شناسهٔ خبر: 69982445 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

دیدار رئیس‌جمهور با بزرگان چه پیام‌هایی برای جامعه دارد؟

صاحب‌خبر -

شامگاه سه‌شنبه دکتر مسعود پزشکیان به همراه سیدعباس صالحی به دیدار رضا داوری اردکانی ،عضو پیوسته فرهنگستان علوم، رئیس پیشین این فرهنگستان و فیلسوف شهیر ایرانی رفت.
این مراسم در ادامه برنامه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با رئیس جمهور با عنوان «دیدار با بزرگان» انجام  شد که در گام نخست مسعود پزشکیان به همراه سیدعباس صالحی به دیدار محمدعلی موحد رفتند. این دیدارها در روزهای گذشته بازتاب فراوانی در میان قشر فرهنگی و کاربران فضای مجازی داشته و با اقبال روبه‌رو شده است. رویکردهای فرهنگی دولت چهاردهم در 100 روز نخست آن فرایند قابل دفاعی را دنبال کرده است. سیدعباس صالحی، وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی علاوه بر آنکه تلاش کرده دیدار با صنوف فرهنگی و هنری را به یکی از اولویت‌های اصلی خود تبدیل کند، افراد چهره و پیشکسوت را به شوراهای برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری جشنواره‌ها و شوراهای مهم فرهنگی و هنری اضافه کرده تا نشان دهد نگاه او صرفاً نگاهی تشریفاتی به این حوزه نیست.او همچنین در حوزه وزارت خودش قدم مهم دیگری هم برداشته و  توانسته با وجود اینکه رئیس جمهور دغدغه‌های اقتصادی و سیاسی فراوانی دارد، بخشی از زمان او را به اصحاب فرهنگ و هنر اختصاص دهد؛ در سه روز نخست هفته کتاب، رئیس‌جمهور ابتدا به همایش کتابداران رفت، سپس در یک جمع صمیمی و به همراه خانواده به کتاب‌گردی رفت و روز جمعه خود را نیز به دیدار با استاد محمدعلی موحد اختصاص داد و شامگاه سه‌شنبه هم به دیدار رضا داوری اردکانی، فیلسوف معاصر رفت.  به نظر می‌رسد پزشکیان و آقای وزیر از اجرای این برنامه‌ها قرار است به  دو  هدف مهم در حوزه‌های فرهنگی دست یابند؛ 
اول آنکه آن‌ها به دنبال بازسازی مجدد چهره دولت به عنوان یک دولت فرهنگی هستند که می‌تواند شکاف اجتماعی و فرهنگی موجود را کاهش دهد. بزرگان فرهنگ و هنر افرادی هستند که خودآگاه یا ناخودآگاه تأثیری جدی بر توده‌های مردم دارند و نوع رفتار با ایشان بر سطح اعتماد گروه‌های نخبه به دولت و حاکمیت نیز تأثیر جدی خواهد داشت. 
دوم اهالی فرهنگ و هنر در همه کشورها حلقه اتصال میان دولت‌های حاکم و توده‌های مردمی بوده‌اند از این رو حضور آن‌ها به عنوان سرمایه اجتماعی توسط حکمران باید ارج نهاده و قدر دانسته شود.  هنرمندان و چهره‌های فرهنگی می‌توانند خود آگاه يا نا خود آگاه  به کمک سیاستمداران بیایند و شرایط اجتماعی را برای ایشان در میان توده‌ها تغییر دهند. تجربه نشان داده است کنار گذاشتن و نادیده گرفتن آن‌ها می‌تواند ذره ذره سرمایه اجتماعی و فرهنگی یک کشور را با چالش مواجه کند. با نگاه منطقی می‌توان به این باور رسید که همنشینی و مشاوره با این بزرگان موجب می‌شود مدیران و مسئولان تصویر صحیح‌تری از نیازهای واقعی جامعه فرهنگی و هنری بدست بیاورند. در واقع این تعامل می‌تواند مانع ایجاد فاصله میان سیاست‌های فرهنگی و ذائقه واقعی مردم شود. 
کوتاه سخن آنکه پروژه دیدار با بزرگان که توسط سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ دولت چهاردهم برنامه‌ریزی و تا اینجا با همراهی رئیس‌جمهور روبه‌رو بوده است نه تنها می‌تواند فاصله اصحاب فرهنگ و هنر را با دولت چهاردهم کاهش دهد بلکه می‌تواند این پیام را به جامعه هنری مخابره کند که دولت می‌خواهد فضای بازتری را به لحاظ اجتماعی تجربه کند.