توسعه پایدار شهر نیازمند حمل و نقل استاندارد
بی شک یکی از شاخصه های توسعه یافتگی شهرها پیشرفت در حوزه حمل و نقل است؛ از این روی می گوییم که حمل ونقل تاثیر بسزایی در توسعه شهرها دارد که اگر مطلوب و استاندارد باشد می تواند در پایداری محیط اجتماعی، مشارکت شهروندی و تأمین آسایش شهروندان اثرگذار باشد؛ ایسنا در این گزارش به بررسی این موضوع در شهر قزوین پرداخته است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه شهری، معتقدند هر واحد رشد اقتصادی در استان مستلزم یک ونیم تا دو واحد رشد در حوزه حمل ونقل است و به همین جهت، سیستم حمل و نقل یکی از مهمترین عوامل زیربنای توسعه تلقی می شود. شهرپایدار، توسعه پایدار و در نتیجه حمل و نقل پایدار، یکی از مهمترین خواسته های فعالان حوزه شهری در کشورهای رو به توسعه است که قطعاً با برنامه ریزی برای داشتن حمل ونقل پایدار، شاهد اثرات مؤثر توسعه ای در حوزه های اقتصادی، موضوعات زیست محیطی، مصرف منابع و عدالت اجتماعی خواهیم بود از همین روی اهمیت و توجه به وضعیت حمل ونقل امری ضروری برای شهری چون قزوین است که در حال طی کردن مسیر توسعه یافتگی است.
بهسازی پیاده راه ها، کاهش گره های ترافیکی شهر، تعبیه روشنایی مطلوب، آسفالت و ایمن سازی خیابان ها، خطکشی و علامت گذاری خیابان ها و نصب و تعبیه دوربین های نظارتی از مواردی هستند که مدیریت شهری در کیفیت بخشی به زندگی شهروندان احساس وظیفه دارد و باید به این موضوعات بپردازد.
توسعه پایدار شهر نیازمند حمل و نقل استاندارد
مهدی برخورداری، کارشناس شهرسازی در خصوص وضعیت یک حمل و نقل مطلوب می گوید: زیرساخت ها پایه های اصلی و ستون فقرات شهرها را تشکیل می دهند و نقش اساسی را در هرگونه توسعه شهری اعم از حمل ونقل، مسکن، انرژی، آب، بهداشت و اجتماعات ایفا می کنند، تا جایی که بدون فراهم آوری زیرساخت مناسب و کارآمد، هیچ یک از انواع توسعه امکان پذیر نیست.
برخورداری تصریح کرد: توسعه حمل ونقل به ویژه حمل ونقل عمومی یکی از مهمترین مؤلفه های زیرساختی در درون شهرها است که تأثیر بسیار بالایی در توسعه اقتصادی دارد؛ بنابراین همین امر سبب شده است تا نحوه اداره سیستم های حمل ونقل شهری به یکی از دغدغه های اساسی مدیریت شهری تبدیل شود.
وی با بیان اینکه زیرساخت های حمل و نقل شهر قزوین نسبت به استانداردهای جهانی فاصله دارد، افزود: وضعیت زیرساخت های شهر قزوین مطلوب نیست اما در مجموع نسبت به سایر استان ها وضعیت بهتری دارد و می توان گفت که شهرداری قزوین نسبت به سایر شهرداری ها در این موضوع تقریباً جلوتر است؛ هرچند که معتقدم شهرداری در تأمین زیرساخت های این حوزه فقط و فقط در شهر قزوین تلاش کرده و نواحی منفصل شهری مانند ناصر آباد، اسماعیل آباد و چوبیندر از فقر زیرساخت های حمل و نقل رنج می برند.
