علیها یک حوریه ای است که به شکل انسان خلق شده است و از این جهت افکار، گفتار و رفتار ایشان یک نمونه کامل از انسانیت و کمالات انسانی است. ما می توانیم وجود نازنین حضرت فاطمه زهرا(س) را به عنوان الگوی جهانیان اعم از مرد و زن پیر و جوان خرد کلان در هر نقطه‌ای از زمین و زمان معرفی کنیم از آن جهت که زیست فاطمی هم در لحاظ جاذبه‌ها و هم به لحاظ دافعه ها منطبق با فطرت انسان هاست که هر شخصی هر زمانی هر مکانی در هر شرایطی می تواند از حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها الگو بگیرد. 

حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها به عنوان یک فرزند، یک دختر، همسر و به عنوان یک مادر، یک کنشگر اجتماعی، یک رهبر، مربی زمان، معلم اخلاق و قرآن و به عنوان یک شهیده راه حق و حقیقت، به عنوان یک رهرو راه ولایت، یک آزاده که مسیر آزادگی را بر مسیر مادی گرایی و تعلقات دنیایی ترجیح داد و بالاخره به عنوان یک الگوی بی‌خاتمه می‌تواند برای تمام جهانیان سرمشق زندگی باشد نه تنها در عرصه فردی حتی در عرصه خانوادگی اجتماعی و حکمرانی.

عالم صدف است و فاطمه گوهر اوست

گیتی عرض است و فاطمه جوهر اوست

مردم جهان امروزه دچار یک سردرگمی و بلاتکلیفی هستند و از اینکه راهنمایی داشته باشند که بتواند دستیگیری کند تا آنها را در این پژواکی که از انحطاطات اخلاقی و افسردگی فراگیر اجتماعی نجات بخششان باشد استقبال می‌کنند. ما اگر بتوانیم در حد درک و توان خودمان الگوی فاطمی را خوب بشناسیم و به جهانیان معرفی کنیم می‌توانیم دین خودمان را به مادر هستی و عزیز خدا حضرت فاطمه زهرا (س)‌ ادا کنیم.

 امروز جهان هستی از نداشتن عنصر معرفت، عنصر محبت و عنصر تبعیت از یک چراغ راه و راهنمای صحیح رنج می‌برد و می‌بینیم که ناهنجاری‌ها و جنگ‌های خانمان سوز چه جنگ گرم و‌ چه جنگ سخت و جنگ‌های ترکیبی بشر را به یک عصر جاهلیت مدرن پیش برده است و تنها راه نجات بشریت و جهانیان در این تلاطم و گرداب زمان الگوی نمونه‌ای است که ما در سیره شخصیت‌های معصومین خصوصا حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها می‌توانیم استفاده کنیم. از طرف دیگر هیچ وقت در طول تاریخ بشریت سابقه نداشته که زن‌ها به عنوان خط مقدم درگیری و رویارویی در جبهه حق و باطل باشند.

 امروز جامعه زنان عالم همه در تیررس مستقیم هجمه‌های فکری فرهنگی اعتقادی دشمن بشریت قرار گرفتند از این جهت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها می‌تواند الگویی برای جهانیان باشد که بتواند بشریت را به عنوان یک کاروان در حرکت، از این که بخواهد مسیرش را به کج راهه برود به مسیر صحیح برگرداند و راه کمال رشد و تعالی و در واقع سعادت و خوشبختی دنیا و آخرت را پیش بگیرد.

امیدواریم که خدای متعال به ما این توفیق را ارزانی بدارد که به بهانه ایام فاطمیه بتوانیم مروری داشته باشیم بر شخصیت والای حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها و از ابعاد شخصیت ایشان سرمشق زندگی خودمان را پیدا کنیم و بهره گیری کنیم.

اینکه حضرت فاطمه(س) را فاطمه نامیدند به فرموده امام صادق علیه السلام می‌تواند به خاطر این باشد که مردم از درک مقام و منزلت او ناتوانند یا این که حضرت و شیعیانش از آتش جهنم به دور هستند و خود حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها، معصومه هست، مطهر است، از هر ناپاکی به دور است و وصال حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها به مثابه شب قدر هستی است که به قدرش و منزلتش مجهول است‌.

خداوند به ما توفیق فاطمه شناسی و الگوبرداری از شخصیت فاطمی را عطا بفرمایند. 

نویسنده:حجت الاسلام محمدباقر ولدان، پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه 

انتهای پیام/