شفقنا افغانستان – دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد اخیرأ گزارش داده است که تولید تریاک در افغانستان در علیرغم ممنوعیت از سوی طالبان، ۳۰ درصد افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار شفقنا افغانستان، این گزارش نشان میدهد که سه سال پس از صدور دستور ممنوعیت کشت، تولید، استفاده و قاچاق مواد مخدر از سوی رهبر طالبان، در سال جاری میلادی ۴۳۳ تُن تریاک در افغانستان برداشت شده است.
گزارش سازمان ملل متحد همچنین نشان میدهد که ارزش تریاک افغانستان افزایش چشمگیری نسبت به سال گذشته میلادی داشته است.
بر اساس این گزارش، ارزش تریاک افغانستان در سال جاری میلادی ۱۳۰ درصد افزایش یافته و حدود ۲۶۰ میلیون دلار برآورد شده است.
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد پیش از این در یک گزارش دیگر از افزایش کشت خشخاش در افغانستان نیز خبر داده بود.
بر اساس آن گزارش، در سال جاری میلادی ۱۲ هزار و ۸۰۰ هکتار زمین در افغانستان خشخاش کشت شده بود که نسبت به سال قبل آن، ۱۹ درصد افزایش یافته است.»
«نبود بدیل مناسب»
دو گزارش اخیر دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد نشان میدهد که علیرغم اقدامات طالبان، کشاورزان افغانستان باردیگر به کشت و تولید تریاک روی آوردهاند.
هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان در اوایل سال ۱۴۰۱ خورشیدی با صدور فرمانی کشت، تولید، قاچاق و استفاده مواد مخدر را به صورت مطلق ممنوع کرد.
پس از صدور این فرمان، مقامهای طالبان سال قبل ادعا کردند که کشت خشخاش در افغانستان به صفر رسیده است.
گزارشهای سازمان ملل ملل متحد و گزارش ماهوارهای یک نهاد بریتانیایی نیز نشان میداد که کشت خشخاش در افغانستان ۹۸ درصد کاهش یافته است.
اما چرا کشاورزان افغانستان دوباره به کشت خشخاش و تولید تریاک روی آوردهاند؟ چه چیزی باعث شده است که آنان از فرمان رهبر طالبان سرپیچی کنند و پیامدها و عواقب آن را درنظر نگیرند؟
گزارش سازمان ملل متحد و سایر نهادهای بینالمللی نشان میدهد یکی از عمدهترین عوامل نبود کشت بدیل مناسب است.
در مناطقی از افغانستان که خشخاش کشت و تریاک تولید میشود، اقتصاد خانوادهها وابسته به برداشت تریاک و فروش آن است.
توقف این روند از سوی طالبان بدون معرفی بدیل مناسب، باعث شده است که کشاورزان با مشکلات گسترده مواجه شوند و در نتیجه تصمیم بگیرند که دوباره به کشت خشخاش و تولید تریاک روی بیاورند.
عامل دوم آن تفاوت ارزش تریاک و محصولات زراعتی دیگر مروج در افغانستان همانند غلات و پنبه است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد درآمد حاصل از فروش تریاک ۶۰ برابر بیشتر از درآمد گندم و پنبه است و این نیز باعث شده است که کشاورزان دوباره به کشت خشخاش و تولید تریاک روی بیاورند.
«تروریسم و تریاک»
اقتصاد جرمی حاصل از قاچاق مواد مخدر و حضور گروههای تروریستی در افغانستان همواره پیوند مستقیم داشتهاند.
گزارشهای سال جاری سازمان ملل متحد نیز نشان میدهد که افزایش کشت خشخاش و تولید تریاک در افغانستان رابطهی مستقیم با حضور گروههای تروریستی در این کشور دارد.
بر اساس گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد بیشتر خشخاش و تریاک افغانستان در سال جاری میلادی در شمال شرق افغانستان بهویژه ولایت بدخشان کشت و تولید شده است.
پیش از این گزارش، دفتر نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد در چندین گزارش از حضور گروههای تروریستی در افغانستان، بهویژه القاعده و سایر گروههای تروریستی خبر داده بود.
در گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد آمده بود که این گروهها در شمال افغانستان پایگاه آموزشی ایجاد کردهاند و به جلب و جذب نیرو میپردازند.
تغییر جغرافیایی کشت و تولید تریاک در افغانستان از جنوب به شمال شرق این کشور نشان میدهد که تریاک و تروریسم رابطه مستقیم وجود داد و به نظر میرسد تا زمانیکه گروههای تروریستی در افغانستان حضور داشته باشند، کشت خشخاش و تولید تریاک نیز ادامه خواهد یافت.
طالبان هرچند ادعا میکنند که اراده جدی برای مبارزه با مواد مخدر، کشت و تولید تریاک دارند، اما بهنظر میرسد که تا زمانی که پیوند خود را با گروههای تروریستی و مافیای مواد مخدر قطع نکنند، در این راستا نیز موفق نخواهند شد.