برخورداری شبکه های حمل و نقل را از عوامل مهم و مؤثر بر پتانسیل توسعه مناطق شهری عنوان می کند و می گوید: تغییر سامانه های حمل ونقل سنتی، احداث و استفاده از شبکه جدید حمل ونقل یکی از نیازهای قزوین در حوزه حمل ونقل پایدار است که طی سالیان گذشته اقداماتی در خصوص آن صورت گرفته اما به نظر نبود بودجه کافی سبب شده تا بسیاری از برنامه ریزی های مدیریت شهری در این زمینه ناکام بماند.
این فعال حوزه شهری با اشاره به فرسودگی ناوگان حمل ونقل عمومی شهر قزوین، اظهار می کند: متأسفانه شهر قزوین چه در بحث تاکسی رانی و چه در بحث اتوبوس رانی از فرسودگی رنج می برد. البته فرسودگی اتوبوس های درون شهری بیش از تاکسی ها به چشم می آید. از طرفی نبود ناوگان حمل و نقل شهری در برخی مناطق ازجمله شهرک تازه تأسیس بهارستان، عارف، پونک، ملاصدرا و خیابان هادی آباد از دیگر مسائلی است که انتظار می رود مدیریت شهری نسبت به آن اهتمام ورزد.
وی ادامه می دهد: داشتن قطار سریع السیر از دیگر نیازهای شهر قزوین که البته باتوجه به قدیمی بودن برخی بافت های شهر و وجود قنات ها و سرداب ها در شهر، لازم است که زیرساخت های آن برای مناطق جدید تدبیر شود. در علوم شهرسازی، پایداری شهر و پایدار بودن حمل و نقل منوط به رعایت چند اصل است. یکی از شرط ها داشتن هوای پاک، فضای آرام و ایمن است که متأسفانه هیچ یک از ناوگان های حمل و نقل عمومی شهر از این مؤلفه های ابتدایی برخوردار نیستند.
مؤلفه های حمل و نقل موفق
وی با بیان اینکه زمانی می توانیم حمل ونقل یک شهر را موفق بدانیم که میزان رضایت مندی شهروندانش بالا باشد، می گوید: از دیگر عوامل افزایش انگیزه در شهروندان برای استفاده از حمل ونقل عمومی، داشتن سیستم حمل ونقل روان، سریع، ایمن، مطمئن و پاک همراه با ایجاد یک فضای آرام، داشتن اطمینان به زمان بندی اتوبوس، کرایه عادلانه، نوسازی ناوگان اتوبوس رانی و فراهم کردن اتوبوس های با کیفیت است.
وی اظهار می کند: تردد اتوبوس های تهران در یک سامانه آنلاین است و شهروندان با رجوع به سامانه می توانند زمان رسیدن اتوبوس ها را ملاحظه کنند. این موضوع کمترین کاری است که می توان انجام داد. همچنین معتقدم قزوین نیازمند مناسب سازی هرچه بیشتر در پیاده راه ها، احداث پیاده راه درون شهری است.
این فعال موضوعات شهری در پایان می گوید: همچنین وضعیت پیست های دوچرخه سواری در قزوین مطلوب نیست، نبود جای پارک در برخی خیابان های پرتردد و همچنین گره های کور ترافیکی در شهر قزوین از دیگر مشکلات حوزه حمل ونقل در قزوین است که لازم است به آن بیش از پیش توجه شود.
توسعه پایدار شهر، اولویت شهرداری
در ادامه به سراغ مجتبی جانی، مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری قزوین رفتیم تا اقدامات شهرداری در این باره مطلع شویم.
