به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مناف یحیی پور با بیان این مطلب با اشارهای به پیشینه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: این نهاد فرهنگی از ابتدای تاسیس خود هرچند در چارچوب حکومت راه اندازی شد، اما وظایف او خارج از دولت تعریف میشد و با وجود اینکه مسئولان دولتی جز هیات امنای کانون بودند اما هیچگاه به عنوان یک نهاد دولتی تعریف نشد. بر اساس همین تعریف می دانم که حتی محافل بین المللی نیز به کانون به عنوان یک نهاد دولتی نگاه نمیکردند و از چنان اعتباری برخوردار بود که حتی در مسائلی که ممکن بود برخی از مجامع بین المللی با دولت جمهوری اسلامی زاویه داشته باشند؛ اما کانون مستثنی از مسائل سیاسی در عرصه جهانی بود.
وی ادامه داد: بر همین اساس برنامههایی که کانون پرورش فکری برگزار می کرد در محافل بین المللی و نمایشگاهها دارای اعتباربود. البته در داخل کشور این مرکز هم در میان مردم و هم اهالی فرهنگ و هنر که در زمینه کودک و نوجوان فعالیتهای بدون چشمداشت دارای محبوبیت بوده و البته همچنان این محبوبیت برقرار است. ضمن اینکه این مرکز فرهنگی به عنوان پایگاه توسعه مهارت در فرزندانِ ایرانی سعی می کرد در حد امکان گرایش های گوناگون را پوشش دهد. از همین رو تولیدات ارزشمند و قبال قبولی را ارائه کرد تا جائیکه مرغک کانون روی هرعنوانی بود اعتبار و افتخار خیلی از تولید کنندگان بود و از سوی دیگر خانوادهها هم احساس اطمینان و آرامش از تهیه محصولات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان داشتند.
این نویسنده کودک و نوجوان در پاسخ به این سئوال که مشکلات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از چه زمانی شروع شد گفت: چون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان یک شرکت دولتی وابسته به آموزش و پرورش تعریف شده بود در بعد از انقلاب این تصور به وجود آمد که کانون باید همان کار آموزش و پرورش را انجام دهد . غافل از اینکه کانون اساسا برای اوقات فراغت کودکان و نوجوانان تاسیس شده بود و مجموع فعالیتها و برنامهها نیز بر اساس همین موضوع طراحی شده بود. در واقع کانون فضایی خلاقیت محور بود که علاقمندان به این حوزه آزادانه و داوطلبانه برای کودکان و نوجوانان برنامه اجرا میکردند و خانوادهها همراه با فرزندان خود و از خدمات و فعالیتهای کانون استفاده میکردند.در واقع آموزش غیر موظف بود و کودکان و نوجوانان نیز داوطلبانه جذب می شدند.
وی تاکید کرد: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با حدود چهل و چند سال فعالیت در مراکز فرهنگی و با خدماتی که در زمینههای مختلف با گرایشهای متفاوت به کودکان و نوجوانان ارائه می داد؛ زمینه را برای رشد کودکان و نوجوانان با هم گرایشی فراهم میکرد و آنها میتوانستند در حوزه علاقمندی خود استعداد و توانایی خود را پرورش دهند.
مناف یحیی پور با انتقاد از آموزش و پرورش مبنی بر یکسان دیدن فعالیتهای کانون با وزارت آموزش و پرورش گفت: اما متاسفانه زمانی که مسئولان وظایف آموزش و پرورش همردیف با با وظایف کانون ببینند و دنبال این موضوع باشند که خلا و ناتوانی مدارس و آموزش و پرورش را جبران کنند موضوع انحلال و یا ادغام هم مطرح میشود.
وی اظهار داشت: وقتی آموزش و پرورش نمی تواند خواندن و نوشتن را درست به کودکان و نوجوانان آموزش دهد؛ فکرمی کند کانون باید این کار را انجام دهد. این در حالی است که کانون وظایفی زیرساختیتر باید انجام دهد . البته این شائبه وجود دارد که کانون به دلیل گسترشی که پیدا کرده است حدود هزار کتابخانه ویا مرکز فرهنگی و هنری متعلق به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان وجود دارد که برخی از این کتابخانهها دارای زمین و ساختمانهای ارزشمندی هستند و در حال حاضر این ظّن و شائبه وجود دارد که در وضعیت کنونی آموزش و پرورش که دچار بی پولی شده است به خصوص در طرح تقویت آموزش و پرورش که برخی از نمایندگان ارائه کردهاند؛ میتواند مفید باشد. در واقع املاک کانون فرصتی برای تبدیل به پول و جبران برخی از مشکلات مالی آموزش و پرورش شده است. بنابراین تا زمانی که این نگاه وجود داشته باشد؛ خطر همیشگی برای انحلال وجود دارد. در واقع کشوری مثل کشور ما اگر نهادی مثل کانون نداشت اکنون باید به فکر تاسیس آن میافتاد ولی برعکس قصد داریم به دست خود این نهاد را تضعیف کنیم. در واقع مدیریتهای سلیقهای و گاه نامناسب به شیوه اداره این مرکز فرهنگی، مدیریت نا آشنا به فرهنگ و ادبیات کودکان و نوجوان موجب ایجاد چنین وضعیتی شده است.
نائب رئیس انجمن کودکان و نویسندگان در پاسخ به این سئوال که نامه درخواست این انجمن به ریس جمهور تا چه اندازه مورد توجه قرار میگیرد؟ گفت: دفعه اول نیست که تشکل ها و چهرههای حوزه کودک و نوجوان، درباره موضوع کانون واکنش نشان می دهند. در سه سال گذشته هم طرحی مطرح شده بود تا کانون را به نهاد کتابخانههای عمومی واگذار کنند و انجمن در همان زمان هم بیانیه صادر کرد و در مقابل بحث واگذرای کتابخانه های کانون به نهاد کتابخانه های عمومی صریحا واکنش نشان داد و مطرح کرده بود که این واگذاری به معنای انحلال کانون است .
یحییپور ادامه داد: پس از انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیس دولت چهاردهم بار در شهریور سال جاری نامهای به وزیر آموزش و پرورش نوشته شد و درخواست شد که اوضاع کانون را دریابد که متاسفانه تا جاییکه من اطلاع دارم به این نامه انجمن توجه داده نشده است. بنابراین انجمن مصمم شد نامهای به رئیس جمهور بنویسد و در همین زمینه کارزاری راه افتاده و در حال جمع آوری امضا برای همین موضوع هستند. مجموع این فعالیتها نشان از حساسیت فعالان و افکار عمومی روی این موضوع است و همواره مطالبه گر هستند و اگر به پزشکیان به عنوان یک رئیس جمهور تحصیل کرده رای دادیم چون به نقش تحصیل کردهها و کارشناسان بیش از دیگر نازمردهای ریاست جمهوری در مناظرات خود تاکید داشته است؛ ما هم به عنوان متخصصان و کارشناسان این حوزه می خواهیم که به این موضوع واکنش نشان دهند و به نظر متخصصان حوزه کودک و نوجوانان اعتنا کند و یا مجالی به کارشناسان و دلسوزان این حوزه بدهند تا حرفشان شنیده شود.
وی خاطرنشان کرد: به اعتقاد من حل این موضوع یک آزمون بزرگ برای پزشکیان است که اگر بی اعتنا باشد، قطعا احتمال توفیق جلب اعتماد مردم کم و کمتر می شود.
۲۴۳۵۷