«فناوری زندگی را آسانتر میکند.» این جمله ساده و کلیشهای است که در مورد تکنولوژی همواره در نوشتهها و گفتههایمان میگوییم، اما حقیقت محض است. استفاده از فناوری حتی در حوزه آشپزی و آشپزخانه هم توانسته به عملکرد رستورانها کمک کند. سال ۲۰۱۸ محمد بالوت، سامان دارکان، بادر آتایا و اندرس آرناس تصمیم گرفتند در دوبی با یک پلتفرم «آشپزخانه به عنوان سرویس» (KaaS) خدمات جامعی را به برندهای رستوران و غذا و نوشیدنی ارائه دهند. کیتوپی (kitopi) آشپزخانههایی دارد که با فناوریهای روز دنیا و کارکنان حرفهای هدایت میشوند. این استارتاپ برای رستورانها، غذا میپزد. در همکاری با شرکتهای حملونقل و تامینکنندگان موادغذایی از تامین مواد اولیه و دریافت سفارش تا تحویل غذای رستورانها را مدیریت میکند. به این صورت رستورانها میتوانند تنها روی لیست غذا و نحوه تبلیغات خود تمرکز کنند.
۴ نفر دست به کار شدند!
کیتوپی یک شرکت پیشرو در آشپزخانه ابری است که در خاورمیانه، بریتانیا و ایالات متحده فعالیت میکند و خدمات جامعی را برای برندهای رستورانها و غذا و نوشیدنی (F&B) ارائه میدهد. در این پلتفرم کل فرآیند آمادهسازی غذا برای رستورانهای طرف قرارداد انجام میشود که شامل تامین مواد اولیه، پخت و پز و بستهبندی وعدههای غذایی و ارسال آنها است.
کیتوپی همهچیز ارائه میدهد؛ از آموزش کارکنان آشپزخانههای خود و آمادهسازی غذا تا تحویل و خدمات مربوط به مشتری. این استارتاپ همهکاره را ۴ نفر فعال در حوزههای مختلف راهاندازی کردند. محمد بالوت تحصیلکرده دانشگاه وارویک در رشته ریاضیات و اقتصاد است. او کارشناسی ارشد را هم در رشته مدیریت از امپریال کالج لندن فارغالتحصیل شد. بالوت پیش از راهاندازی کیتوپی، گروهBMB را تاسیس کرد. BMB یک شرکت غذایی متخصص در تولید شیرینی و تنقلات سالم در دوبی است. در ماه مه ۲۰۱۶ سهام خود را فروخت. پس از آن در سال ۲۰۱۷ به عنوان مدیرعامل Ripples capital فعالیت خود را ادامه داد. سامان دارکان یک استراتژیست دیجیتال و کارآفرین اجتماعی است. او در ابتدا پلتفرم centraltickets.com را در دوبی راهاندازی کرد. در سال ۲۰۱۰ در ARC international به عنوان مدیر تحول دیجیتال فعالیت کرد. از سال ۲۰۱۷ هم به تیم کیتوپی ملحق شد. بادر آتایا تحصیلات خود را در دانشگاههای تافتس و کمبریج گذرانده است. قبل از تاسیس کیتوپی، به عنوان آشپز خط (line chef) در casper&Gambini کار میکرد. سپس به عنوان مسئول استراتژیهای رشد به تیم کیتوپی پیوست. اندرس آرناس در دانشگاه وارویک در رشته علوم مهندسی تحصیل کرد. پیش از کیتوپی نیز به عنوان مدیر عملیات در شرکت GAM CORP که در حوزه موادغذایی و آشامیدنی است، فعالیت میکرد.
این افراد در زمانی که در مکینزی اند کامپنی McKinsey & Company -معتبرترین شرکت مشاور مدیریت جهانی- به عنوان مشاور فعالیت میکردند، یکدیگر را ملاقات کردند و تصمیم گرفتند ایده پلتفرم آشپزخانه ابری را عملی کنند. چون هرکدام از آنها تجاربی در زمینه غذا و رستوران داشتند و از چالشهایی که در رستورانهای سنتی وجود دارند، برای راهاندازی کیتوپی الهام گرفتند.
آنها متوجه شدند چقدر برای رستورانها خدماتی مثل تحویل و دستهبندی دشوار است و فرآیندهای آشپزخانه در مدلهای سنتی کارآیی لازم را ندارد، پس تصمیم گرفتند با استفاده از تکنولوژیهای روز این فرآیند را سادهسازی کردند.
درابتدای راه آنها پتانسیل آشپزخانههای ابری را شناسایی و دراین مورد تحقیقات میدانی انجام دادند. برای شروع کار از پساندازهای خود استفاده کردند و از دوستان و خانواده هم کمک گرفتند. سپس در دوبی آشپزخانه کوچک اجاره کردند و تیم خود را که متشکل از متخصصان فناوری،عملیات و هنرهای آشپزی بود، گردهم آوردند.
