شناسهٔ خبر: 69956430 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شهدای ایران | لینک خبر

نگاهی بر آخرین تحولات جنگ در منطقه؛

اوضاع وخیم اقتصادی در سرزمین‌های اشغالی/ اسرائیل و لبنان در مسیر آتش بس

مقامات حزب‌الله تا الان موضع رسمی در مورد جزئیات آتش‌بس با رژیم صهیونیستی نگرفته‌اند ولی در تل‌آویو صحبت‌ها بیش از هر زمان دیگری طی دو ماه گذشته حول آتش‌بس است. نتانیاهو دیروز گفت که «کار درست در حال حاضر «حل و فصل با لبنان» است، به شرط تعهد امریکا به این مسئله که ما به هرگونه نقضی پاسخ خواهیم داد.»

صاحب‌خبر -

شهدای ایران:سرویس بین الملل/ آتش‌بس اسرائیل زیر آتش بی‌سابقه حزب‌الله بیش از هر وقت دیگری محتمل است، هرچند هیچ چیز منتفی نیست. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفته «کار درست در حال حاضر حل و فصل با لبنان» است، هرچند او آن را مشروط به «تعهد امریکا» به هرگونه نقض آتش بس کرده است. سی‌ان‌ان دیروز گزارش کرد که نتانیاهو با توافق آتش‌بس با حزب‌الله موافقت کرده و معاریو پیش‌بینی می‌کند که توافق آتش‌بس با لبنان ممکن است در آخر این هفته امضا شود.

عصر دیروز برآورد‌ها از چندروز به «ساعات آتی» کاهش یافت و البته همه این تحولات در گرماگرم باران موشکی- پهپادی بی‌سابقه حزب‌الله بر فراز سرزمین‌های اشغالی رخ می‌دهد؛ حملاتی که باعث شد آژیر خطر ۵۰۰ بار طی ۲۴ ساعت در سرزمین‌های اشغالی به صدا دربیاید و ۴ میلیون صهیونیست به پناهگاه‌ها بگریزند. 

مقامات حزب‌الله تا الان موضع رسمی در مورد جزئیات آتش‌بس با رژیم صهیونیستی نگرفته‌اند ولی در تل‌آویو صحبت‌ها بیش از هر زمان دیگری طی دو ماه گذشته حول آتش‌بس است. نتانیاهو دیروز گفت که «کار درست در حال حاضر «حل و فصل با لبنان» است، به شرط تعهد امریکا به این مسئله که ما به هرگونه نقضی پاسخ خواهیم داد.»

روایت آکسیوس از تمایل اسرائیل به آتش بس با لبنان / ممکن است همین هفته برقرار شود

 «سی‌ان‌ان» گزارش کرد که نتانیاهو به طور اصولی توافق احتمالی آتش‌بس با مقاومت لبنان را تأیید کرده است، هرچند شروطی را مطرح کرده و قصد دارد آنها را به مقامات لبنانی ارائه دهد و عصر دیروز نیز رویترز و برخی منابع غربی از آتش بس در ساعات آتی خبر دادند. در حالی که گدئون ساعر، وزیر خارجه اسرائیل هرگونه توافق آتش‌بس را به خلع سلاح حزب‌الله و حذف آن از مرز‌ها مشروط کرده و بن گویر، وزیر امنیت داخلی کابینه اسرائیل هم مصر است که در «در رنج» بودن حزب‌الله که باعث شده «خواهان آتش‌بس» شود «نباید متوقف شویم» ولی روایت‌های غیر رسمی در تل‌آویو این است که تشدید حملات حزب‌الله به سرزمین‌های اشغالی، باعث شده که آتش‌بس قوت بگیرد. روزنامه یدیعوت آحارونوت نوشت که شلیک ۲۵۰ موشک و خمپاره از سوی حزب‌الله در یک روز باعث پیشرفت در روند رایزنی‌ها برای آتش‌بس در لبنان شد.

