به گزارش بازار، همزمان با پیشرفت علوم و تکنولوژیهای مختلف، صنعت ساختمانسازی نیز پیشرفت قابل توجهی داشته و امروزه از مواد و مصالح مدرنی همچون یونولیت در جهت ارزانسازی، ایمنسازی، سریع سازی و سبکسازی ساختمانها استفاده میشود. یونولیت از جمله مهمترین و کاربردیترین مصالح ساختمانی است که امروزه در انواع ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و ... استفاده شده و نقش ویژهای در افزایش استحکام، افزایش طول عمر، عایقبندی، کاهش مصرف مصالح و کاهش هزینههای ساختوساز دارد. در سالهای اخیر بهکرات مشاهده شده است که فوم سقفی و یونولیتهای ساختمانی به دلایل مختلف نایاب شده و یا افزایش قیمت شدیدی داشته اند. در ادامه مطلب به بررسی مهمترین نایاب شدن فوم سقفی و متوقف شدن پروژههای ساختمانی پرداخته میشود.
دلایل نایاب شدن فوم سقفی
یونولیت در حقیقت نوعی ماده پلیمری سبک وزن و خنثی است که از نوعی پلاستیک تهیه شده از استایرن مونومر تولید میشود. اولین بار فردی به نام ادوارد سیمون در سال ۱۸۳۹ این ماده را کشف و اختراع کرد و سپس در سال ۱۸۵۹ به تولید انبوه رسید و انقلاب بزرگی در بسیاری از صنایع خصوصاً عایقبندی، ساختمانسازی، غذا و دارو ... ایجاد کرد. این ماده با نامهای دیگری همچون آکاسیف، پلی استایرن انبساطی، استایروفوم و ... شناخته میشود. از جمله اصلیترین دلایل نایاب شدن فوم سقفی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
کمبود مواد اولیه
همانطور که گفته شد اصلیترین ماده تشکیل دهنده یونولیت، استایرن است که دارای فرمول شیمیایی C۸H۸ و جرم مولی ۱۰۴.۱۵ و چگالی ۰.۹۰۹ میباشد. این ماده هیچ رنگ و بویی ندارد و در دمای ۱۴۶ درجه به جوش میآید. استایرن مونومر در تولید انواع مواد پلاستیکی استفادهشده و دارای مشتقات مختلفی همچون پلی استایرن (PS)، پلی استایرن قابل ارتقا (EPS)، اکریلو نیتریل بوتادین استایرن (ABS)، لاستیک استایرن بوتادین (SBR)، رزینهای پلیاستر غیر اشباع، شبکههای استایرن بوتادین و ... میباشد. از آنجایی که تمام مواد پلاستیکی گفته شده از استایرن مونومر تولید میشوند در اثر افزایش تقاضا برای هر کدام از مواد گفته شده مواد اولیه مورد نیاز برای تولید یونولیت سقفی کمتر در دسترس خواهد بود و همین امر موجب تولید کمتر و نایاب شدن آن میشود.
محدودیتهای واردات و صادرات
یکی دیگر از اصلیترین دلایل نایاب شدن فوم سقفی و ورق یونولیت شرایط سیاسی کشور و وجود تحریمهای متعدد در حوزههای اقتصادی است بهگونهای که شرایط واردات و صادرات مواد مختلف بسیار سخت شده است. در اصل اعمال محدودیتها در واردات و صادرات باعث شده است که پایههای اقتصاد کشور روزبهروز ضعیفتر شود و کارخانهها و شرکتهای مختلف برای تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود با چالشهای متعددی مواجه شوند.
مهندسی عرضه پتروشیمیها
از دیگر دلایل نایاب شدن یونولیت سقفی مهندسی عرضه شرکتهای پتروشیمی است. این شرکتها به دلیل زیادهخواهی شرایط بازار را تغییر دادهاند و به بهانههای مختلفی همچون تعمیرات، نبود مواد اولیه و ... فعالیت خود را متوقف میکنند و اقدام به عرضه قطره چکانی این ماده به بازار میکنند تا بتوانند قیمت آن را مطابق میل خود کنترل کنند. نهادهای نظارتی در این شرایط چالشها و مشکلاتی مختلفی خواهند داشت و قادر نیستند به درستی با عوامل خاطی برخورد کنند. در حقیقت میتوان گفت اصلیترین و مهمترین دلیل نایاب شدن فوم سقفی و افزایش قیمت این ماده پدیده کثیف دلالی است که در تمام سطوح کشور را فراگرفته است.
نوسان و افزایش نرخ ارز
یکی از بزرگترین چالشها و مشکلاتی که اقتصاد ایران را به زانو در آورده نوسانات مکرر و شدید نرخ ارز است و از آنجایی که قیمت همه محصولات و اجناس تحت تاثیر آن قرار دارد، مشکلات متعددی در صنایع تولیدی و پتروشیمیها به وجود میآیند. حجم بالایی از استایرن از کشورهای خارج وارد کشور میشود و با توجه به آنکه برای وارد کردن مواد اولیه نیز نیاز به ارز وجود دارد، افزایش نرخ ارز باعث کاهش واردات مواد اولیه شده و این کاهش مواد در نهایت به افزایش قیمت یونولیت و در نهایت کمیاب شدن آن میشود.
