شناسهٔ خبر: 69975782 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: تحلیل بازار | لینک خبر

تحول در نظام بانکی کشور با اتکا به هوش مصنوعی

قائم مقام بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی از توسعه کسب و کار و حضور ضابطه مند متقاضیان فعالیت در این حوزه حمایت می کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش بازار، اصغر ابوالحسنی در نشست تحلیلی «کاربردپذیری ریال دیجیتال و ارتقای شفافیت مالی» خاطرنشان کرد: با توجه به تکالیف قانون برنامه هفتم پیشرفت از جمله در فصل ۱۳ که سهم «اقتصاد رقومی»(‌اقتصاد دیجیتال) در تولید ناخالص داخلی در پایان برنامه را ۱۰ درصد تعیین کرده است، ضروری است دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط در تدوین و تصویب آیین‌نامه‌های اجرایی مرتبط از جمله آیین نامه بند چ ماده ۶۶ قانون که ناظر بر گسترش قابل توجه دامنه دارایی‌های قابل احتساب در فرآیندهای اعتبارسنجی و وثیقه سپاری برای تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه اقتصاد رقومی و دانش‌بنیان و امکان مشارکت تمامی مردم در این حوزه است، اهتمام ویژه کنند.

توسعه استفاده از ریال آفشور در پیمان های دو یا چند جانبه

وی با اشاره به اینکه رصد جریان گردش وجوه با عنوان حکمرانی ریال، وظیفه حاکمیتی بانک مرکزی است، ابراز امیدواری کرد: ضروری است با استفاده از فناوری بلاک‌چین بتوانیم از ریال آفشور در پیمان های پولی دو یا چندجانبه استفاده کنیم. همچنین در بحث هدایت پولی، می خواهیم بدانیم و بتوانیم پول خود را در هر جایی که خواستیم استفاده کنیم.

ایران جزء چهار کشور دارنده پول دیجیتال

ابوالحسنی با اشاره به آخرین وضیعت ریال دیجیتال در کشور گفت: بانک مرکزی ایران جزء چهار کشوری است که این موضوع را به صورت آزمایشی آغاز کرده است و فعلاً در این مرحله چند بانک به صورت محدود در یک شهر و با مبلغ محدودی این کار را انجام می‌دهند و بانک مرکزی نیز هم‌گام با سایر کشورها با پیشرفت تکنولوژی های نوین پیش می‌رود.

وی در تبیین این پرسش که آیا ریال دیجیتال می تواند به مقاوم‌سازی اقتصاد ایران در برابر تحریم‌ها کمک کند یا خیر، تصریح کرد: ریال دیجیتال به دور زدن تحریم‌ها کمک می‌کند هم اکنون ریال ایران برای تجار روسی ارزش پیدا کرده است و تبادلات ایران با روسیه با ریال و روبل انجام می‌شود.

قائم مقام بانک مرکزی در ادامه تأکید کرد: با توجه به اینکه ریال دیجیتال هم اکنون در فاز آزمایشی است، تاکنون به بحث مالیات آن پرداخته نشده است، ولی در آینده در این باره با توجه به حکمرانی ریال نیز تصمیماتی اتخاذ خواهد شد تا امکان سوءاستفاده و فرار مالیاتی وجود نداشته باشد. البته در این زمینه بانک مرکزی و شبکه بانکی نظارت‌های لازم چندلایه‌ای را خواهند داشت.

وی با بیان اینکه در زمینه رمزارزها نیاز به نظارت مستمر بانک مرکزی است، یادآور شد: براساس قانون جدید بانک مرکزی، هنگامی که یک توکن وارد فاز معاملاتی می‌شود، نیازمند نظارت مستمر بانک مرکزی است. البته ماده‌ای که در قانون مذکور به تعریف رمزپول‌ها پرداخته نیازمند اصلاح و بازتعریف است.

ریال دیجیتال؛ انقلاب در روش‌های پرداخت و مدیریت مالی

قائم مقام بانک مرکزی همچنین در مراسم اختتامیه یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت تصریح کرد: با توجه به تصویب قانون جدید بانک مرکزی و اولین سال اجرای این قانون محورهای اصلی یازدهمین دوره همایش سالانه بانکداری نوین و نظام های پرداخت نگرش اکوسیستمی در بانکداری هوشمند، تحول دیجیتال در نظارت و پایداری مالی، رمزپول‌ها و دارایی‌های دیجیتال، بانکداری هوشمند و روش های نوظهور پرداخت و بانکداری هوشمند و قوانین بالادستی تعیین شد.

ابوالحسنی تمرکز اصلی یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظام های پرداخت را بر «زیست بوم بانکداری هوشمند»، «حکمرانی دیجیتال» و «نظارت فناورانه» عنوان کرد و گفت: این همایش از سال ۱۳۹۰ تا سال گذشته هر سال با عنوان «بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت» توسط پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برگزار شده است. براین اساس و به دنبال تصمیم های اتخاذ شده در دهمین همایش سال ۱۴۰۲، در سال جاری این همایش با عنوان «بانکداری نوین و نظام های پرداخت» برگزار شد.

تحول نظام بانکی با استفاده از هوش مصنوعی

وی در ادامه افزود: با توجه به اهمیت و ارتقای چشم‌گیر فناوری هوش مصنوعی در عرصه های گوناگون زندگی بشر امروز به طور عام و صنعت خدمات بانکی و مالی به طور خاص، محور اصلی یازدهمین همایش سال جاری زیست بوم بانکداری هوشمند؛ حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه انتخاب شد.

این مقام مسئول بانک مرکزی در ادامه با اشاره به نکات اصلی که طی دو روز گذشته توسط ارائه دهندگان مقالات و اعضای پنل‌ها مورد تاکید قرار گرفته، عنوان کرد: نکته اول، موضوع مهم هوشمندسازی و کاربرد هوش مصنوعی در نظام‌های پرداخت و بانکداری نوین است. اهمیت توجه بیشتر به این موضوع در نشست‌های مختلف و در قالب پنل‌ها و کارگاه‌های تخصصی توسط صاحب نظران حوزه پرداخت مورد تأکید قرار گرفت. ایجاد پایگاه های بزرگ داده و دسترسی به آن ها برای توسعه خدمات بانکی و مالی مبتنی بر هوش مصنوعی از الزامات اصلی است. در عین حال امنیت داده ها هم باید مورد توجه قرار گیرد.