شناسهٔ خبر: 69962469 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تعداد نانوایی‌های عرضه کننده نان کامل در قم افزایش می‌یابد

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی قم گفت: در تلاش هستیم تا پایان سال ۱۴۰۳ تعداد نانوایانی که در قم نان کامل پخت می کند به بیش از ۶۰ نانوا برسد و برای سال ۱۴۰۴ این تعداد بازهم بیشتر خواهد شد.

صاحب‌خبر -

سعید محمدی در گفتگو با خبرنگار تسنیم قم در مورد فرهنگ سازی مصرف نان کامل در استان قم اظهار داشت: یک موضوع بسیار مهمی که خیلی زودتر از این باید به آن پرداخته می‌شد، بحث نان، قوت لایموت مردم عزیز هست. از ابتدای سال 1400 بعد از یک بررسی میدانی که در سطح استان انجام شد، ما به این نتیجه رسیدیم که متأسفانه استاندارد ملی103 که مربوط به آرد و نان هست در استان رعایت نمی‌شود.

وی افزود: در استاندارد مربوط به 103، استاندارهای نان‌های مختلفی که در حال تولید هست در استان تعریف شده، به فرض اگر ما نان سنگک را مصرف کنیم در آن استاندارد مختلف و از همه مهم‌تر بحث درصد سبوس گیری در این نان‌ها تعریف شده است که باید برای نان سنگک بین 7 تا 12 درصد سبوس گیری، برای نان تافتون و لواش12 تا 16 درصد سبوس گیری و برای نان بربری بین 16 تا 21 درصد سبوس گیری انجام شود. این کار در استان انجام نمی‌شد و سبب نگرانی ما، دانشگاه علوم پزشکی و اداره بهداشت شده بود. این، موضوع بسیاری مهمی هست که در سلامت مردم تأثیر زیادی دارد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی قم با اشاره به تبعات رعایت نکردن درصد سبوس گیری در نان‌ها گفت: متأسفانه اکثر بیماری‌هایی که مردم عزیز درگیرش هستند از جمله کبد چرب، کم خونی، مشکلات گوارشی، مشکلات معده و یک موضوع بسیار مهمی که در جلسات اخیر دانشگاه علوم پزشکی گزارش کردند در بحث ناباروری خانمها و رشد جمعیت هم این موضوع سبوس گیری تأثیر گذاشته است. ما اگر نتوانیم آهن و املاح مورد نیاز بدنمان را به موقع تأمین کنیم دچار یک سری از این بیماری‌ها می‌شویم و ما یا باید روزانه مصرف میوه داشته باشیم یا اینکه باید درصد سبوس ها در نان‌ها افزایش پیدا کند.

وی عنوان کرد: از ابتدای سال1400 قرارگاهی را تحت عنوان قرارگاه نان کامل در استان تشکیل دادیم و همهٔ اعضایی که مربوط به زنجیره گندم و آرد و نان بودند دور هم جمع شدند و تاکنون 11 جلسه برگزار شده و اقدامات و تصمیمات بسیار خوبی در خصوص نان در استان قم گرفته شده است.

محمدی تصریح کرد: ما 3 هدف‌گذاری ملی را برای این قرارگاه ترسیم کردیم؛ یک، بحث امنیت غذایی مردم عزیز که بسیار مهم هست، دو، بحث جلوگیری از عرضه خارج از شبکه آرد هست. هر چقدر آرد سفیدتر باشد انگیزه اینکه خارج از شبکه توزیع شود بیشتر است‌ و یک بحث بسیار مهم که اهمیت موضوع را بیشتر می کند بحث صرفه‌جویی در مصرف گندم هست. هر چقدر درصد سبوس در آردهای تولیدی بیشتر باشد ما می‌توانیم صرفه جویی بهتری در مصرف گندم داشته باشیم.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی قم اظهار داشت: در کنار تشکیل قرارگاه، ما بحث فرهنگ سازی مصرف نان کامل را هم مد نظرمان بود که باید کامل انجام می‌شد. متأسفانه یک کار برنامه‌ریزی شده‌ای از سه دهه الی چهار دهه گذشته به جهت به خطر انداختن امنیت غذایی مردم عزیز انجام شده بود و آن هم تغییر فرهنگ مصرف نان مردم هست، از ابتدا از نظر مردم نانی که سفید باشد نان خوبی هست! درصورتی که این یک کار برنامه‌ریزی شده بود.

