خبرگزاری تاس به نقل از ماجد بن محمد الانصاری نوشت: قطر که به عنوان میانجی بین روسیه و اوکراین در زمینه بازگرداندن کودکان از مناطق جنگی به خانوادههایشان عمل کرده اکنون مذاکرات را در تلاش برای گسترش دامنه میانجیگری خود آغاز کرده است.
این دیپلمات قطری گفت: ما تلاش میکنیم تا راههایی را برای مذاکره بین روسیه و اوکراین پیدا کنیم. همچنین درباره انواع دیگری از میانجیگری مذاکره میکنیم و به تازگی کار بر روی مساله تبادل زندانیان جنگی را آغاز کردهایم.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از طرفهای جنگ اوکراین خواست نسبت به مناطق محل استقرار تاسیسات مهم انرژی اتمی حداکثر خویشتنداری را در پیش بگیرند.
سخنگوی وزارت خارجه قطر خاطرنشان کرد که محمد بن عبدالرحمن آل ثانی نخست وزیر و وزیر خارجه کشورش در نخستین ساعات آغاز درگیری روسیه و اوکراین، از وی خواسته بود تا «بیانیه متوازنی» را تهیه کند. نخست وزیر قطر قرار بود به منظور بررسی گزینههای میانجیگری دوحه در این درگیری به روسیه سفر کند.
وی خاطرنشان کرد که برغم مخالفت دو طرف درگیر با میانجیگری قطر، دوحه در توافق غلات بین روسیه و اوکراین شرکت کرد و بعد از آن قطر درخواستی را از سوی اوکراین برای کمک به بازگرداندن کودکان از مناطق جنگ زده به آغوش خانوادههایشان دریافت کرد.
الانصاری افزود که قطر به بازگرداندن ۳۴ کودک و فرد به خانوادههایشان شامل چهار کودک روسی که به آغوش خانوادههای خود در روسیه بازگردانده شدند، کمک کرده است.
تاس نوشت: به طور کلی در تلاشهای دیپلماتیکی که با همکاری ماریا لووا بلووا کمیسر حقوق کودکان روسیه انجام شده است ۱۵ کودک از ۱۰ خانواده به خویشاوندان آنها در روسیه و ۸۷ کودک از ۶۹ خانواده به خویشاوندانشان در اوکراین و کشورهای ثالث بازگردانده شدهاند.
به گزارش ایرنا، روسیه و اوکراین پیش تر با میانجیگری قطر، ۹ کودک را برای تحویل به خانوادههایشان مبادله کردند که از این تعداد، هفت کودک تحویل کییف و دو کودک تحویل مسکو شد.
کمیسر حقوق کودکان روسیه که زیر نظر ریاستجمهوری این کشور فعالیت دارد، در سخنانی در حاشیه این آئین گفت: بیشتر کودکانی که امروز به طرف اوکراینی تحویل داده شدند، در روسیه با اقوام نزدیک خود، عمدتا مادربزرگهایشان، زندگی میکردند.
ماریا لووا بلووا افزود: در میان این کودکان، یک پسر ۱۶ ساله بود که تقریبا از بدو تولد بدون مراقبت والدین بود و در مدرسه شبانهروزی مرکز نگهداری کودکان یتیم بود؛ اکنون، برادرش (در اوکراین)، حضانت او را برعهده گرفته است.
وی ادامه داد: داستانهای زندگی این کودکان، بسیار متفاوت است و برخی از آنها، برانگیزاننده احساسات است.
در این آئین، دو کودک روسی که پیش تر در اوکراین بودند در سفارت قطر در مسکو، تحویل خانوادهها یا اقوامشان شدند.
لووا بلووا در این باره به خبرنگاران گفت: آرتم ۹ ساله به وطن خود بازگشت که از سال ۲۰۱۹ با پدر و مادربزرگش در اوکراین زندگی میکرد و نتوانست به مادرش بپیوندد.
وی افزود: میخائیل هفت ساله تا سال ۲۰۲۰ در روسیه زندگی مکرد، اما امسال مادرش پس از یک بیماری طولانی مدت درگذشت و او به همین خاطر به روسیه بازگشت.
کمیسر حقوق کودکان روسیه گفت: هر دیدار مجدد برای ما یک شادی بزرگ است و نتیجه کار طولانی مدت تیم است که ما آن را از طرف ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه انجام میدهیم.
بنا بر این گزارش، تاکنون ۱۵ کودک به خانواده یا اقوام خود در روسیه پیوستهاند و ۸۷ کودک نیز به خانواده یا اقوام خود در اوکراین یا دیگر کشورها ملحق شدهاند.
رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.