فارس - لایحه «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» معروف به لایحه حجاب پس از رفت و برگشتهای متعدد میان مجلس و شورای نگهبان در ۷۴ ماده و مجموعا در ۵ فصل تنظیم و به قانون تبدیل شد.
متن نهایی قانون «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» معروف به قانون حجاب پس از رفت و برگشتهای متعدد میان مجلس و شورای نگهبان در ۷۴ ماده و مجموعا در ۵ فصل تنظیم و نهایی شده است.
به گزارش فارس، فصل اول این قانون به کلیات و تعاریف پرداخته، فصل دوم به وظایف عمومی دستگاههای اجرایی، فصل سوم به تکالیف اختصاصی دستگاههای اجرایی پرداخته، فصل چهارم، به وظایف عمومی و مسوولیتهای اجتماعی و فصل پنجم نیز به جرائم و تخلفات پرداخته است.
مطابق این قانون دستگاههای مختلفی از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان صداوسیما، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، معاونت علمی رئیس جمهور، شهرداریها و دهیاری ها، وزارت اقتصاد، وزارت صمت، وزارت راه و شهرسازی، وزارت ارتباطات، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، معاونت امور زنان رئیس جمهور و ... از جمله دستگاههایی هستند که در این قانون به طور مستقیم تکالیفی را در حوزه فرهنگ سازی و حمایت از خانواده بر عهده خواهند داشت.
به گفته رئیس مجلس شورای اسلامی این قانون ۲۳ آذرماه ابلاغ خواهد شد و مطابق ماده ۷۴ این قانون مدت زمان آزمایشی قانون مذکور سه سال تعیین شده است.
راستیآزمایی اظهارات قالیباف: در قانون حجاب، گشت ارشاد و زندان نداریم
ایران وایر - «محمدباقر قالیباف»، رییس مجلس شورای اسلامی، روز ۷ آذر۱۴۰۳ در یک نشست خبری با اعلام اینکه «قانون حجاب و عفاف را روز ۲۳ آذر برای اجرا ابلاغ خواهد کرد»، مدعی شد: «گشت ارشاد و زندان در قانون حجاب و عفاف وجود ندارد.»
او در جمع خبرنگاران اظهار داشت: «ما در مجلس به این جمعبندی رسیدیم که حجاب هم بُعد شرعی دارد هم بُعد سیاسی، فلسفی، هویتی، حقوقی و فرهنگی دارد. یک موضوع پیچیده و اجتماعی است و باید همه ابعاد آن را ببینیم و نمیتوانیم فقط سلبی ببینیم و باید ایجابی هم ببینیم... ما با این قانون دستگاهها را مکلف کردهایم که وظایف خود را انجام دهند. ما سعی کردیم جلوی هرگونه درگیری و اقدام مستقیم بین افراد گرفته شود. در قانون دیگر گشت ارشاد نیست.» او اضافه کرده: «ما سطح کشف حجاب، بدحجابی و برهنگی را مشخص کردیم و باید امکانات و تجهیزات فراهم شود و تا جایی که مطلعم بخشی از این تجهیزات آماده شده است. البته زندان رفتن در قانون وجود ندارد، اما جریمه وجود دارد که قانون ابلاغ شود همه این موضوعات اطلاعرسانی خواهد شد.»
آیا در قانون جدید حجاب و عفاف، مصوب مجلس، آنطور که محمدباقر قالیباف میگوید بساط «گشت ارشاد» جمع شده است؟ آیا با اجرای قانون جدید کسی بهدلیل بدحجابی، بیحجابی و یا برهنگی زندانی نمیشود؟
فصل پنجم قانون حجاب و عفاف به جرمانگاری، پرهیز از رعایت حجاب اجباری اشاره دارد. طبیعی است وقتی در قانون جرمانگاری صورت میگیرد همواره زندان بهعنوان بخشی از مجازات برای لازمالاجرا شدن قانون، پیشبینی میشود، در این قانون نیز این قاعده رعایت شده و در بسیاری از مواد این قانون، مجازات زندان پیشبینی شده، هرچند زندان اولین جزای بیحجابی نباشد.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، با اعلام اینکه «قانون حجاب و عفاف مصوب مجلس را روز ۲۳ آذر برای اجرا، ابلاغ خواهد کرد»، مدعی شد: «گشت ارشاد و زندان در قانون حجاب و عفاف وجود ندارد.»
مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
هرچند هنوز متن نهایی قانون حجاب و عفاف منتشر و برای اجرا ابلاغ نشده ولی مصوبات مجلس و اصلاحیههای آن در وبسایت شورای نگهبان منتشر شده و نشان میدهد که هر دو ادعای محمدباقر قالیباف، رییس مجلس دروغ و گمراهکننده است.
درست است که در قانون حجاب و عفاف از عنوان گشت ارشاد استفاده نشده، ولی وظایف گشتهای ارشاد، کماکان برعهده نیروی انتظامی باقی است و حتی به سایر نهادها از جمله شهرداریها و بسیج نیز تسری یافته است. همانگونه که در طول پنج دهه گذشته گشتهای ارشاد با عناوین مختلف فعال بودهاند، در این قانون نیز همان وظایف و مسوولیتها باقی است و توسعه یافته است.
برخلاف ادعای رییس مجلس، جزای نقدی تنها مجازات مندرج در قانون حجاب و عفاف نیست و کسانی که به هر شکل موادی از این قانون را نقض کنند، ممکن است علاوه بر جزای نقدی به زندان، محرومیت از اشتغال، خروج از کشور، مصاحبه، فعالیت در فضای مجازی، خدمات دولتی و عمومی محکوم و در صورت ارتکاب جرایم این قانون به صورت سازمانیافته و با همکاری دول خارجی به محاربه و اعدام هم محکوم شوند. مجازاتهای مندرج در این قانون تنها شهروندان ایرانی را تهدید نمیکند، بلکه توریستها و شهروندان خارجی هم در صورت تن ندادن به حجاب اجباری با توقیف پاسپورت و رد مرز مواجه خواهند شد.
بنابراین «ایرانوایر» به ادعای محمدباقر قالیباف، رییس مجلس مبنی بر اینکه «گشت ارشاد و زندان در قانون حجاب و عفاف وجود ندارد»، نشان «دروغ پینوکیو» میدهد.
دروغ پینوکیو، اظهاراتی است که عدم صحت آنها قبلا ثابت شده است یا براساس تحقیقات و مدارک موجود، کذب از کار درآمدهاند و یا به عبارتی، یک دروغ عیان هستند.