به گزارش اقتصادنیوز، تریتا پارسی، نایب رئیس اجرایی مؤسسه کوئنسی با انتشار یادداشتی در وبگاه «کامان دریمز» نوشت، آتشبسی که به بمباران بیرویه اسرائیل در لبنان پایان میدهد، مورد استقبال قرار گرفته و درگیریها را برای بازه زمانی به تعویق انداخته است.
با این حال، با توجه به اینکه این توافق به اسرائیل 60 روز فرصت میدهد تا از خاک لبنان خارج شود، مشخص نیست که آیا واقعاً کارساز خواهد بود یا خیر. تا زمانی که نیروهای اسرائیلی در خاک لبنان باقی بمانند، خطر شعلهور شدن مجدد درگیری – به طور عمدی یا سهوی – قابل توجه باقی خواهد ماند.
چرایی موافقت اسرائیل با آتشبس؟
پارسی در ادامه یادداشت خود آورد، اگر دولت بایدن از اهرم فشار خود استفاده میکرد و منافع ایالات متحده را در اولویت قرار میداد، این درگیری هرگز از ابتدا به این سطح نمیرسید. از قضا، اگرچه این توافق توسط تیم بایدن منعقد شد، اما به نظر میرسد طرفهای درگیری عمدتاً با توجه به تمایل دونالد ترامپ برای پایان جنگ قبل از روی کار آمدن او در ژانویه، با چنین طرحی موافقت کردهاند.
به نوشته پارسی، برخلاف اظهارات بایدن در کنفرانس مطبوعاتی روز سهشنبه، متن توافق متعادلتر به نظر میرسد. بدین معنا که هم اسرائیل و هم حزبالله توافق کردند تا هیچگونه اقدام تهاجمی علیه یکدیگر انجام ندهند، در حالی که هم اسرائیل و هم لبنان حق استفاده از اهرم فشار و زور را برای دفاع از خود نگاه داشتند. دولت لبنان - که شامل حزبالله نیز میشود - مسئول نظارت و کنترل هرگونه فروش، عرضه و تولید سلاح یا مواد مرتبط با تجهیزات نظامی است. این توافق همچنین کمیتهای «قابل قبول برای اسرائیل و لبنان» برای نظارت و کمک به تضمین اجرای توافق ایجاد کرد.
در این میان به ادعای پارسی، نتانیاهو که توسط دیوان کیفری بینالمللی به دلیل جنایات جنگی تحت تعقیب است، اعلام پیروزی کرده است. پارسی مدعی است، از یک منظر سخنرانی و روایت ادعایی نتانیاهو به حقیقت نزدیک است، حزبالله پیشتر اعلام کرده بود تا مادامی که جنگ در غزه ادامه دارد، حملاتش به اسرائیل متوقف نمیشود. از این منظر موافقت حزبالله با آتش بس در این مقع زمانی قابل توجه است.
اما از سوی دیگر، حقیقت دیگری که خودنمایی میکند آن است که وعده نتانیاهو مبنی درباره حزبالله محقق نشده است، این حزب اگرچه به واسطه حملات اسرائیل ضعیف شده است، اما تواناییاش برای شلیک به مواضع اسرائیل - از جمله نفوذ به پدافند هوایی اسرائیل - همچنان دست نخورده باقی مانده است. از همین رو این حزب روز یکشنبه بیش از 250 موشک و پرتابه را به سمت اسرائیل شلیک کرد.
در واقع، ظرفیت حزبالله برای تحمیل درد به اسرائیل ممکن است دلیل اصلی موافقت نتانیاهو با این توافق باشد. اگر حملات اسرائیل علیه حزبالله موفقیت آمیز بود، احتمالاً تل آویو تمایل کمتری به توقف جنگ داشت.
پارسی در ادامه مدعی شد، گزارشها میگویند تهران از حزبالله خواسته تا با شرایط آتشبس موافقت کند. تهران دلایل متعددی برای چنین خواستی دارد. فارغ از چالشهای ایران در داخل به ادعای پارسی، تهران از همان ابتدا با گسترش درگیریها مخالف بوده است. در حالی که ایران رویاروی اسرائیل قرار دارد، زمان وقوع هرگونه تنشی به مراتب بیشتر از ایران برای اسرائیل مناسب است. اما تهران ممکن است این را به عنوان هدیهای به ترامپ تلقی کرده باشد؛ گزارهای که نشان دهنده توانایی تهران برای کمک به کاهش تنش و در عین حال نشان دهنده تمایل ایران برای دستیابی به توافق با ترامپ به جای بازگشت به وضعیت تشدید تنش بین آمریکا و ایران است.
∎