شناسهٔ خبر: 70029107 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

زنگ پایان ایدز چه زمان به صدا در می‌آید؟

معاون بهداشت دانشکده علوم پزشکی ساوه گفت: اگر راه‌های انتقال بیماری ایدز کنترل و پیشگیری شود، این بیماری کنترل می شود و می‌توان نتیجه گرفت که پایان ایدز با راه‌اندازی پویش همگانی، پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان امکان پذیر است.

صاحب‌خبر -

رضا نظری در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه انتقال ویروس ایدز از طریق برخی از ترشحات بدن فرد آلوده به ویروس به فرد سالم دیگر انجام می گیرد، به علائم آلودگی به ویروس HIV اشاره کرد و افزود: در دوره نهفتگی بیماری، فرد آلوده به ویروس به ظاهر سالم به نظر می‌رسد و در ۷۰ درصد موارد بعد از عفونت اولیه با ویروس، بیماری خفیفی بروز می‌کند که به صورت تب، سردرد، دردهای عضلانی، گلودرد، بثورات پوستی بدون خارش و غدد لنفاوی متورم است. در بیشتر موارد، علایم، عفونت اولیه ملایم و مشابه سرماخوردگی یا آنفلوآنزاست که تشخیص داده نمی‌شود.

وی به علایم بیماری ایدز اشاره کرد و گفت: کاهش وزن سریع(بیش از ۱۰ درصد وزن بدن)، تب‌های تکرار شونده یا تب بیش از یک ماه، تعریق فراوان شبانه، ضعف و خستگی شدید و غیر قابل توجیه، غدد لنفاوی برجسته در گردن، کشاله ران یا زیر بغل، اسهالی که بیش از یک ماه طول کشیده باشد، نقاط سفید یا لکه‌های غیرعادی روی زبان، داخل دهان یا در گلو، عفونت ریه یا سرفه مداوم بیش از یک ماه، لکه‌های قرمز، قهوه‌ای، صورتی یا بنفش بر روی پوست(یا زیر پوست)، داخل دهان، بینی یا پلک‌ها، از دست دادن حافظه، افسردگی و یا سایر اختلالات عصبی، از جمله علائم بیماری است.

وی با بیان اینکه باید توجه داشت که وجود هر یک از این علایم به طور قطع نشانه ابتلا به ایدز نیست و تنها راه تشخیص عفونت، آزمایش از نظر ویروس HIV است، به شایع‌ترین راه‌های انتقال ویروس اشاره کرد و افزود: رابطه جنسی با فرد آلوده به ویروس، استفاده از سرنگ مشترک، انتقال از مادر آلوده به کودک قبل یا هنگام تولد یا از طریق شیر دادن پس از تولد، دریافت خون یا محصولات خونی آلوده به ویروس، پیوند اعضاء از افراد آلوده به ویروس، از طریق ورید، جدار مقعد یا راست روده، جدار واژن یا دهانه رحم، مجرای آلت تناسلی، دهان و سایر غشاهای مخاطی(مثل چشم یا داخل بینی) یا از طریق زخم‌ها و بریدگی‌ها، از جمله راه‌های انتقال ویروس است.

وی گفت: ابتلای همزمان به سایر بیماری‌های آمیزشی نیز نقش تعیین کننده‌ای در سرایت ویروس دارد. خطر سرایت ویروس به واسطه خون و فرآورده‌های خونی حرارت ندیده بسیار زیاد است. پوست سالم یک سد موثر در برابر ویروس است ولی در صورت آسیب دیدگی و تماس با مقدار زیاد ویروس در مواردی مثل خالکوبی، فرو رفتن سوزن آلوده، تیغ آلوده و... امکان سرایت وجود دارد. اقدامات پزشکی، دندانپزشکی، حجامت، سوراخ کردن گوش در صورت تماس سطوح مخاطی مانند سطح داخلی چشم، دهان و دستگاه تناسلی که فاقد سطح دفاعی پوست است، از دیگر راههای انتقال ویروس است.