منابع نزدیک به نتانیاهو هم به رسانه‌های اسرائیلی گفته‌اند توافق با حزب‌الله به دلیل خستگی نیرو‌ها و خالی بودن مخازن تسلیحات به احتمال زیاد انجام خواهد شد و البته این، به جز گزارش‌هایی است که درباره اوضاع وخیم اقتصادی در سرزمین‌های اشغالی منتشر می‌شود. در جدید‌ترین مورد، مؤسسه تحقیقات امنیت ملی اشتغال در اسرائیل دیروز اعلام کرد که ۵۹ هزار شرکت اسرائیلی از آغاز جنگ در‌های خود را بسته‌اند. در یک مورد، رئیس شورای شهرک‌سازی متلا، گفته که برای بازسازی تأسیسات و زیرساخت‌هایی که در اثر موشک‌های پرتاب شده از لبنان آسیب دیده است، بین دو تا چهار سال زمان نیاز داریم. 

 خبرنگار واللا: ۸۰ درصد موشک‌ها نابود نشده بود؟!

در حالی که حملات حزب‌الله به سرزمین‌های اشغالی دیروز نیز ادامه یافت و عمدتاً بر هدف گرفتن تجمع نیرو‌های اسرائیلی در نقاط مختلف از جمله شهرک المالکیه، شهرک آویوم باسلیها، شهرک مرون، دیر میماس - کفر کیلا متمرکز بود، این حملات روزپیش‌تر از آن، یعنی یک‌شنبه یک رکورد بی‌سابقه را ثبت کرد. حزب‌الله روز یک‌شنبه در سلسله عملیات‌های خود عدد عملیات‌های روزانه خود را به ۵۱ عملیات در طول ۲۴ ساعت رساند که بی‌سابقه است. تعداد موشک‌های پرتاب شده حزب‌الله به اسرائیل تا آخرین ساعات روز یک‌شنبه ۳۵۰ اعلام می‌شد، ولی منابع اسرائیلی دیروز در برآورد‌های خودشان به بالای عدد ۳۵۰ افزایش دادند و برخی منابع نیز گفتند که حزب‌الله طی یک روز بیش از ۴۰۰موشک و راکت و پهپاد پرتاب کرده است.

طی همین مدت، آژیر‌ها در شهرک‌های اسرائیلی ۵۰۴ مرتبه به صدا درآمد و ۴ میلیون شهرک‌نشین به پناهگاه‌ها گریختند. شدت حملات روز یک‌شنبه به حدی بود که منابع صهیونیستی گزارش کردند که تعداد زیادی از شورا‌های شهر‌ها در شمال سرزمین‌های اشغالی اعلام کردند که روز دوشنبه مدارس تعطیل است و خبرنگار نظامی سایت عبری واللا نیز پرسید: «مگر به ما نگفتند که ۸۰ درصد موشک‌های حزب‌الله منهدم شده است؟» رادیو ارتش گفته فرمانده کل تیپ جولانی پس از مجروح‌شدن در کمین حزب‌الله خواستار پایان مأموریت خود شده و شهرداران شهر‌های مرزی در شمال نیز توافق احتمالی را «توافق تسلیم» خوانده‌اند.

مفاد توافق و اختلافات

توافقی که گفته می‌شود اسرائیلی‌ها به طور اصولی با آن موافقت کرده‌اند، ظاهراً ۱۲ یا ۱۳ بند است و مبنای توافق همچنان قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت است. به نوشته آکسیوس، پیش‌نویس توافق آتش‌بس شامل یک دوره انتقالی ۶۰ روزه است که طی آن ارتش اسرائیل از جنوب لبنان عقب‌نشینی می‌کند و بنا به روایت کانال ۱۴ رژیم صهیونیستی حزب‌الله باید تا پشت رودخانه لیتانی عقب‌نشینی کند، ارتش لبنان در مناطق نزدیک به مرز مستقر می‌شود و نیرو‌های مستقر حزب‌الله در مرز نیز خلع سلاح می‌شوند یا به عبارت دقیق‌تر حزب‌الله سلاح‌های سنگین خود را به شمال رودخانه لیتانی منتقل می‌کند.

