شناسهٔ خبر: 69998086 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تحولات اوکراین|آمادگی قطر برای میزبانی مذاکرات مسکو و کی‌یف

اظهارات نماینده ویژه ترامپ درباره صلح در اوکراین، اذعان بوریس جانسون به جنگ غرب با روسیه، سرنگونی ۴۷ پهپاد اوکراینی در آسمان روسیه، افزایش کمک نظامی نروژ به کی‌یف و جنجال بر سر کاهش سن سربازی در اوکراین، از رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، "احمد بن ناصر آل ثانی" سفیر قطر در مسکو، شب گذشته در مصاحبه‌ای اعلام کرد که کشورش این آمادگی را دارد تا بستر مناسبی برای مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین فراهم کند.

این دیپلمات با تأکید بر اینکه دوحه قصد دارد مأموریت انسان دوستانه خود برای پیوند دوباره خانواده‌ها را ادامه دهد، گفت: «ما همواره خواستار صلح و حل اختلافات به روش‌های مسالمت‌آمیز و دیپلماتیک هستیم. میانجی‌گری در درگیری‌ها با هدف دستیابی به حل‌وفصل صلح‌آمیز در اولویت سیاست خارجی دولت قطر قرار دارد. بنابراین، ما آماده‌ایم نقش میانجی را ایفا کرده و پلتفرمی برای مذاکرات صلح بین طرف‌های درگیر، از جمله روسیه و اوکراین، فراهم کنیم، البته در صورتی که طرفین چنین تمایلی را ابراز کنند.»

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز در پایان سفر خود به آستانه، بار دیگر تاکید کرد که مسکو برای مذاکرات درباره اوکراین آماده است و نیازی به پیش‌شرط برای آغاز این مذاکرات نمی‌بیند، اما شرایطی برای صلح وجود دارد. وی در کنفرانس مطبوعاتی خود گفت: «من هرگز نگفته‌ام که پیش‌شرط‌هایی برای آغاز مذاکرات وجود دارد. فقط درباره شرایط صلح صحبت کرده‌ام. شرایطی که می‌تواند صلحی پایدار و طولانی‌مدت ایجاد کند. این شرایط را در سخنرانی ماه ژوئن خود در دیدار با کارکنان وزارت امور خارجه به‌طور مفصل توضیح داده‌ام و چیز جدیدی برای اضافه کردن ندارم.»

پوتین افزود که حتی با دستیابی روسیه به سیستم‌های جدید تسلیحاتی، موضع اصولی این کشور در مورد حل‌وفصل وضعیت اوکراین تغییر نکرده است. وی توضیح داد: «ورود تسلیحاتی مانند "اورشنیک" موقعیت نظامی روسیه را تقویت می‌کند، اما اصول ما درباره مذاکرات ثابت مانده است.»

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به یک‌هزار و دهمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

سرنگونی 47 پهپاد اوکراینی در مناطق مختلف روسیه طی شب گذشته

وزارت دفاع روسیه صبح امروز، جمعه، اعلام کرد که نیروهای پدافند هوایی این کشور طی شب گذشته 47 پهپاد مهاجم اوکراینی را در مناطق مختلف روسیه سرنگون کرده‌اند.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «تجهیزات پدافند هوایی روسیه 47 پهپاد اوکراینی را منهدم کردند. جزئیات نشان می‌دهد که از این تعداد، 29 پهپاد در منطقه راستوف، 8 پهپاد در منطقه کراسنودار، و 3 پهپاد در مناطق بلگوراد، بریانسک و وارونژ، و یک پهپاد نیز در جمهوری کریمه سرنگون شده‌اند.»

روز گذشته نیز گزارش شده بود که نیروهای پدافند هوایی روسیه 25 پهپاد اوکراینی را در یک شب سرنگون کردند.

جانسون: غرب در حال جنگ با روسیه «از طریق دست‌های دیگران» است

بوریس جانسون، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا، در مصاحبه‌ای با روزنامه "دیلی تلگراف" (The Daily Telegraph) اعتراف کرد که این کشورهای غربی هستند که درگیری اوکراین با روسیه را هدایت می‌کنند و در حال جنگ با روسیه با استفاده از دست‌های دیگران هستند.

