عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز امروز در حالی استارت معاملات را خواهد زد که روز گذشته قیمت دلار در هرات و تهران با ورود به کانال جدید، انتظارات تورمی و سیاسی را تقویت کرد. همچنین افزایش تقاضای تجاری و عدم قطعیت سیاسی در پی تنشهای ژئوپلیتیک -بهویژه درگیریها در سوریه- و نبود اخبار مثبت از مذاکرات ژنو از جمله از مهمترین محرکهای بازار در اولین روز هفته بودند که فشار بر بازار ارز را افزایش دادند.
با این حال، قیمت دلار هرات به کانال جدید و مهمی وارد شد و دلار تهران نیز مسیر مشابهی را در پیش گرفت. همچنین قیمت درهم امارات با گپ مثبت 300 تومانی در محدوده 19 هزار و 500 تومان بازگشایی شد و در پایان روز در 19 هزار و 520 تومان بسته شد. براساس بررسی اقتصادنیوز، حباب دلاری درهم به بیش از هزار تومان رسیده است؛ موضوعی که نشاندهنده افزایش فشار تقاضا در بازار است.
از سوی دیگر، بازار رسمی نیز طبق روال مسیری متفاوت از بازار غیررسمی را دنبال کرد و قیمت دلار بدون تغییر نسبت به روزهای گذشته 53 هزار و 204 تومان اعلام شد. حواله دلار (دلار نیما) نیز 51 هزار و 755 تومان قیمت خورد. براساس اعلام مرکز مبادله ایران، قیمت یورو در بازار رسمی کاهش یافت و با نرخ 56 هزار و 110 تومان به فروش رسید و نرخ حواله یورو نیز به 54 هزار و 581 تومان رسید. درهم امارات نیز بدون تغییر نسبت به دو روز گذشته، 14 هزار و 487 تومان معامله شد.
با این حال، قیمت دلار نیما (حواله) در لحظه نگارش این گزارش به روند صعودی روزهای اخیر خود ادامه داد و برای اولین بار به کانال 52 هزار تومان وارد شد.
بازار رمرزارزها نیز شاهد عقب نشینی قیمت بیت کوین بود. این رمزارز پیشرو که در روزهای اخیر به مرز مقاومت 98 هزار دلار نزدیک شده بود، روز گذشته ابتدا به سطح 97 هزار و 250 دلار رسید، اما در ادامه روند کاهشی را در پیش گرفت و 96 هزار و 250 دلار قیمت خورد.
براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران معتقدند اگر قیمت بیتکوین بتواند مرز مقاومت 98 هزار دلار را بشکند، احتمال عبور از سقف تاریخی 100 هزار دلار و سپس 102 هزار دلار نیز وجود دارد. در مقابل شکست مرز حمایت 95 هزار دلار میتواند بیت کوین را به سطوح پایینتر مانند 92 هزار دلار برساند.
قیمت تتر نیز که در بازار داخلی نقش مهمی در تعیین شاخصهای قیمتی دارد، در محدوده 70 هزار و 550 تومان معامله شد. به گفته فعالان این بازار، تداوم افزایش تقاضا، تتر را به سمت مرز 72 هزار تومان سوق خواهد داد.
با این همه، پیگیری اقتصادنیوز از معامله گران فنی نشان می دهد، قیمت درهم امارات در کوتاهمدت با نوسانات محدودی روبهرو خواهد بود، بهویژه با توجه به تعطیلات رسمی امارات که میتواند اثر محسوسی بر حجم معاملات و فعال بودن بازار ارز داشته باشد.
این گروه معتقدند مرز حمایتی درهم امارات در محدوده 19 هزار و 220 تومان قرار دارد و در صورتی که قیمت درهم به این سطح نزدیک شود، احتمال بازگشت به سطوح بالاتر قوت خواهد گرفت، -مگر اینکه فشارهای خارجی یا نوسانات بازار دلار موجب شکست این حمایت شود.- در صورت شکست حمایت یاد شده نیز، قیمت درهم میتواند به محدوده 19 هزار و 180 تومان و حتی پایینتر از آن نیز کاهش یابد.
از سوی دیگر، درهم امارات با مقاومتهای قوی روبهرو است و اولین مرز مقاومت این اسکناس در سطح 19 هزار و 280 تومان قرار دارد و عبور از این سطح میتواند مسیر حرکت قیمت به سمت 19 هزار و 320 تومان را هموار کند. در صورتی که قیمت درهم موفق به عبور از این مرزهای مقاومتی شود، شاهد حرکت قیمت به سمت 19 هزار و 400 تومان خواهیم بود.
در نهایت، تحلیلگران بر این باورند که بازار ارز در روزهای آینده به شدت وابسته به تحولات سیاسی و تقاضای تجاری خواهد بود و هرگونه خبر مثبت از مذاکرات ژنو یا کاهش تنشهای منطقهای میتواند محرک بازگشت قیمتها به سطوح پایینتر باشد. همچنین نزدیک شدن به پایان سال میلادی، ورود تقاضای تجاری و عدم قطعیت سیاسی میتواند روند صعودی دلار را تقویت کند. اما هرگونه خبر مثبت از مذاکرات یا کاهش تنشهای منطقهای ممکن است شرایط را بهسرعت تغییر دهد.
بازار دلار در شرایط کنونی تحت تأثیر چندین عامل کلیدی قرار دارد که مسیر آتی قیمت این ارز را شکل میدهد. از یک سو، تنشهای ژئوپلیتیک و نبود قطعیت در مسائل بینالمللی، محرک اصلی افزایش تقاضای دلار بهعنوان دارایی امن شده است. این موضوع بهویژه در فضای پرریسک منطقهای، انگیزه بیشتری به خریداران داده و ممکن است در کوتاهمدت بازار را در مسیر صعودی نگه دارد.
در سوی دیگر، عوامل ساختاری مانند تورم داخلی و شکاف میان نرخهای رسمی و آزاد، از محرکهای بلندمدت تقویت قیمت دلار هستند. با این حال، تلاش بانک مرکزی برای مدیریت بازار از طریق عرضه ارز توافقی و کاهش تقاضای هیجانی میتواند تأثیرات محدودی در کنترل روند صعودی داشته باشد.
با این حال، اگر مذاکرات دیپلماتیک بینالمللی به نتیجه مثبتی برسد یا اقدامات موثرتری از سوی سیاستگذاران ارزی انجام شود، ممکن است شاهد کاهش موقتی در هیجانات بازار و ورود به فاز اصلاحی باشیم.
در مجموع، چشمانداز بازار دلار در کوتاهمدت همچنان تحت سلطه انتظارات تورمی و تنشهای سیاسی باقی خواهد ماند، اما پایداری این روند بستگی به توانایی بازارساز در مدیریت عرضه و کاهش شکافهای قیمتی دارد.