وی با بیان اینکه توسعه پایدار شهر یکی از اولویت های شهرداری قزوین است، به ایسنا می گوید: سازمان حمل ونقل و ترافیک شهرداری قزوین، بر اساس اختیارات و وظایفی که دارد، در تلاش است تا میزان رضایت مندی شهروندان را در حوزه حمل ونقل افزایش دهد، در همین راستا خط کشی طولی معابر سطح شهر قزوین، خط کشی گذرگاه های عابرین پیاده، رنگ آمیزی سرعت گاه ها، تجهیز، نوسازی و شست وشوی چراغ های راهنمایی و رانندگی معابر و تقاطع شهر، تعمیر و نگه داری آسانسورهای عمومی شهر و همچنین پله های برقی، شست وشوی پل های عابر پیاده، شست وشوی تابلوهای راهنمایی و رانندگی و تابلوهای معرفی مسیر، شست وشوی ملزومات ترافیکی شهر، آرام سازی معابر حادثه خیز و ارتقای فرهنگ ترافیکی از جمله اقداماتی است که توسط این اداره صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون بالغ بر ۱۱ هزار متر خط کشی عرضی و ۲۴۰ کیلومتر خط کشی طولی در سطح معابر در شهر قزوین صورت گرفته است، اظهار می کند: پروژه اصلاح هندسی میدان شهید حسن پور، پروژه ایمن سازی مسیر تردد نسیم شمال، تجهیز ۶ تقاطع پرتردد سطح شهر به سامانه سولار (پنل خورشیدی)، نصب بزرگ ترین تابلوی راهنمای مسیر در بلوار جمهوری اسلامی، نصب گاردریل در محور نسیم شمال ۴۰۰۰ متر، مرمت و بهسازی گاردریل های آسیب دیده که بر اثر تصادف معیوب شده بودند، تجهیز تقاطع های پرتردد سطح شهر به استابیلایزر (تثبیت کننده ولتاژ برق)، تجهیز ورودی نواحی منفصل چوبیندر و ناصر آباد و دانش به تابلوهای راهنمای مسیر، نصب کاشن تانک برای اولین بار در دماغه چوبیندر جهت افزایش ایمنی تردد از اقداماتی است که توسط شهرداری صورت گرفته است.
مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک در ادامه بیان می کند: همچنین از ابتدای سال جاری تاکنون ۴۰۰۰ مترمربع از سرعت گاه های شهر قزوین خط کشی شدند. اجرای اصلاح هندسی معابر شهر با هدف روان سازی ترافیک جهت ایمن سازی معابر و اصلاحات هندسی از مهم ترین پروژه هایی ترافیکی شهر قزوین بوده است. هدف از اجرای طرح اصلاح هندسی معابر ساماندهی وضعیت عبور و مرور وسایل نقلیه و ارتقای ایمنی تردد عابران پیاده، تأمین رضایت شهروندان و نیز کاهش مشکلات ترافیکی و تردد روان خودروها و ایمنی شهروندان است.
وی ادامه می دهد: در تمام شهرها تصادفات ترافیکی از عمده مشکلاتی است که ایمنی عمومی شهروندان را به خطر می اندازد و خسارات قابل توجهی را به جامعه وارد می کند؛ بنابراین روان سازی جریان ترافیکی یکی از مهمترین روش های مؤثر در بهبود کیفیت ترددها و جلوگیری از سوانح شهری است.
این مسئول تصریح می کند: اصلاح هندسی میدان «شهید حسن پور» با هدف حرکت یکنواخت در محدوده میدان، کاهش سرعت ورود به میدان، تسهیل در حرکات خروج وسایل نقلیه، حذف و کاهش تخلفات رانندگی (دسترسی غیرمجاز به خیابان لاله) و مناسب سازی گذرهای عرضی عابر پیاده از دیگر اقداماتی بود که در راستای ارتقای سطح کیفی سازی زیرساخت های حمل ونقل صورت گرفته است.
وی می گوید: در سال جاری با هدف انتظام بخشی به جریان ترافیک، رفع نقاط حادثه خیز و همچنین ارتقای سطح ایمنی عبور و مرور رانندگان وسایل نقلیه سبک و سنگین در محور نسیم شمال با اجرای نصب تابلوهای ترافیکی در سرتاسر مسیر، نصب گاردریل به طول ۴۰۰۰ متر و نصب علائم ترافیکی بر روی گاردریل ها، نصب نیوجرسی و تابلوهای حاشیه نما بر روی آن ها، نصب استوانه و تابلوهای راهنمای مسیر، نصب چراغ چشمک زن، اجرای خطوط کاهنده واحداث سرعت کاه های آسفالتی استاندارد، محور یاد شده ایمن سازی شد.