عدم تولید شرکتهای پتروشیمی
اگرچه حجم قابل توجهی از استایرن مونومر از کشورهای دیگر وارد ایران میشود اما شرکتهای پتروشیمی داخلی نیز فعالیت گستردهای در این حوزه داشته و در زمینه تولید این ماده فعال هستند. بسیاری از شرکتهای پتروشیمی معتبر و بزرگ کشور مانند پتروشیمی پارس به دلایل مختلفی در طول سال دچار اختلال شده و به دلایل مختلف تولید استایرن مونومر را متوقف کردهاند. این توقف در تولید باعث کاهش مواد اولیه در بازار شده و در نهایت تولید با متوقف شدن کارگاهها، یونولیت مورد نیاز صنعت ساختمان نیز تولید نمیشود و همین امر موجب افزایش قیمت و نایاب شدن آن میشود.
متوقف شدن پروژههای ساختمانی
بر اساس تحقیقات انجام شده در حوزه صنعت و مسکن، بسیاری از پروژههای ساختمانی به دلیل گران شدن سیمان و افزایش قیمت یونولیت و نایاب شدن آن متوقف شدهاند. بر اساس آماری که از طرف انجمن تولیدکنندگان یونولیت منتشر شده است در چند ماه اخیر ۱۴ کارخانه از ۵۳ کارخانه تولید یونولیت در تهران به صورت کامل تعطیل شده و تعداد بسیار زیادی نیز اقدام به فروش واحد تولید خود کردهاند. در حقیقت قیمت استایرن مونومر در مدت کمتر از ۴ ماه بیشتر از ۱۰ برابر رشد کرده و همین باعث اختلال در روند تولید یونولیت و فعالیت کارخانههای مختلف شده است.
عوامل مؤثر بر قیمت یونولیت
همانطور که گفته شد یونولیت به عنوان یک ماده مدرن و پیشرفته در صنعت ساختمان شناخته میشود که باهدف کاهش هزینهها، افزایش ایمنی، صرفهجویی در مصالح و ... به کار میرود اما در ماههای اخیر قیمت آن بهگونهای رشد داشته است که بسیاری از کارفرمایان عاجز از خرید آن بوده و ناچارا پروژههای خود را تعطیل کردهاند. از مهمترین فاکتورهایی که بر روی قیمت یونولیت موثر هستند میتوان به مواردی همچون نوع یونولیت و کاربردهای آن، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی یونولیت مانند چگالی، وزن، ابعاد و ...، قیمت مواد اولیه، هزینههای حملونقل و تولید، نرخ ارز و نوسانات آن، شرکت و برند تولیدکننده و فروشگاه عرضه کننده، میزان واردات و صادرات و میزان عرضه و تقاضا و ... اشاره کرد.
- در حال حاضر قیمت استایرن مونومر به عنوان اصلیترین فاکتور موثر در قیمت یونولیت بین ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان است و حجم بالایی از آن از کشورهای پاکستان و ترکیه وارد ایران میشود و در اثر پدیده دلالی و ... قیمت آن به بیشتر از ۳۰۰ هزار تومان میرسد و این باعث میشود که یونولیت نایاب شود
سکوت سه وزارتخانه مسئول در برابر کمبود مصالح ساختمانی
همانطور که گفته شد در کنار تمام مشکلات ناشی از نوسانات ارزی، تحریمها، پدیده دلالی و ... عدم نظارت مناسب از طرف ارگانها و سازمان های مختلف به نایاب شدن بیشتر مصالح ساختمانی دامن میزند. در حقیقت دولت و ارگانهای مربوطه هیچ اطلاعات درستی از وضعیت صنایع مختلف نداشته و قیمت بسیاری از مواد و مصالح توسط افراد منفعت طلب و دلال تعیین میشود. در اصل وزارت صمت، وزارت نفت و وزارت راه و شهرسازی اصلیترین وزارتخانههایی هستند که باید در این مسائل ورود کرده و نظارت دقیقترین بر روی موضوعات اینچنینی داشته باشند اما متأسفانه هیچکدام از این وزارتخانهها تاکنون هیچ اقدامی انجام نداده و مشکلاتی مانند نوسانات نرخ ارز و ... روزبهروز چالشهای بیشتری در صنعت ساختمان ایجاد میکند. نایاب شدن یونولیت و افزایش قیمت مصالح ساختمان علاوه بر انبوهسازان و مردم عادی میتوان چالشهای بزرگی برای دولت در خصوص اجرای طرح مسکن ملی ایجاد کند به همین دلیل این وزارتخانهها باید هرچه زودتر نظارتهای دقیقی بر روی قیمتها و شرایط تولید و ... داشته باشند.
جمعبندی نهایی
یونولیت یک ماده پلیمری کاربردی است که در بسیاری از صنایع خصوصاً ساختمانسازی، بستهبندی و... جایگاه ویژهای دارد. این ماده اگرچه قبلاً از قیمت مناسبی برخوردار بود و در کاهش هزینههای ساختمانسازی نقش پررنگی داشت اما در حال حاضر به دلایل مختلف افزایش قیمتهای نجومی را تجربه کرده است و کارگاههای مختلف تولید یونولیت تعطیل شدهاند. کمبود مواد اولیه، نوسانات ارزی، عدم تولید شرکتهای پتروشیمی، سیاستهای غلط و تحریمها، دلالی و عدم نظارت و ... از مهمترین دلایل نایاب شدن یونولیت و افزایش قیمت آن هستند