شفقنا-«باسرو دیومای فای»، رئیس جمهور جدید سنگال از طرحی برای بستن پایگاههای نظامی فرانسه در این کشور خبر داد و گفت: حضور نظامیان فرانسوی با حاکمیت سنگال در تعارض است.
به گزارش شفقنا به نقل از الجزیره، فای افزود: سنگال یک کشور مستقل است و حضور پایگاههای نظامی خارجی با حاکمیت کشور سازگار نیست.
وی با تاکید بر اینکه رد حضور نظامی فرانسه در کشورش به معنای «گسست در روابط»داکار و پاریس نیست، اظهار داشت: 64 سال پس از استقلال سنگال از فرانسه، مقامات فرانسوی باید به فکر ایجاد شراکتی بدون حضور نظامی باشند، این به معنای قطع روابط نیست.
رئیس جمهور سنگال با بیان اینکه کشورش با چندین کشور مانند چین، ترکیه، آمریکا و عربستان روابط نزدیک دارد و همه این کشورها هیچ پایگاه نظامی در سنگال ندارند، افزود: چین امروز اولین شریک تجاری ما از نظر حجم سرمایه گذاری و تجارت است، آیا آنها حضور نظامی در سنگال دارند؟هرگز، آیا ما از قطع روابط صحبت میکنیم؟
چاد و فرانسه
در حالی که سنگال به صورت دوستانه از برچیده شدن حضور نظامی فرانسه صحبت میکند، کشور چاد نیز در بیانیهای از ایان قرارداد همکاری دفاعی خود با فرانسه خبر داد.
این اقدام مستلزم خروج نیروهای فرانسوی از چاد است که متحد اصلی غرب در جنگ علیه شبه نظامیان مسلح در منطقه به شمار میرود و به انجامنا فرصت اعمال حاکمیت کامل خود پس از 66 سال استقلال را خواهد داد.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه چاد، تصمیم برای فسخ توافقنامه اصلاح شده همکاری دفاعی در سال 2019، این کشور را قادر میسازد تا در شراکت استراتژیک خود تجدید نظر کند.
این تحولات در سنگال و چاد باعث افزایش مشکلات فرانسه در آفریقا در دوره آتی خواهد شد و اگر نگوییم نفوذ این کشور را به «صفر» میرساند، دستکم باعث کاهش چشمگیر نفوذ این کشور اروپایی در قاره افریقا خواهد شد.
ضربه دردناک به حضور نظامی فرانسه
سنگال آخرین بقایای نفوذ مستقیم فرانسه در منطقه غرب آفریقا است و حدود 500 سرباز از جمله نظامیان، مربیان و مستشاران در آن حضور محدودی دارند.
قبل از انتخابات گذشته، وزارت دفاع فرانسه اعلام کرد که قصد دارد تا ژوئن آینده تعداد سربازان را به 260 نفر کاهش دهد که اکثریت آنها را مستشاران و مربیان تشکیل میدهند.
بنابراین، پس از پیروزی فای در انتخابات ریاست جمهوری سنگال و بیانیه وزارت خارجه چاد، حضور فرانسه در آفریقا پس از از دست دادن مالی، بورکینافاسو و نیجر ضربه تازه و دردناکی میخورد.
پس از قدرت گرفتن رهبران کنونی در بورکینافاسو، مالی و نیجر، آنها از فرانسه خواستند نیروهای خود را از این کشورها خارج کند و موضوع گاه به حدی میرسید که روابط دیپلماتیک را قطع میکرد، همانطور که بین نیجر و فرانسه اتفاق افتاد.
متن این خبر در الجزیره