دکتر نظری ادامه داد: HIV از طریق دست دادن، بوسیدن، در آغوش گرفتن، تماس‌های معمولی روزانه، سرفه کردن، عطسه کردن، خون دادن، استفاده از توالت عمومی یا استخرهای شنا، حمام و...، استفاده از رختخواب مشترک، ظروف و غذای مشترک، نیش پشه یا سایر حشرات و حیوانات، بازی کردن با نوزاد یا کودک مبتلا، مراقبت از بیمار مبتلا به ایدز و مراقبت از کودکان هنگامی که بزرگسال مبتلا به ویروس یا مبتلا به ایدز است، در صورت رعایت اصول بهداشتی، انتقال نمی‌یابد.

وی به گروه‌های در معرض خطر اشاره کرد و گفت: افرادی که تماس جنسی محافظت نشده خارج از روابط زناشویی دارند، مردان همجنس باز، معتادین تزریقی که از سرنگ و سوزن مشترک استفاده می‌کنند، کسانی که قبل از سال ۱۳۷۰ خون یا فرآورده‌های خونی دریافت کرده‌اند، افرادی که در تماس شغلی با اشیای نوک تیز آلوده با احتمال سوراخ شدن پوست هستند، همسران کسانی که در هر یک از گروه‌های پرخطر قرار دارند، پرسنل آزمایشگاهی که با آزمایش‌های مربوط به خون و خونگیری سروکار دارند، پزشکان، پرستاران، جراحان، دندانپزشکان و ...، اشخاص یا مشاغل در تماس با اشیاء آلوده مثل آرایشگران، افراد دخیل درامر گردآوری، انهدام و دفع زباله بیمارستانی در معرض خطر قرار دارند.

وی در خصوص تشخیص آلودگی به HIV گفت: تشخیص عفونت HIV  فقط از طریق آزمایش خون انجام می‌شود. فاصله بین عفونت با ویروس و پیدایش پادتن بین ۲هفته تا ۱۶ ماه (به طور متوسط ۲۵ روز) طول می‌کشد که به آن دوره پنجره می گویند. افرادی که در این دوره قرار دارند دچار عفونت شده‌اند ولی آزمایش آنها منفی است و باید سه ماه بعد آزمایش را تکرار کنند، اگر آزمایش مثبت بود برای تایید تشخیص، آزمایش دیگری باید انجام شود.

وی به فواید تشخیص زودهنگام عفونت HIV اشاره کرد و گفت: به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری، پیشگیری از عفونت‌های فرصت‌طلب، حفظ سلامتی بیمار از طریق آموزش و مشاوره، امید برای درمان، شناسایی تغییرات همه‌گیری در سطح جامعه و ایجاد فرصت تاثیر مثبت از سوی پزشکان از فواید تشخیص زودهنگام عفونت است.

این مقام مسئول در علوم پزشکی ساوه به راه‌های پیشگیری از HIV اشاره کرد و گفت: پایبندی به اصول اخلاقی و خانواده و باورهای دینی و اجتناب از بی‌بندوباری‌های جنسی، پیشگیری از انتقال از طریق خون، پیشگیری از انتقال عفونت از طریق بریدگی پوست، پیشگیری از انتقال حوالی تولد، از جمله راه‌های پیشگیری است. تاکنون درمان قطعی برای بیماری ایدز دریافت نشده است. داروهای ضد ویروس کنونی تنها زمان پیشرفت آلودگی به ویروس، به سمت بیماری ایدز را طولانی‌تر می‌کنند.

