شناسهٔ خبر: 69983362 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

وقتی خواهر امام رضا (ع) پناه هیئت جوانان می‌شود

هیئت ثارالله رشت از جمله هیئت های مطرح استان گیلان است که در مهرواره هوای نو شایسته تقدیر در رشته مضمون و محتوا قرار گرفت.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، هیئت ثارالله رشت از جمله هیئت‌های مطرح استان گیلان است که در مهرواره هوای نو شایسته تقدیر در رشته مضمون و محتوا شد.

رشت، شهر باران و مهربانی‌هاست و چهره‌های باتقوا و صاحب‌نفسی مثل مرحوم «نظام رشتی» از آنجا برخاسته‌اند. با این همه، مرکز استان سرسبز گیلان در شمار شهرهایی است که امروز، نیازمند برنامه‌های مذهبی مهم و اثرگذارند.

همه‌ساله آئین‌های سوگواری در مناطق شهری و روستایی رشت و شهرهای دیگر استان گیلان از سوی عزاداران حسینی اجرا می‌شود که ریشه در فرهنگ دینی مردم گیلک دارد. بیشتر روستاها و مناطق شهری گیلان در این ایام تا پاسی از شب مملو از حضور دوستداران حضرت سیدالشهدا (ع) برای برگزاری مراسم عزاداری است و آن‌ها با حضور در مساجد، تکایا و راه‌اندازی دسته‌های سینه‌زنی، زنجیرزنی، نوحه‌سرایی و تعزیه‌خوانی به سوگواری می‌پردازند.

برای همین، وقتی در سال ۱۳۸۳ یک جمع کوچک پنج شش نفره شب‌های جمعه دور هم جمع شدند و مناجات خواندند، کم‌کم احساس کردند که جای یک هیئت تراز انقلابی که بتواند نظرات و خواسته‌های رهبر و مبانی حضرت امام خمینی و رهبر انقلاب را پیگیری کند، در شهرشان خالی است.

این جمع کوچک، رفته رفته افراد دیگری را با خود همراه کردند و هیئت ثارالله را تشکیل دادند. اول کاری، جلسات هیئت در مسجد قدس (در میدان فرهنگ) تشکیل می‌شد، اما حالا دیگر آوازه هیئت به شهرهای اطراف، مثل کوچصفهان و سنگر و آستانه و لاهیجان هم رسیده بود و کرور کرور جمعیت، پا به مسجدی می‌گذاشت که ظرف بزرگ‌تری را برای هیئت طلب می‌کرد.

جوانان هیئت ثارالله، چند سال هم به مسجدی بزرگ‌تر به نام حضرت فاطمةالزهرا (س) رفتند، اما وقتی آوازه کارشان بالا گرفت، به دعوت اوقاف گیلان از سال ۹۷ به آستان مقدس فاطمه اُخری، خواهر امام رضا (ع) مهمان شدند. البته این بقعه، تنها یکی از زیارتگاه‌ها و مقابر سادات علوی در گیلان است، اما ثاراللهی‌ها از فضای باز پیرامون آن به خوبی برای جلسات پرجمعیت خود استفاده می‌کنند.

بر اساس شجره نامه‌ی موجود، فاطمه اُخری فرزند امام موسی کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع) است. پیشتر، بر کتیبه سنگی در جنوبی بقعه، شجره‌نامه‌ای نوشته شده بود که قسمتی از آن بر اثر شکستگی و فرو ریختگی از بین رفته و باقی مانده ی آن چنین است: فاطمه، بنت عبدالله بن محمد بن احمد بن حمزه بن موسی بن جعفر علیه السلام.

بنای بقعه فاطمه اُخری به مساحت حدود ۶۰۰ متر مربع، از آن آجر ساخته شده است و گنبدی به ارتفاع ۵ متر دارد و ضریحی مطلا و مشبک بر روی مرقد این بانوی بزرگوار دیده می‌شود. این بقعه حدود ۳۰۰۰ متر مربع زمین دارد و اطراف آن بازارچه‌ای است که به نام بازار خواهر امام مشهور است.

جمعیت زیادی از مخاطبان هیئت ثارالله را دانش‌آموزان تشکیل می‌دهند؛ شاید ۷۵ درصد. پس، سخنرانانی دعوت می‌کنند که بتواند با قشر نوجوان و جوان، خوب حرف بزند و جذبشان کند. حجت‌الاسلام سیدحسین آقامیری و حجت‌الاسلام مهدوی ارفع با موضوعاتی مثل نهضت نهج‌البلاغه خوانی در این هیئت، منبرهای شکوهمندی رفته‌اند.

در موضوعات سیاسی، معارفی و قرآنی هم منبری‌های متعدد دیگری دعوت شده‌اند و در کنار همه این‌ها در تبلیغات محیطی هیئت با معرفی شهید، پخش سخنرانی‌های رهبر انقلاب، برگزاری یادواره شهدای سادات، معرفی کتاب، آموزش شعر و تشکیل انجمن شعر برای تربیت نوحه‌سرایان انقلابی، آموزش مداحی، معرفت‌افزایی و معنویت‌افزایی خادمین معارف و مضامین را به مخاطبان ارائه می‌کند. این هیئت براساس موضوعات انتخاب شده از ابتدا تا پایان سال برای تمام جلساتش، سخنرانان را انتخاب و دعوت می‌کند. این یعنی آن‌ها منظم‌اند و برنامه‌ریزی محتوایی دقیقی دارند.

مداح‌های هیئت هم از آن جمله نیستند که، چند خط شعر از روی کاغذ بخوانند و بروند. آن‌ها در عاشورا پژوهی و مقتل‌شناسی، کار مطالعاتی انجام می‌دهند و برای هر مناسبت موضوع سال را تبیین می‌کنن. بعد از آن به مضمون‌پردازی و تهیه ریز عناوین برای تولید محتوای شعر و نوحه می‌پردازند.