این ۴ نفر به رستورانهای محلی مراجعه کردند تا با آنها شریک شوند. رستورانها را متقاعد کردند تا به آنها اجازه دهند غذایشان را تهیه و تحویل دهند. یک پلتفرم فناوری اختصاصی برای مدیریت سفارشها، پیگیری تحویل و بهینهسازی عملیات آشپزخانه ایجاد کردند. کارکنان آشپزخانه استخدام کردند و به آنها آموزش دادند تا غذا را مطابق با دستورالعملها و استانداردهای رستورانهای شریک تهیه کنند. سپس به سراغ شرکتهای حملونقل رفتند تا بخش تحویل را هم پوشش دهند.
همه فرآیندها را به کیتوپی بسپار
کیتوپی به روشهای مختلف با رستورانها و برندهای غذا و آشامیدنی همکاری میکند. اول همکاری با رستورانهای شناختهشده است. این رستورانها میتوانند برای ایجاد برندهای جدید و مجازی روی کیتوپی حساب کنند. این برندها تنها از طریق پلتفرمهای تحویل، کار میکنند و نیازی به ویترین فیزیکی ندارند. به این شکل کیتوپی با استفاده از آشپزخانههای خود، کل عملیات را از تحویل سفارش تا پخت و پز و دستهبندی و ارسال را انجام میدهد. آشپزخانههای کیتوپی مجهز به تکنولوژی روز هستند و توسط متخصصان آموزشدیده هدایت میشوند. کیتوپی مسئول تهیه و تحویل غذا برای برندهای رستورانها است. مدل آشپزخانه ابری کیتوپی به رستورانها اجازه میدهد تا بدون نیاز به آشپزخانه فیزیکی، هزینههای عملیاتی خود را کاهش دهند و تمرکز خود را به تنوع غذایی در منو و تجربه مشتری بگذارند.
این استارتاپ همچنین با رستورانهای تازه تاسیس همکاری میکند و به آنها کمک میکند تا فعالیت خود را از طریق آشپزخانههای ابری گسترش دهند.
وقتی مشتری از طریق یک پلتفرم تحویل، سفارش خود را ثبت میکند، این سفارش به سیستم کیتوپی وارد میشود. پلتفرم فناوری کیتوپی، سفارش را به آشپزخانه ابری خود هدایت میکند. پرسنل آشپزخانه غذا را طبق دستور پخت و استانداردهای رستوران مورد نظر تهیه میکنند. سپس غذا بستهبندی و از طریق شرکتهای حمل و نقل طرف قرارداد، به مشتری تحویل داده میشود.
کیتوپی استانداردهای کیفیت دقیقی را لحاظ میکند و سعی میکند غذا مطابق با مشخصات رستوران باشد. البته از چند راه هم کیفیت غذا را بالا میبرد. در ابتدا مواد اولیه را از تامینکنندگان معتبر تهیه میکند. سرآشپزها برای پیروی از دستورالعملهای خاص ارائهشده توسط شرکای رستوران آموزش دیدند. بازرسیهای منظم برای حفظ استانداردهای بهداشتی و ایمنی انجام میشود.کیتوپی همچنین بازخورد و رتبهبندی مشتریان را برای شناسایی هرگونه مشکل و بهبودهای لازم دنبال میکند.
چالشها برای شروع یک کار بزرگ
البته راهی که این ۴ نفر آغاز کرده بودند، بدون مانع نبود. رستورانها نمیتوانستند دستور غذا یا گسترش برند خود را به فرد دیگری بسپارند. آنها درمورد کیفیت و طعم غذایی که قرار بود کیتوپی برای آنها تهیه کند، هم تردید داشتند. پس این تیم تصمیم گرفتند برنامههای آزمایشی در برخی رستورانها برگزار کنند تا قابلیتهای خود را به آنها نشان دهند و اعتبار کسب کنند. برای کنترل کیفیت غذاها اقداماتی انجام دادند و به رستورانها اطمینان دادند که غذاها مطابق با استانداردهای آنها تهیه میشوند.
این تیم باید یک پلتفرم قوی برای مدیریت سفارشها و پیگیری تحویل و بهینهسازی عملیات آشپزخانه راهاندازی میکرد که یک فرآینده پیچیده و زمانبر بود. پس از اینکه پلتفرم راه افتاد، برای اطمینان از عملکرد آن، تستهای دقیقی توسط کاربران انجام دادند.
جذب افراد مناسب و آموزش آنها ازدیگر موانع این تیم بود. آشپزها باید استانداردها و دستورالعملهای رستورانهای متعددی را رعایت میکردند و این موضوع باعث چالشهای بسیاری میشد. به همین خاطر بستههای پاداش و مزایای رقابتی را برای جذب و حفظ استعدادهای برتر ارائه کردند و برنامههای جامعی را برای تجهیز کارکنان به مهارتها و دانش لازم توسعه دادند.
