شناسهٔ خبر: 70024232 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شما نیوز | لینک خبر

دیابت

بیماری که 7 میلیون ایرانی را درگیر کرد + جزئیات

طبق آمار‌های اعلام شده، بیش از ۷ میلیون نفر ایرانی به انواع دیابت مبتلا هستند و چندین میلیون نفر نیز در وضعیت پیش‌دیابتی هستند و از بیماری خود خبر ندارند.

صاحب‌خبر -

به گزارش شمانیوز : طبق آمارهای اعلام شده، بیش از ۷ میلیون نفر ایرانی به انواع دیابت مبتلا هستند و چندین میلیون نفر نیز در وضعیت پیش‌ دیابت هستند و از بیماری خود خبر ندارند.

 

فشار خون بالا نیز دیگر بیماری‌ای است که به‌طور خاموش در بین مردم گسترده شده است و به گفته مقامات بهداشتی شامل ۳۰ درصد ایرانیان می‌شود. در گفت‌وگو با تعدادی از مبتلایان به فشار خون بالا و دیابت، درباره زندگی روزمره با این دو بیماری و روش‌های کنترل آن صحبت کرده‌ایم. به سبب حفظ حریم خصوصی در این گفت‌وگو از افراد با اسم کوچک مستعار نام برده شده است. دیابت و فشار خون بالا بیماری‌هایی هستند که باید کنترل شوند و بخشی از کنترل آنها با دارو و بخش دیگری با کنترل تغذیه و مصرف کالری روزانه اتفاق می‌افتد. در این میان وقتی تغذیه این بیماران بر هم می‌خورد، با مشکلاتی در زندگی و روابط خود با اطرافیان روبه‌رو می‌شوند.

 

سندرم انگشت پای آبی چیست؟

 

زهرا یکی از مبتلایان به دیابت می‌گوید: این بیماری همیشه در ذهن من حضور دارد، فرقی نمی‌کند که در خانه باشم یا محل کار، سفر باشم یا در شهر خودم. یک‌بار به سفر رفته بودم و تغذیه مناسبی نداشتم، هر دو شب قند بالای ۴۰۰ را تجربه کردم و بعد هم افت قندهایی که تمام نمی‌شد و شرمنده همسفرهایم شدم هر چند آنها می‌گفتند مشکلی نیست و درک می‌کنند.

 

برخی بیماران دیابتی نیازمند تزریق روزانه انسولین هستند و هر روز باید آن را تزریق کنند. زهرا در این باره می‌گوید: جدای اینکه تهیه انسولین در سال‌های اخیر مشکلات زیادی دارد، باید یادم باشد که انسولین را تزریق کنم و اگر یادم برود، قندم بالا می‌رود.

 

 با غذا دیابت را کنترل کردم

 

محبوبه، کارمند است و چند سال قبل، متوجه ابتلا به دیابت شده و حالا با آن کنار آمده است. وی می‌گوید: من نمی‌توانم هر چیزی را که می‌بینم، ابتدا به ساکن بخورم، بلکه باید میزان قند آن را بدانم و بعد برای خوردن آن تصمیم بگیرم. قبل از دیابتی شدن اما این‌طور نبود و آن اوایل، نقش تغذیه را جدی نمی‌گرفتم. وی به تغییر عادت غذایی خانوادگی برای کنترل دیابت خودش اشاره کرده و می‌گوید: من با متخصص تغذیه مشورت کردم و سپس در تغذیه خانواده ما به‌طور کلی تغییراتی حاصل شد که نه فقط برای من، بلکه برای بقیه هم مفید بود. ما روغن مصرفی را عوض کردیم، از جایگزین‌های گوشت مثل توفو و لبنیات کم چرب استفاده می‌کنیم. قبلا روغن‌های مناسب کم بود، اما در سال‌های اخیر روغن‌های بدون کلسترول و دارای چربی‌های مفید هم فراوان شده که این به کنترل هزینه سفره غذایی و تعادل قند خون من کمک می‌کند.

 

 اینک فشار خون!

 

احمد دانشجوی دکتراست. وی چند سال قبل در برنامه غربالگری فشار خون، متوجه فشار خون بالای بدون زمینه مشخص خود شده است و می‌گوید: من فکر می‌کردم چون آدم خونسردی هستم و استرس ندارم، پس آخرین بیماری‌ای که سراغ من می‌آید، فشار خون است و وقتی متوجه ابتلا به این بیماری شدم، باور نمی‌کردم. انگار یکی ناگهان در گوشم فریاد زد: حالا فشار خون داری. این دانشجوی دکترا کلید کنترل فشار خون خود را در تغذیه عنوان می‌کند و می‌افزاید: با کمک همسرم همه مواد غذایی روزانه را کنترل کردیم. برخی از آنها مستقیم در فشار خون موثر هستند و برخی دیگر غیرمستقیم. همه را نوشتیم و سپس با مطالعه علمی و کمک گرفتن از متخصص تغذیه، فهرستی از مواد مفید و مضر تهیه کردیم و حالا من با پرفشاری خون تقریبا کنار آمده‌ام.