وی گفت: «ما در حال جنگ با روسیه از طریق دست‌های دیگران هستیم، با این حال به کسانی که این جنگ را برای ما پیش می‌برند، اجازه نمی‌دهیم وظیفه خود را به‌درستی انجام دهند. ما سال‌ها آن‌ها را مجبور به جنگیدن با یک دست کرده‌ایم، در حالی که دست دیگرشان پشت آنها بسته شده و آزادی عمل ندارند.»

جانسون همچنین دولت بریتانیا را مسئول اخلاقی وضعیت اوکراین دانست و اظهار داشت که لندن با امضای یادداشت بوداپست درباره تضمین امنیتی اوکراین، این کشور را از سلاح‌های هسته‌ای محروم کرده است. وی در ادامه اشاره کرد که برای حل‌وفصل این درگیری، ممکن است در مرحله‌ای از مذاکرات، به نیروهای حافظ صلح اتحادیه اروپا نیاز باشد.

این در حالی است که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در پایان سفر خود به آستانه، اروپا را به دلیل از دست دادن استقلال خود به شدت مورد انتقاد قرار داده و گفت که اروپا اکنون تحت فرمان ایالات متحده عمل می‌کند و روسیه در تنش‌های اخیر میان خود و اروپا مقصر نیست.

نماینده ترامپ: صلح در اوکراین را با استفاده از قدرت برقرار خواهیم کرد

کیت کلوگ، که از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، به‌عنوان نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امور اوکراین منصوب شده، شب گذشته اعلام کرد که آمادگی دارد تا صلح در درگیری اوکراین را با استفاده از قدرت برقرار کند. (با توجه به پیشینه کیت کلوگ در مسائل نظامی و امنیتی، احتمالاً منظور از «با استفاده از قدرت»، استفاده از تهدید نظامی در کنار قدرت دیپلماتیک برای برقراری صلح است.)

نماینده ویژه ترامپ در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «از این که به‌عنوان دستیار رئیس‌جمهور و نماینده ویژه در امور اوکراین و روسیه منصوب شده‌ام، احساس افتخار می‌کنم. افتخار بزرگی است که برای رئیس‌جمهور ترامپ کار کنم و منتظر فرصت هستم تا بی‌وقفه تلاش کنم و با استفاده از قدرت صلح را برقرار کنم، در حالی که منافع آمریکا را نیز حفظ می‌کنم.»

وی افزود که در موقعیت جدید خود، تعهد و ازخودگذشتگی کامل را نشان خواهد داد. کلوگ همچنین به پیام ترامپ در شبکه اجتماعی "Truth Social" اشاره کرد که تأکید کرده بود صلح در درگیری اوکراین باید با استفاده از قدرت برقرار شود. ترامپ در این پیام، به سابقه نظامی و تجاری کلوگ اشاره کرده و نقش‌های مهم وی در حوزه امنیت ملی در دوران ریاست‌جمهوری نخست خود را برجسته کرد.

در عین حال، مجله آلمانی "اشپیگل" گزارش داد که کیت کلوگ در موقعیت جدید خود با مأموریتی تقریباً غیرممکن مواجه است و احتمال موفقیت وی بسیار اندک است. این مجله به این نکته نیز اشاره کرد که وعده‌های ترامپ درباره حل سریع درگیری اوکراین در جریان کارزار انتخاباتی بیش از حد اغراق‌آمیز بوده است.

اتحادیه اروپا و اوکراین تفاهم‌نامه‌ای برای استفاده از دارایی‌های روسیه امضا کردند

دنیس شمیگال، نخست‌وزیر اوکراین اعلام کرد که اتحادیه اروپا و این کشور تفاهم‌نامه‌ای برای بخشی از اعتبار 18.1 میلیارد یورویی امضا کرده‌اند که بازپرداخت آن از درآمدهای دارایی‌های مسدود شده روسیه تأمین خواهد شد.

