به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، محمدابراهیم حسننژاد شامگاه سه شنبه در نشست با تشکلهای بخش کشاورزی استان مرکزی با اشاره به مشکلات بخش دامپروری در سطح کشور اظهار کرد: تولید در کشور مشکلات زیادی دارد و نمایندگان تشکلهای بخش کشاورزی امروز به گوشهای از مشکلاتی که تولید در بخش کشاورزی و زیرمجموعههای بخش امور دام با آن مواجه است اشاره داشتند.
وی افزود: بخش دامپروری برای کشور یک فرصت مغتنم است و استان مرکزی از این فرصت به خوبی استفاده کرده و بیش از نیاز خود تولید میکند، کشور ما از لحاظ مصرف مواد پروتئینی پر مصرف است به همین جهت اگر تولید به میزان کافی وجود نداشته باشد با مشکل مواجه میشویم اما با ایثارگری که در این بخش وجود دارد مواد پروتئینی تولید شده با قیمت پایین در اختیار مردم قرار میگیرد.
معاون امور تولیدات دامی در وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: سالانه بیش از 2 میلیون و 600 هزار تن گوشت مرغ و ماهانه بالای 230 هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید میشود، ما شاهد بودیم در برخی مقاطع تولید مرغ خیلی جزئی در کشور دچار نقصان شداما این نقض زیاد نشان داده میشد و این به جهت اهمیت تولید این بخش است بنابراین چنانچه 3 یا 4 درصد کمبود در بخش دامپروری وجود داشته باشد آثار بزرگی در جامعه به همراه خواهد داشت.
حسن نژاد عنوان کرد: وفوری که در تولید شیر در کشور وجود دارد جزو مواردی است که زحمت آن از دید مردم پنهان است، بیش از 11.5 میلیون تن شیر در کشور تولید میشود و سال گذشته بالای 2 میلیون تن شیر صادر شد به طوری که بیش از 195 هزار تن شیر خشک، بیش از 14 هزار تن کره و 96 هزار تن پنیر صادر شده است این ظرفیتی برای کشور است که علاوه بر تامین نیاز داخل، بخش زیادی از آن صادر میشود که این مهم به جهت زحمت، تلاش، بهرهوری و سرمایهگذاری بخش کشاورزی حاصل شده است.
وی ادامه داد: ضرایب تبدیل دامپروان و تولیدکنندگان بخش کشاورزی به جهت توانایی علمی بالا قابل مقایسه با جهان است و ضریب تبدیل خوبی دارند. سالانه بیش از یکمیلیون و 300 هزار تن تخم مرغ در کشور تولید و 30 یا 40 هزار تن تخم مرغ صادر میشود، تخم مرغ اصلا محصول صادراتی نیست اما در کشور این ظرفیت وجود دارد و به کشورهای دیگر صادر میشود.
معاون امور تولیدات دامی در وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: امروز اقدامات و سیاستگذاریهای دستگاهها دیگر در سطح کشور در بخش کشاورزی اثرگذار بوده است و به نوعی در سیاستگذاریها دخالت دارند در حالی که نباید اثرگذاری آنها طوری باشد که از سیاست گذار اصلی که بخش کشاورزی است اثر بیشتری داشته باشد، قیمت گذاری دستوری خلاف تولید است و موجب میشود تولید رونق نگیرد این در حالیست در بخش دامپروری تعدادی از واحدها توسعه مناسب پیدا کرده و برخیها به جهت سیاست گذاریهای موجود به عقب برگردانده رانده شدند، به هر حال این دخالتها وجود دارد و وظیفه ما این است این نوع دخالتها را به حداقل برسانیم.
وی ادامه داد: امروز بخش زیادی از یارانه کشور به بخش دامپروری تعلق میگیرد و نهادههای پرمصرف ارز زیادی از دولت را به خود اختصاص میدهند به طوری که ممکن است در برخی از سالها 12 یا 13 میلیارد دلار باشد، ما در وزارت جهاد کشاورزی معتقدیم تولیدکنندگان انتقال دهنده این یارانه به مصرف کننده هستند و تولید نه تنها منتفع نیست بلکه آسیب هم میبیند اما در حال حاضر در بخش کشاورزی چارهای جز پذیرش این شرایط وجود ندارد. این در حالیست که بسیاری از کشورهایی که اقتصادهای آزاد دارند محدودیتی در صادرات و واردات ندارند و اگر هم محدودیت باشد حداقل است.
معاون امور تولیدات دامی در وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: موضوع گوشت قرمز در کشور یک زخم کهنه است که متعلق به برخی از سیاستهای ناسازگار با نظام دامپروری کشور است که پنجاه سال گذشته اتفاق افتاده و امروز با آثار آن مواجه هستیم، امروز تولید و مصرف گوشت قرمز در کشور دچار مشکل است، امروز با آثار برخی از سیاستهایی مواجه هستیم که گوشت قرمز را به این موضوع دچار کرده که حیوانات گیاه خوار را با دانه تغذیه میکنیم که برای ما گوشت تولید کنند اما این گوشت ارزانتر از کشورهای دیگری به فروش میرسد که بارندگی زیاد و علوفه مجانی مبتنی بر مرتع تولید میکنند.
وی ادامه داد: تولید امروز کشور با تولید کشورهای دیگر قابل رقابت نیست، نظام دامپروری ما در گذشته به سبکی بوده که در روستاها مبتنی بر کار خانوار، گله داری و مرتعداری بوده است و دامپروری گذشته با دامپروری اروپا قابل رقابت بوده است، 45 درصد کشتار دام در کشور خارج از محل کشتارگاهها انجام میشود و به همین دلیل آمار منسجم و درستی در خصوص کشتار و مصرف وجود ندارد، برای داشتن آمار از وضعیت کشتار دام، تعداد پوست و سالامبور دام بررسی میشود تا آمار کشتار نزدیک به واقعیت به دست آید.
حسن نژاد عنوان کرد: تناقضات در موضوعات تولیدات و مصرف کننده باید در بسترهای علمی و کارشناسی چاره اندیشی و راهکار آنها مشخص شود ما باید بتوانیم برای مردم تولید گوشت اقتصادی داشته باشیم تا مردم توان مصرف داشته باشند و اگر تولیداقتصادی وجود نداشت یارانهای تعلق بگیرد که مردم بتوانند مصرف کنند.
وی خاطر نشان کرد: در بخش دامپروری تصمیمگیری نیاز به آمار صحیح دارد، قیمت شیر امسال دیر اعلام شد اما باید قیمتی تعیین شود که از نظر کارشناسی قیمت درستی باشد، قیمت شیر مانند تیغ دولبه است و اگر افزایش قیمت زیاد باشد ممکن است تقاضا کمشود و آسیب بیشتری وارد میکند.
انتهای پیام/711/
∎