شناسهٔ خبر: 69963442 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: تحلیل بازار | لینک خبر

بخش خصوصی بی نصیب از گرانی های برق

کاهش تولید برق در پی افت سودآوری | تولید نیروگاه های بورسی ۱۹ درصد کاهش یافت

گزارش های کدال نشان می دهد که حاشیه سود نیروگاه‌های بورسی طی سال ۱۴۰۲  حدود ۶ درصد و تابستان امسال ۳ درصد افت کرده است. ‌واقعی نبودن قیمت برق در ایران موجب کاهش معنادار سودآوری این صنعت شده است.

صاحب‌خبر -

بازار، گروه آب و انرژی: سودسازی نیروگاه های بورسی شرایط خوبی را سپری نمی کند. صورت های مالی منتشر شده در کدال نشان می دهد که حاشیه سود نیروگاه‌های بورسی طی سال ۱۴۰۲ حدود ۶ درصد و تابستان امسال ۳ درصد افت کرده است. کاهش درآمدهای نیروگاهی در شرایطی رخ داده که هزینه های آنها چندین برابر شده است. به دنبال این افت درآمد حالا تولید برق آنها هم روند نزولی به خود گرفته است. جالب است که بدانید

در سال ۱۴۰۲، ۱۱۱ میلیون مگاوات برق توسط نیروگاه‌های بورسی تولید شده که در قیاس با سال ماقبل افت یک‌درصدی را تجربه کرده است. طی هفت‌ماه امسال مجموع تولیدات برق نیروگاه‌های بورسی ۵۷ میلیون و ۲۸۱ هزار مگاوات ساعت بوده که در قیاس با مدت مشابه سال قبل ۱۹ درصد افت یافته است. با این وجود خبری از اصلاح اقتصاد انرژی در کشور نیست هرچند که دولت به تازگی قیمت برق در کشور را ۳۸ درصد افزایش داده اما مساله اینجاست که بخش خصوصی سهم چندانی از رشد قیمت ها نمی برد.

به گفته آنها طی دو سال گذشته قیمت برق مشترکان پر مصرف رشد قابل توجهی را پیدا کرد اما توانیر به بهانه نه چندان منطقی حتی یک ریال از درآمدهای حاصل از این بخش را صرف پرداخت بدهی خود به پیمانکاران صنعت برق نکرد. بدهی که آخرین آمارها منتشر شده نشان می دهد که رقم آن به حدود ۱۲۰ همت رسیده است.

به گفته صالحی کارشناس انرژی، در دولت‌های هفتم و هشتم وزیر نیرو این وزارتخانه را با ۴۰ هزار مگاوات نیروگاه نصب شده تحویل داد و ۱۷ هزار مگاوات نیروگاه در حال انجام با پیشرفت فیزیکی بیش از ۷۰ درصد وجود داشت یعنی معادل ۴۰ درصد ظرفیت نصب شده، قرارداد داشتیم. وزارت نیرو در دولت بعدی ۶۰ هزار مگاوات نیروگاه نصب شده داشت، اما با هفت درصد قرارداد ساخت نیروگاه، وزارتخانه را تحویل داد. از یک مقطعی به بعد دولت‌ها از سرمایه‌گذاری در ساخت نیروگاه منع شدند و بعد هم بحث تثبیت قیمت پیش آمد.

صالحی بیان کرد: ما امروز شاهدیم دولت‌هایی که روی کار آمدند، خودشان سرمایه‌گذاری نکردند و اجازه حضور بخش خصوصی را هم ندادند تا ناترازی ما کم شود.