وی روز گذشته در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «تفاهم‌نامه امضا شده گامی در جهت تأمین اعتبار 18.1 میلیارد یورویی است. این بخشی از ابتکار گروه G7 به ارزش 50 میلیارد دلار است که با سود حاصل از دارایی‌های مسدود شده روسیه پشتیبانی می‌شود.»

پیش‌تر، سباستین لوکورنو، وزیر نیروهای مسلح فرانسه، اعلام کرده بود که پاریس قصد دارد با استفاده از درآمد دارایی‌های مسدود شده روسیه، موشک‌های ضد هوایی و سایر تسلیحات نظامی به اوکراین ارسال کند.

نروژ کمک‌های خود به اوکراین را به 3 میلیارد یورو افزایش می‌دهد

دولت نروژ روز پنجشبه اعلام کرد که در سال آینده کمک‌های خود به اوکراین را به 3 میلیارد یورو افزایش خواهد داد و این کمک‌ها تا سال 2030 ادامه خواهد داشت.

یوناس گار استوره، نخست‌وزیر نروژ، توضیح داد: «نروژ قاطعانه از اوکراین حمایت می‌کند. ما حمایت خود را تا سال 2030 تمدید کرده و در سال آینده نیز این حمایت حداقل به 35 میلیارد کرون نروژ (حدود 3 میلیارد یورو) افزایش خواهد یافت.»

بر اساس اعلام دولت نروژ، 22.5 میلیارد کرون (حدود 1.93 میلیارد یورو) برای حمایت نظامی و 12.5 میلیارد کرون (حدود 1.07 میلیارد یورو) برای حمایت  انسان دوستانه و اجتماعی تخصیص خواهد یافت. علاوه بر این، حداقل بودجه سالانه 15 میلیارد کرون (حدود 1.29 میلیارد یورو) تعیین شده است و مبالغ مازاد بر این بودجه در یک سال خاص، از کل کمک‌ها کسر نخواهد شد.

استوره همچنین افزود: «وضعیت اوکراین اکنون بحرانی‌تر از زمانی است که برنامه نانسن در سال 2023 آغاز شد. خوشحالم که این برنامه برای چندین سال اجرا خواهد شد و ما توافق کردیم که حداقل سطح حمایت مشخص شود.»

کره جنوبی تعمیر موشک‌های آلمانی را به دلیل اولویت‌ اوکراین به تأخیر انداخت

بر اساس گزارش خبرگزاری یونهاپ، کره جنوبی تصمیم گرفته است تا تعمیرات فنی موشک‌های آلمانی Taurus را به مدت پنج سال به تأخیر بیندازد، زیرا قطعات لازم توسط تولیدکننده برای اوکراین ارسال می‌شود.

طبق این اطلاعات، نیروی هوایی کره جنوبی اعلام کرد: «ما برنامه‌ مشخصی برای به تأخیر انداختن تعمیرات اساسی موشک‌های دوربرد Taurus KEPD 350K داریم، زیرا تأمین برخی قطعات موتور به دلیل شرایط نامطمئن دشوار شده است.برنامه اولیه برای انجام این تعمیرات در سال 2025 بود. کره جنوبی این موشک‌ها را در سال 2015 از شرکت آلمانی Taurus Systems خریداری کرده بود و طبق توافق، تعمیرات اساسی باید هر ده سال انجام می‌شد.»

در عین حال روز پنجشنبه، کره جنوبی نسبت به درخواست اوکراین برای خرید تسلیحات نظامی واکنش محتاطانه‌ای نشان داد. گزارش‌ها حاکی است که اوکراین تمایل خود برای خرید تسلیحات، و نه دریافت رایگان آنها از کره جنوبی را اعلام کرده بود.

مذاکرات وزارت خارجه اوکراین با آمریکا درباره کاهش سن سربازی 

گئورگی تیخی، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین روز گذشته اعتراف کرد که کی‌یف و واشنگتن در حال مذاکره درباره امکان کاهش سن سربازی در اوکراین به 18 سال هستند.

