شفقنا-الجزیره نوشت: «الفتح المبین» اتاق عملیاتی است که در اواسط سال 2019 میلادی توسط «هیئت تحریر الشام» تشکیل شد و هدف آن مدیریت و هماهنگی عملیات نظامی در مناطق تحت کنترل «دولت نجات سوریه» در شمال این کشور در استانهای ادلب و حومه حلب، لاذقیه و حماه است، تعدادی از گروههای مخالف سوری در این اتاق عملیات عضو هستند.
به گزارش شفقنا به نقل از الجزیره، هیئت تحریر الشام در اواسط سال 2019 میلادی «اتاق عملیات الفتح المبین» را با هدف مدیریت و هماهنگی عملیات نظامی در شمال سوریه تأسیس کرد.
پیدایش و تأسیس
در اواسط سال 2020، هیئت تحریر شام بیانیهای درباره «یکپارچهسازی تلاشهای نظامی»، جلوگیری از تشکیل هر گونه گروه نظامی یا اتاق عملیات در مناطق تحت کنترل خود و منحصرسازی اقدامات نظامی به «اتاق عملیات الفتح المبین» صادر کرد.
در یک کنفرانس مطبوعاتی که در سال 2023 برگزار شد، هیئت تحریر شام از ترتیبی برای ایجاد یک نیروی نظامی جدید برای گروههای مسلح فعال در منطقه خبر داد و گفت: این گام به «تحقق توازن قوا در منطقه» کمک کرد.
گروههای مسلح موجود در «اتاق عملیات الفتح المبین»
از مهمترین گروههای مسلح عضو اتاق عملیات «الفتح المبین»
هیئت تحریر شام
هیئت تحریر الشام (جبهه النصره سابق) برجستهترین، بزرگترین و مهمترین گروه با بیشترین نفوذ در اتاق عملیات الفتح المبین است که عملا از ادغام 5 گروه مسلح تشکیل شده است: جبهه فتح الشام، لوء الحق، جبهه انصار الدین، جیش السنه و چند گردان و گروه و شخصیت افراطی .
تأسیس هیئت تحریر الشام در سال 2017 پس از آغاز مذاکرات آستانه میان دولت سوریه و مخالفان با مشارکت روسیه، ترکیه و ایران اعلام شد، این گروه مذاکرات را بخشی از «توطئه علیه انقلاب سوریه» دانست.
هیئت تحریر شام رسماً اتخاذ یک خط ایدئولوژیک روشن را اعلام نکرده است بلکه تمایل دارد خود را یک نهاد مستقلی معرفی کند که ارتباطی با گروههای افراطی پیشین ندارد.
هیئت تحریر شام «سرنگونی دولت سوریه» را اولویت اصلی خود عنوان کرده و تاکید میکند که این گروه مرحله جدیدی در مراحل انقلاب سوریه است که در آن صفحه اختلافات ورق خورده و پیروزیها بازگشته است .
از جمله برجستهترین عملیاتها به رهبری هیئت تحریر شام در سال 2017، نبرد برای کنترل محله المنشیه در درعا و هدف قرار دادن شاخههای امنیتی نظامی دولتی در محلههای غوطه و المحطه در شهر حمص با دو حملات همزمان بود.
جبهه آزادیبخش ملی
جبهه آزادیبخش ملی، اتحادیهای از گروههای مخالف مسلح سوری در استان ادلب است و در آگوست 2018 همزمان با تهدیدات ارتش سوریه برای حمله به این منطقه اعلام موجودیت کرد.
این جبهه شامل گروههای بزرگ ارتش آزاد در شمال سوریه، از جمله جبهه آزادیبخش سوریه و ارتش آزاد ادلب است. این جبهه یکی از اهداف این تشکیلات را «مقابله با تمامی تلاشهای دولت سوریه برای پیشروی به سمت مناطق آزاد شده» اعلام کرد.
«جبهه آزادیبخش سوریه» در اوایل سال 2018 میلادی تأسیس شد و شامل چندین گروه از جمله «جیش الاحرار» فعال در منطقه ادلب، «گردانهای صقور الشام»، «تجمع دمشق» و «گردانهای نورالدین الزنکی» است.
گردانهای نورالدین الزنکی یک گروه مسلح افراطی است که اندکی پس از وقوع ناآرامیهای سوریه در سال 2011 برای سرنگونی دولت این کشور در شهر حلب و حومه آن شکل گرفت و ترکیبی از نیروهای نظامی و غیرنظامی است اما از سال 2019 دیگر فعال نبوده است.
جنبش احرار شام
تأسیس جنبش احرار الشام در سال 2011 و با ورود ناآرامیهای سوریه به مرحله نبرد مسلحانه اعلام شد، این جنبش میگوید که «یک تشکیلات نظامی، سیاسی، اجتماعی و اسلامی جامع است که هدف آن سرنگونی دولت سوریه و برپایی یک دولت اسلامی است.»
این جنبش پیام خود را تلاش برای «آزادسازی سرزمین و مردم و ساختن جامعه اسلامی در سوریه» از طریق کار نهادی تعریف کرد و مدعی شده که رویکرد خود و مشروعیت وجودی خود را از اسلام گرفته است.
ستیزهجویان این جنبش در استانهای مختلف سوریه فعال هستند، اما قدرت آن در استانهای ادلب و حلب در شمال سوریه متمرکز است و چندین بار با ارتش سوریه در مناطقی مانند طعوم، تفتناز و جبل الزاویه، الزاویه، سراقب، اریحا، بنش و روستاهای ادلب درگیر شده است.
از مهمترین نبردهایی که این گروه انجام داده نبرد شهر رقه در سال 2013 (اولین شهری که از کنترل ارتش سوریه خارج شد) و نبرد فرودگاه نظامی تفتناز در همان سال در حومه ادلب بود.
جیش العزه
جیش العزه بخشی از «ارتش آزاد سوریه» به حساب میآید و در حومه شمالی حماه متمرکز است اولین گروهی است که از روز نخست با ارتش سوریه در منطقه درگیر شد، این گروه در لاذقیه نیز در استقرار دارد که روسیه در ابتدای ورود به جنگ سوریه در سال 2015 آن را مورد هدف قرار گرفت.
متن این گزارش در الجزیره