وی در خصوص زندگی با ایدز نیز توضیح داد و گفت: باید بدن را با استفاده از روش‌های موثر تقویت کرد. رژیم غذایی سرشار از پروتئین، ویتامین و کربوهیدرات، فعالیت بدنی و خواب منظم، تداوم کار و فعالیت شغلی، سرگرم کردن خود با کار و فعالیت‌های معنی دار، اجتناب از هر گونه هیجان بدنی و عاطفی، معاشرت با دوستان و فامیل، صحبت در مورد بیماری و تشخیص خود، استفاده از خدمات پزشکی و پیگیری توصیه‌های مراقبتی، کاهش فشارهای روانی با شناسایی عوامل استرس‌زا، عدم استعمال دخانیات و الکل، مراقبت و پیشگیری از ابتلا به عفونت‌ها، مشاوره قبل از تصمیم به حاملگی، خودداری از استفاده از داروهای غیرمجاز و خودداری از انزوا از جمله کارهایی است که باید افراد مبتلا به ایدز در زندگی خود انجام دهند.

وی به حقوق فرد مبتلا به HIV نیز اشاره کرد و گفت: عدم تبعیض و تساوی در برابر قانون، بهداشت، زندگی خصوصی، کار و اشتغال، امنیت اجتماعی، دسترسی به آموزش، ازدواج و تشکیل خانواده و محافظت در برابر ظلم، رفتار تحقیرکننده یا غیرانسانی، از جمله حقوق فرد مبتلا به این بیماری است.

نظری به اهداف انجام مشاوره و آزمایش نیز اشاره کرد و گفت: کمک به افراد غیرآلوده در ایجاد و استمرار رفتاری که احتمال آلوده شدن را کاهش دهد، کمک به افراد آلوده به ویروس برای جلوگیری از انتقال عفونت به دیگران و نیز امکان استفاده از مراقبت‌های پزشکی قبل از پیشرفت بیماری به سمت ایدز و ارائه حمایت روانشناختی از جمله اهداف انجام مشاوره و آزمایش است و این حمایت باعث افزایش احساس مسئولیت فردی برای پذیرش اطلاعات جدید و تغییر سبک زندگی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه شعار روز جهانی ایدز امسال «تامین حق سلامت با انتخاب مسیر درست» است، گفت: در سال جاری دو بیمار مبتلا به ایدز شناسایی شده و ۴۲ بیمار دیگر از سنوات گذشته در حال درمان هستند. تمام هزینه‌های دارو و آزمایشات همراه با معاینات دوره‌ای پزشک مرکز مشاوره برای بیماران رایگان است.

وی خواستار تشکیل سمن هایی برای حمایت از این نوع بیماران شد و افزود: آموزش و اطلاع‌رسانی به عموم مردم در خصوص اینکه راه‌های انتقال این بیماری محدود است و اینکه این بیماری در صورت زندگی معمولی در کنار افراد مبتلا در جامعه و غذا خوردن، دست دادن، نیش حشرات و استخر قابل انتقال نیست و اینکه عفونت HIV یک عفونت قابل کنترل و درمان است، ضروری است و تمام تلاش ما باید در خصوص رفع انگ و تبعیض درخصوص افراد مبتلا و خانواده هایشان باشد.

نظری به اقداماتی که توسط معاونت بهداشتی انجام می‌شود اشاره کرد و گفت: تنها مخزن این بیماری افراد مبتلا به HIV هستند که اگر شناسایی و درمان به موقع داشته باشند مثل همه افراد جامعه زندگی طبیعی خواهند داشت و روزانه با مصرف یک قرص ویروس در بدن آنها کنترل می‌شود و قابل انتقال به افراد دیگر نیست. آگاهی دادن و اطلاع‌رسانی به عموم مردم در خصوص انجام رپید تست HIV به صورت محرمانه و رایگان در مرکز مشاوره، از جمله اقدامات لازم است. اگر راه‌های انتقال این بیماری کنترل و پیشگیری شود، این بیماری کنترل می شود و می‌توان نتیجه گرفت که پایان ایدز با پویش همگانی، پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان امکان پذیر است.

انتهای پیام