دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، تهدید کرد که اگر کشورهای عضو گروه بریکس برنامهشان برای جایگزینی دلار با یک ارز جدید را اجرایی کنند، دولت او بر کالاهای وارداتی از این کشورها مالیات یا تعرفه تجاری ۱۰۰ درصدی اعمال خواهد کرد.
بریکس، سازمانی بیندولتی با عضویت اقتصادهای نوظهور مانند چین، روسیه، برزیل، هند، آفریقای جنوبی و چند کشور دیگر است. ترامپ با کنایه به دولت بایدن در شبکه اجتماعیاش تروث سوشال (Truth Social) نوشت: «آن دوران تمام شد که ما دست روی دست میگذاشتیم و نگاه میکردیم تا کشورهای بریکس از دلار فاصله بگیرند. ما از این کشورها میخواهیم تعهد بدهند که نه ارز جدیدی برای بریکس انتخاب میکنند و نه از هیچ ارز دیگری برای جایگزینی دلار قدرتمند آمریکا حمایت خواهند کرد. در غیر این صورت با تعرفههای ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد و باید با دسترسی به اقتصاد شگفتانگیز آمریکا خداحافظی کنند.»
به گزارش سیانان، بریکس از سال ۲۰۱۱ شامل کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود، اما اوایل سال جاری میلادی ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اتیوپی و مصر هم رسما به این گروه پیوستند. نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، فوریه امسال اعلام کرد که ۳۴ کشور علاقهمندیشان را به عضویت در این بلوک از اقتصادهای نوظهور اعلام کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در سال ۲۰۲۳ لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیسجمهوری برزیل، پیشنهاد کرده بود که یک ارز مشترک در آمریکای جنوبی به وجود بیاید تا وابستگی این کشورها به دلار آمریکا کاهش یابد. استفاده از ارزهای کشورهای بریکس و شبکههای بانکی خارج از سیستم مبتنی بر دلار آمریکا به کشورهایی مانند روسیه، چین و ایران امکان میدهد تا تحریمهای غرب را دور بزنند.
البته بهدلیل اختلافات اقتصادی و ژئوپلیتیکی موجود در ائتلاف بریکس، احتمال ایجاد یک ارز جدید کم است. این گروه درحال گسترش برای چین اهمیت زیادی دارد، چراکه دولت چین که درپی به چالش کشیدن رهبری جهانی آمریکا است، میخواهد روابط نزدیکتری با بازیگران کلیدی دیگر برقرار کند. همچنین برای روسیه هم که پس از تهاجم سال ۲۰۲۲ به اوکراین از نظر اقتصادی و دیپلماتیک منزوی شده است، بریکس اهمیت بالایی دارد.
ریاست دورهای این گروه امسال برعهده روسیه خواهد بود. در جریان نشست بریکس در ماه اکتبر، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، و شی جینپینگ، رهبر چین، تلاش کردند تا این پیام را القا کنند که آمریکا و همپیمانانش در جهان منزوی شدهاند و ادعا کردند که «اکثریت جهانی» از تلاشهای چین و روسیه برای به چالش کشیدن رهبری جهانی آمریکا حمایت میکنند.
اکنون جدیدترین تهدید اقتصادی ترامپ، چند روز پس از آن صورت گرفت که او وعده افزایش شدید تعرفهها بر کالاهای وارداتی از مکزیک، کانادا و چین را در روز اول ریاستجمهوریاش داده بود. ترامپ اعلام کرد که این اقدام در پاسخ به مهاجرت غیرقانونی و «جرایم و قاچاق مواد مخدر» در مناطق مرزی آمریکا انجام میشود.
پس از این تهدید، ترامپ برای اولینبار پس از اعلام تعرفههای جدید برای کالاهای خارجی، با کلودیا شینبام، رئیسجمهوری مکزیک، تلفنی صحبت کرد، اما پس از پایان گفتوگو دو طرف بیانیههای متناقضی از نتیجه آن منتشر کردند.
در همین حال جاستین ترودو، نخستوزیر کاناد، به عمارت مارالاگوی ترامپ در فلوریدا سفر کرد تا با او دیدار کند. ترودو اعلام کرد که صحبتها در مراسم شام شب جمعه هفته گذشته با ترامپ درباره اعلام تعرفههای ۲۵ درصدی جدید بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک، «یک گفتوگوی عالی» بود و ترامپ هم آن را «نشستی بسیار سازنده» توصیف کرد.
رئیسجمهوری منتخب آمریکا گفت: «ما درباره حلوفصل بسیاری از موضوعات مهم با هم گفتوگو کردیم، موضوعاتی که نیازمند همکاری دوجانبه است، ازجمله بحران فنتانيل و مواد مخدر که ناشی از مهاجرت غیرقانونی است، توافق تجارت عادلانه برای کارگران آمریکایی و ناترازی تجاری ایالات متحده.»