طبق این توافق، شهرک‌نشینان شمال اسرائیل باید به منازل خود برگردند و در مقابل، تمامی ساکنان جنوب لبنان به منازل خود باز می‌گردند. به رغم موافقت اصولی دو طرف با این توافق، نتانیاهو گفته که شرط اساسی در این مسئله این است که ما تصمیم بگیریم که چه چیزی «نقض» محسوب می‌شود. نتانیاهو همچنین گفته که «مسئله دیگری که در توافق با لبنان محقق خواهد شد جدا شدن جبهه‌هاست. به محض اینکه ما آتش‌بس با حزب‌الله لبنان را امضا کردیم، هرچند که آنها همواره آن را به آتش‌بس با غزه مرتبط می‌کردند، ما آنها را تسلیم کرده و روابط بین‌شان را قطع می‌کنیم. با این روش منزوی خواهند بود و فشار‌ها بر حماس برای موافقت با معامله تبادل اسرا افزایش خواهد یافت.» منابع می‌گویند که در مورد دو بند این توافق همچنان اختلاف وجود دارد.

اولین اختلاف مربوط به یکی از بند‌های توافق است که اسرائیل در آن خواستار شرط «دفاع از خود» شده، چیزی که با مخالفت قاطع لبنانی‌ها مواجه شده است. طرف لبنانی به طرف امریکایی گفته است که وقتی در منشور ملل متحد حق دفاع مشروع وجود دارد، هیچ دلیلی جز تداوم تجاوزات، نمی‌تواند مبنای این شرط رژیم باشد. این در حالی است که رسانه‌های عبری می‌گویند که اسرائیل از امریکا تضمین گرفته که بعد از زمان آتش‌بس در صورت بروز خطر در جنوب لبنان بتواند به آن حمله کند. همچنین در یکی دیگر از بندها، کمیته‌ای برای نظارت بر آتش‌بس شامل کشور‌های امریکا، انگلیس و آلمان پیشنهاد شده است. لبنانی‌ها اگرچه درباره این کمیته پیشنهادی تردید‌هایی دارند، اما اعلام کرده‌اند در صورتی که فرانسه به جای امریکا عضو کمیته شود، ممکن است با آن موافقت کنند.

در حالی که گفته می‌شود اسرائیل با عضویت فرانسه در این کمیته مخالف است، اسکای‌نیوز عربی دیروز گزارش کرد که اسرائیل به مشارکت فرانسه در کمیته نظارت بر آتش‌بس چراغ سبز نشان داده است. هرچند احتمال توافق قطعی نیست ولی یک منبع آگاه بلندپایه به یدیعوت آحارونوت گفته که تنش بین اسرائیل و حزب‌الله در روز‌های اخیر در واقع نشان‌دهنده تمایل به حل و فصل است، نه دور شدن از آن. آکسیوس نیز به نقل از دو مقام اسرائیلی و امریکایی از نهایی شدن توافق بین لبنان و اسرائیل خبر می‌دهد. 

فرار سربازان اسرائیلی از خیام 

در حالی که طی روز‌های گذشته از نبرد سنگین حزب‌الله با سربازان اسرائیلی در شهر خیام خبر می‌رسید، الاخبار گزارش کرد که از طلوع روز دوشنبه، نیرو‌های اشغالگر زیر آتش مقاومت، دست به عقب‌نشینی زده‌اند. منابع گفته‌اند اسرائیلی‌ها از جبهه دیرمیماس تا بلندی اللوبیا و مناطق جنوبی در دشت خیام، تجهیزات و نیروهای‌شان را عقب کشیده‌اند. حزب‌الله تا عصر دیروز دست‌کم شش بار تجمع نیرو‌های ارتش اسرائیل را در شرق شهر خیام هدف موشک قرار داد. حزب‌الله همچنین از عقب‌نشینی نظامیان صهیونیست از شهرک البیاضه در نتیجه تلفات سنگین روز یک‌شنبه گذشته خبر داد.

*گزارش از محمد جهاد/خبرنامه دانشجویان