یکی از چالشهای مهم این تیم اخذ مجوز و همکاری با نهادهای قانونگذار بود. دراین مورد کارشناسان مجرب حقوقی را استخدام کردند، مجوزهای لازم را دریافت کردند و مدام خود را با قوانین به روز میکنند.
هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برای مدیریت آشپزخانهها
موسسان استارتاپ کیتوپی از جدیدترین فناوریها برای آشپزخانه ابری خود استفاده میکنند. پلتفرم جامع آشپزخانه هوشمند مجموعهای از برنامههای کاربردی است که برای بهینهسازی عملکرد آشپزخانه در سریعترین زمان طراحی شده است. دراین سیستم اختصاصی امکاناتی مانند مدیریت سفارش، عملیات آشپزخانه و تدارکات تحویل برای هررستوران ارائه میشود.
کیتوپی همچنین از علم داده و هوش مصنوعی استفاده میکند. تجزیه و تحلیل دادهها توسط هوش مصنوعی میتواند روی بهبودی کارایی آشپزخانهها کمک کند.
کیتوپی در حال سرمایهگذاری روی سیستمهای روباتیک است تا کارهایی مانند دستهبندی موادغذایی را خودکار کند. این استارتاپ همچنین اپلیکیشن موبایلی و وب را برای ذینفعان خود از جمله مشتریان، شرکتهای حوزه حمل و نقل و رستوران توسعه داده است. در آشپزخانهها از دستگاههای اینترنت اشیا برای کنترل دما و رطوبت استفاده میشود. حدود ۴۰ میکروسرویس هم برای بهبود عملکرد نرمافزارها در کیتوپی راهاندازی شده است.
کیتوپی تنها نیست!
در ابتدا چنین به نظر میرسد که کیتوپی با این فناوری عظیم و گستردگی فعالیت رقیب خاصی ندارد، اما چند شرکت در سطح جهانی وجود دارند که رقبای اصلی او به حساب میآیند. مانند cloudkitchen که یک بازیگر اصلی در ایالات متحده آمریکا است و خدمات مشابهی از جمله فضای آشپزخانه مشترک، پشتیبانی عملیاتی و پلتفرمهای گوناگون را ارائه میدهد. کیچن یونایتد یکی دیگر از بازیگران مهم در ایالات متحده است.REEF هم یک پلتفرم جهانی است که فضاهای شهری کماستفاده را به قطبهای محله از جمله آشپزخانههای ابری تبدیل میکند. کیچ یک پلتفرم مستقر در دبی است که هم آشپزخانههای ابری و هم امکانات برای ویترین فروشگاهها و رستورانها ارائه میدهد. onekitchen هم در دبی مستقر است و راهحلهای فناوری برای رستورانها تنها در بخش تحویل و فضاهای آشپزخانه مشترک را ارائه میدهد.
حالا سوال ایجاد میشود که چرا رستورانها یا مشتریها باید کیتوپی را انتخاب کنند؟
چون کیتوپی یک سیستم عامل اختصاصی آشپزخانه هوشمند ایجاد کرده است که عملیات آشپزخانه، مدیریت سفارش و تحویل را بهینه میکند. این استارتاپ همچنین روی استفاده از فناوریهای پیشرفته و تجزیه و تحلیل داده بسیار تمرکز کرده است. این تیم حتی دائم در حال بررسی فناوریها و مدلهای تجاری جدید است تا بتواند عملیات آشپزخانه را سادهتر از قبل کند. این شرکت در چندین کشور در خاورمیانه، اروپا و ایالات متحده فعالیت میکند. در حالیکه برخی از رقبا در مناطق خاص حضور دارند.
کیتوپی یک یونیکورن
کیتوپی در سال ۲۰۲۱ پس از اینکه از سافتبانک ۴۱۵ میلیون دلار در دور سرمایهگذاری سری C سرمایه جذب کرد، به جایگاه تکشاخی رسید.در آنزمان ارزش کیتوپی از یک میلیارد دلار هم فراتر رفت. کیتوپی درکل در تمام سالهای فعالیت خود، بیش از ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است.
هماکنون این شرکت در ۷ کشور و ۱۲ شهر فعالیت میکند و بیش از ۲۰۰ موقعیت مکانی را پوشش میدهد. بیش از ۶۰ آشپزخانه ابری را در سراسر خاورمیانه،از جمله امارات متحده عربی، عربستان سعودی، کویت و بحرین، لهستان و قطر و اردن و در کشورهای دیگر چون ایالات متحده آمریکا و بریتانیا را اداره میکند. بیش از ۳ هزار نفر از جمله سرآشپزها، کارکنان آشپزخانه و تیمهای پشتیبانی در کیتوپی فعالیت میکنند.