وی گفت: «می‌توانم تأیید کنم که این موضوع در مذاکرات دوجانبه مطرح شده است. همچنین می‌توانم رد کنم که این مسئله به‌عنوان یک نقطه تنش یا به شکلی انتقادی یا منفی بحث شده باشد.»

این اظهارات در واکنش به گزارش‌هایی مطرح شد که ادعا می‌کنند دولت ایالات متحده از کی‌یف خواسته است تا سن سربازی را به 18 سال کاهش دهد.

انتقاد ایلان ماسک از درخواست‌ واشنگتن برای کاهش سن سربازی در اوکراین 

ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و یکی از مشاورین دونالد ترامپ، نسبت به درخواست‌هایی از سوی دولت جو بایدن برای کاهش سن سربازی در اوکراین به 18 سال واکنش نشان داده و چنین درخواستی را مشمئز کننده خواند. وی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق)، با انتقاد از چنین اقدامی از سوی واشنگتن، نوشت: «چند نفر دیگر باید بمیرند تا این جنگ تمام شود؟»

پیش‌تر در همین روز، دیمیتری لیتوین، مشاور ارتباطات رئیس‌جمهور اوکراین اعتراف کرد که کاهش سن سربازی، اقدامی بی‌فایده است، زیرا کمبود سلاح برای سربازان وجود دارد. وی در پاسخ به گزارش رسانه‌ها درباره فشار آمریکا بر اوکراین برای کاهش سن سربازی، گفت: «این اقدام زمانی بی‌معنی است که تجهیزاتی که پیش‌تر وعده داده شده بود، به موقع تحویل داده نمی‌شود.»

گزارش‌های رسانه‌های اوکراینی نیز حاکی است که کی‌یف در حال بررسی امکان انعقاد قرارداد جدیدی با نیروهای مسلح اوکراین برای جوانان 18 تا 24 ساله است که به صورت داوطلبانه و برای مدت محدود به ارتش بپیوندند. این اقدام در داخل اوکراین نیز با انتقادات شدیدی مواجه شده است.

بلومبرگ: اوکراین به شدت به کمک نظامی آمریکا وابسته است

آژانس خبری بلومبرگ روز گذشته گزارش داد که نیروهای مسلح اوکراین به شدت به کمک‌های نظامی ایالات متحده وابسته هستند و بدون این حمایت‌ها در مقابل ارتش روسیه دوام نخواهند آورد.

در این گزارش یادآوری شده که اگرچه رهبران اروپایی بخش عمده‌ای از کمک‌های مالی به اوکراین را تأمین می‌کنند، اما واشنگتن همچنان «بزرگ‌ترین حامی نظامی» کی‌یف است. بلومبرگ تأکید کرد که انتقال دائمی تسلیحات غربی به اوکراین، این کشور را به شدت به ایالات متحده برای تأمین مهمات، به‌ویژه برای تسلیحات سبک و توپخانه، وابسته کرده است.

علاوه بر این،گزارش  مذکور پیش‌بینی می‌کند که با روی کار آمدن رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، اروپا مجبور خواهد شد کمک‌های نظامی خود به اوکراین را افزایش دهد، زیرا برنامه صلح ترامپ ممکن است روند فعلی حمایت واشنگتن از کی‌یف را تغییر دهد.

گزارش‌های اخیر حاکی از آن است که دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور فعلی آمریکا، در حال تهیه بسته کمکی جدیدی به ارزش 725 میلیون دلار برای اوکراین است که شامل تسلیحات ضد تانک از ذخایر ارتش ایالات متحده خواهد بود. همچنین، بایدن از کنگره درخواست کرده است تا 24 میلیارد دلار برای تقویت ظرفیت نظامی اوکراین و بازسازی ذخایر نظامی آمریکا تخصیص دهد. این درخواست بخشی از تلاش‌های واشنگتن برای ادامه حمایت از اوکراین در برابر روسیه با آغاز دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ است.

انتهای پیام/