شناسهٔ خبر: 70006375 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

دلایل بازگشت سفیر آلمان به ایران‌

دنياي اقتصاد : همزمان با آغاز مذاکرات هسته‌ای ایران و اروپا در ژنو، خبرها از بازگشت بی‌سروصدای سفیر آلمان به ایران حکایت می‌کند. مارکوس پوتسل، سفیر آلمان در ایران که مرداد ماه فعالیت خود را در ایران آغاز کرده بود، روز نهم آبان ماه به دلیل آنچه اعتراض به اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد، بیان شد به آلمان فراخوانده شد و خاک ایران را ترک کرد. وزارت خارجه آلمان همان زمان در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که پوتسل برای «مشاوره» به برلین فراخوانده شده است‌.

صاحب‌خبر -

 در ادامه این روند آلمان دستور تعطیلی هر سه کنسولگری ایران در این کشور را صادر کرد و به این ترتیب همه کارمندان شاغل در کنسولگری‌های ایران مجبور به ترک خاک این کشور شدند‌. آلمان روز ۷ آبان ماه سال جاری، تصمیم به کاهش روابط دیپلماتیک خود با ایران گرفت؛  در این روز  خبرگزاری میزان، مرکز رسانه قوه‌قضائیه، در خبری اعلام کرد: «جمشید شارمهد، سرکرده گروهک مزدور انجمن پادشاهی معروف به «تندر» که سال‌ها به دستور اربابان خود در سازمان‌های جاسوسی غربی، آمریکایی و رژیم کودک‌کش صهیونیستی، عملیات‌های تروریستی متعددی را علیه کشور عزیزمان ایران اسلامی طراحی می‌کرد، به‌سزای اعمال خود رسید.»  هرچند در این خبر از کلمه اجرای حکم اعدام برای جمشید شارمهد استفاده نشده بود، اما انتشار این خبر سر‌آغاز بحرانی دیگر در روابط پرفرازو‌نشیب ایران و آلمان شد. به دنبال انتشار این خبر بود که برلین تصمیم گرفت سطح روابط خود با تهران را کاهش داده تا به نوعی به اجرای حکم شهروند دو تابعیتی‌اش که در ایران نامش یادآور بمب‌گذاری و انفجار حسینیه سیدالشهدا‌(ع) شیراز در تاریخ ۲۴ فروردین سال ۱۳۸۷ که موجب به شهادت رسیدن ۱۴ نفر و مجروح شدن بیش از ۳۰۰نفر از هموطنان بود، واکنش نشان دهد.

روابط دیپلماتیک ایران و آلمان طی سال‌های گذشته بارها تیره و تار شده است. درآخرین نمونه از این چالش‌های دیپلماتیک، می‌توان به ناآرامی‌های ایران در سال ۱۴۰۱و مواضع وزیر خارجه این کشور درقبال تحولات اجتماعی در ایران در آن سال، بسته شدن مرکز اسلامی هامبورگ و سازمان‌های مختلف زیرمجموعه آن به بهانه «حمایت» از حزب‌الله لبنان در مرداد ماه سال جاری و پلمب «گوته» موسسه برگزارکننده آزمون‌های زبان آلمانی در تهران اشاره کرد‌.  بحران در روابط تهران و برلین پس از بازداشت شارمهد، سرکرده گروهک «تندر»، تازه‌ترین نمونه این جدال‌ها بود که سرانجام با اعلام مرگ او به ترک خاک ایران ازسوی سفیر آلمان و بسته شدن کنسولگری‌های ایران در آلمان منجر شد‌. حالا با گذشت یک ماه از بحران در روابط دیپلماتیک ایران و آلمان، خبرها از بازگشت مارکوس پوتسل، سفیر آلمان در ایران حکایت می‌کند‌. او که آغاز کارش در ایران را به عنوان سفیر، با انتشار کلیپی از رفتنش به دونرفروشی مورد علاقه‌اش که ۲۰سال قبل از آن دونر کباب خریده بود درفضای مجازی به اشتراک گذاشت، حالا در سکوت خبری به تهران بازگشته است. خبری که نشریه اشپیگل نیز آن را تایید کرده است‌.

 مارکوس پوتسل که ۲۰ سال قبل به عنوان رئیس بخش بازرگانی و اقتصادی در سفارت آلمان در ایران فعالیت می‌کرد، حالا بنا برتایید نشریه آلمانی اشپیگل جهت «تدارک برای انتقال جمشید شارمهد به آلمان» به محل کار خود در ایران بازگشته است. به گزارش فارس، یک سخنگوی وزارت خارجه آلمان هم ضمن تایید این خبر به خبرگزاری آلمان گفته است: «پوتسل برای تاکید بر نگرانی‌های ما در روی زمین اکنون به تهران بازگشته است.» وی اضافه کرد: «از جمله نگرانی‌ها ما انتقال جسد جمشید شارمهد و همچنین دیگر موارد نفرات بازداشتی ما است.» خبرگزاری تسنیم نیز در گزارشی اعلام کرده است که پوتسل، بدون سر و صدا به محل کار خود در تهران بازگشته و کارهای خود را از سر گرفته است.

اما بازگشت سفیر آلمان به تهران در شرایطی صورت گرفته است که روز ۲۹‌آبان ماه اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه‌قضائیه در یک نشست خبری اعلام کرد فوت جمشید شارمهد سرکرده گروهک تروریستی تندر پیش از اجرای حکم از طریق مراجع قانونی به دولت آلمان اعلام شده بود. او همچنین تصریح کرد آلمان در وقت مقرر از موضوع مطلع بود و اقدامات بعدی این کشور فرافکنی، غیرقابل قبول و غیرمنطقی بوده است. جهانگیر در این نشست خبری بر مرگ طبیعی شارمهد تاکید کرد و در ادامه در خصوص انتقال جسد وی اظهار کرد: در صورتی که خانواده او درخواست این موضوع را داشته باشند، پس از طی مراحل قانونی انجام خواهد شد.

در ادامه عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران هم در گفت‌وگو با اشپیگل اعلام کرد: «ما با مقامات آلمان در این خصوص در تماس هستیم، خانواده ایشان می‌توانند درخواست انتقال جسد را بدهند.» به هرترتیب پوتسل درحالی برای ادامه ماموریت خود در تهران به محل کار خود بازگشته که هنوز خبری از بازگشایی کنسولگری‌های ایران در آلمان نیست و سطح تنش میان دو کشور همچنان بالاست. با این حال برخی از کارشناسان توضیحات ایران در مورد مرگ طبیعی شارمهد و ازسوی دیگر آغاز مجدد مذاکرات هسته‌ای میان ایران و اروپا با هدف کاهش سطح منازعات را از دلایل بازگشت سفیر آلمان، به عنوان یکی از سفرای کشورهای درگیر در مذاکرات، توصیف می‌کنند.