محمدی تصریح کرد: ما بحث فرهنگ سازی را به کمک صدا و سیما و دوستانی که در رسانه‌های مختلف فعال هستند شروع کردیم. بحث فرهنگ سازی انجام شد، اطلاع رسانه‌هایی که باید به مردم عزیز داده می‌شد انجام شد و در حال حاضر حدود 40 واحد نانوایی ما در استان داریم که در بحث پخت نان کامل فعالیت می‌کنند. چون ما سه ظرفیت تولید آرد کامل را در استان داریم یک کارخانه آرد به دلیل اینکه فعلا تعداد نانوایی های نان کامل کم است مشغول به تولید این آرد است که هیچ مشکلی در بحث تأمین آرد و نان کامل در استان وجود ندارد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی قم با اشاره به افزایش تعداد نانوایان عرضه کننده نان سالم در قم خاطرنشان کرد: برای افزایش انگیزه نانوایان استان برای پخت نان کامل مشوق‌های ویژه‌ای مانند افزایش سهمیه، نرخ جداگانه و... استفاده می‌شود و در تلاش هستیم تا پایان سال 1403 تعداد نانوایانی که نان کامل پخت می کند به بیش از 60 نانوا برسد و برای سال 1404 این تعداد بازهم بیشتر خواهد شد.

به گزارش تسنیم، در همین راستا برای تقویت انگیزه نانوایان استان برای پخت نان کامل، از مشوق‌های مختلفی همچون افزایش میزان سهیمه و نرخ جداگانه، برای نانوایانی که 100 درصد نان کامل پخت می‌کنند، استفاده می‌شود.

نانوایانی که علاقه‌دارند نان کامل پخت و به مردم عرضه کنند برای برخورداری از مشوق‌های اعلام شده، باید تمام استانداردهای مورد نظر اداره‌کل غله و خدمات بازرگانی قم را که در راستای حفظ سلامت شهروندان تعیین شده، رعایت کنند.

 نان بخش مهمی از غذای اصلی و پایه مردم جهان را تشکیل می‌دهد، در کشور ایران نیز نان قوت غالب و غذای اصلی مردم محسوب می‌شود. نان در مقایسه با بسیاری از مواد غذایی مثل گوشت و شیر دارای چگالی انرژی بیشتری است.

بنابراین نان یک محصول غذایی است که در امنیت غذایی جامعه از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. روزانه قسمت اعظمی از انرژی، پروتئین (تامین بیش از 45 درصد نیاز روزانه)، املاح معدنی همچون فسفر و ویتامین‌های گروه B مورد نیاز ما از طریق نان تأمین می‌شود.

طبق آمارهای ارائه شده مصرف سرانه نان در کشور حدود 114 کیلوگرم در سال (معادل 310 گرم در روز) است، که حدود 40 تا 50 درصد انرژی دریافتی و حدود 45 درصد پروتئین روزانه را تامین می‌کند. در اقشار کم درآمد که نان بیشتری مصرف می‌کنند تا 60 درصد پروتئین روزانه از نان تامین می‌شود.

هم چنین بیش از 30 درصد کلسیم و فسفر روزانه که در افراد فقیر به 45درصد هم می‌رسد از نان روزانه تامین می‌شود، میانگین مصرف سرانه نان در جهان حدود 65 کیلوگرم و مصرف سرانه سالانه نان در ایران 37 درصد بیش از متوسط مصرف سرانه سالانه کشورهای خاورمیانه است.

با توجه به اهمیت این موضوع دست اندرکاران حوزه سلامت ضرورت پخت نان کامل و سالم را یادآور شده و تاکید کردند که آرد سفید خاصیت لازم را ندارد.

در همین رابطه تولید نان کامل(دارای سبوس بالا) به دلیل مزایایی که برای سلامتی دارد، به صورت جدی در کانون توجه مسئولان استان قم قرار گرفته و آنان تلاش دارند ضمن تشکیل قرارگاه نان کامل و تشویق مردم به استفاده از این نوع نان، علاوه بر ارتقا سطح سلامت عمومی مردم، میزان شیوع بیماری‌های گوارشی در استان را کاهش دهند.

به طور کلی حدود 940 نانوایی در سطح شهر و مناطق مختلف قم فعال است و نانوایان در این استان انواع نان های مورد علاقه مردم را تولید می‌کنند. پنج کارخانه تولید آرد نیز در قم فعال است و میزان آرد مصرفی نانوایی‌ها در این استان در هر ماه حدود 10 هزار تُن است.

انتهای پیام/