تبیین فرهنگ ترافیک برای شهروندان
جانی در خصوص اشاعه و ترویج فرهنگ ترافیکی تصریح می کند: برگزاری آموزواره های ترافیکی، اجرای نمایش (پرفورمنس) خیابانی با شعار ترافیکی و دعوت از کسبه، رانندگان و شهروندان قزوینی به پویش حق تقدم عبور و مرور با دانش آموزان و هم چنین اجرای نمایش ترافیکی در مدارس سطح شهر و توزیع پمفلت های ترافیکی و آموزش فرهنگ ترافیک، از اقدامات انجام شده این سازمان در حوزه ترویج فرهنگ ترافیک است.
وی با اشاره به معضلات ترافیکی شهر، می گوید: بخشی از راهکارهای برون رفت از مشکلات و معضلات ترافیکی شهر از طریق آموزش به شهروندان مرتفع می شود. در همین راستا سازمان حمل ونقل و ترافیک با نصب فیکسچرهای آموزشی در سطح شهر برای کاهش معضلات ترافیکی با مشارکت شهروندان گام برداشته است.
فرسودگی ۵۰ درصد ناوگان اتوبوسرانی قزوین
سید محمد تقوی، مدیرعامل سازمان اتوبوس رانی شهرداری قزوین نیز با اشاره به ۵۰ درصد ناوگان اتوبوس رانی قزوین، به ایسنا می گوید: در راستای کیفی سازی سطح خدمات به شهروندان، پرداخت کرایه اتوبوس در قزوین هوشمند می شود.
وی با بیان اینکه این موضوع برای اولین بار در کشوراتفاق می افتد، اظهار می کند: قرارداد سامانه هوشمند آنلاین برای ۱۹۰ دستگاه اتوبوس درون شهری با یکی از شرکت های دانش بنیان با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال منعقد شده و شرکت مذکور در حال حاضر در مرحله پیاده سازی پروژه است.
مدیرعامل سازمان اتوبوس رانی شهرداری قزوین خاطرنشان می کند: سند تحول اتوبوسرانی در حال تدوین است و با تدوین سند تحول، سهم حمل ونقل عمومی نسبت به وضع موجود ۵۰ درصد افزایش خواهد داشت.
وی با اشاره به تسویه حساب بدهی ۱۵ میلیارد تومانی سازمان اتوبوسرانی از شهریور ماه ۱۴۰۱ تا به امروز، می گوید: خطوط ناوگان اتوبوسرانی با ۱۱۰ دستگاه اتوبوس و ۲۴۰ راننده پس از سال ها انتظار رانندگان با هدف ساماندهی و مولدسازی در قالب شرکت محوری به بخش خصوصی واگذار شد.
تقوی در پایان بیان می کند: در سال جاری ۱۰ دستگاه اتوبوس اسکانیا که به دلیل تحریم های اقتصادی و عدم تأمین قطعه بُرد به مدت دو سال متوقف شده بود به چرخه ناوگان حمل ونقل شهری قزوین بازگشت. امیدواریم با دریافت اعتبار بتوانیم بخش در نوسازی ناوگان حمل ونقل عمومی اقدامات قابل توجهی انجام دهیم.
امروزه ایجاد زیرساخت های توسعه پایدار در همه ابعاد مدیریت شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و حمل ونقل به صورت مستقیم با زندگی شهروندان در ارتباط است، بنابراین سیاستگذاری و برنامه ریزی در این حوزه می بایست بر پایه توسعه پایدار و متوازن در تمامی مناطق شهری صورت گیرد و امید است که شهرداری قزوین به این مهم بیش از پیش توجه کند.