شناسهٔ خبر: 69952322 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

خالد الفالح: ابرپروژه نئوم یک «سرمایه‌گذاری بین‌نسلی» است

وزیر سرمایه‌گذاری عربستان سعودی اعلام کرد جذب سرمایه‌های خارجی برای توسعه شهر آینده‌نگر نئوم سرعت می‌گیرد

صاحب‌خبر -

خالد الفالح، وزیر سرمایه‌گذاری عربستان سعودی، در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز، جزئیاتی از توسعه شهر آینده‌نگر نئوم بیان کرد و گفت که «این پروژه عظیم یک سرمایه‌گذاری بین‌نسلی است».

الفالح در حاشیه کنفرانس جهانی سرمایه‌گذاری در ریاض با اشاره به اینکه برای بخش‌های مختلف پروژه نئوم جدول زمانی طولانی‌مدتی در نظر گرفته شده است، گفت: «از ابتدا هم قرار نبود نئوم یک فرصت سرمایه‌گذاری دو ساله باشد. اگر کسی انتظار داشت که نئوم فقط برای دو، سه یا پنج سال آینده سرمایه جلب کند، اشتباه می‌کرده است. ما همچنان در حال توسعه این پروژه‌ایم و آن را به عنوان یک طرح بلندمدت در نظر می‌گیریم.»

او گفت: «بخش‌های مختلف نئوم در حال تکمیل یا راه‌اندازی است و هرچه جلوتر می‌رویم، پیشرفت این پروژه سرعت بیشتری پیدا می‌کند، زیرا دارایی‌های بیشتری وارد می‌شود و جذب سرمایه‌گذاری خارجی سرعت می‌گیرد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عربستان سعودی تاکنون صدها میلیارد دلار از طریق صندوق سرمایه‌گذاری عمومی ۹۲۵ میلیارد دلاری این پادشاهی به طرح‌های توسعه‌ای از جمله نئوم وارد کرده و بر اساس طرح موسوم به چشم‌انداز ۲۰۳۰، به دنبال کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی است.

نئوم، طرحی برای یک ایجاد شهر آینده‌نگر و صنعتی تقریبا به اندازه کشور بلژیک که پیش‌بینی می‌شود در نهایت ۹ میلیون نفر را در خود جای دهد، مرکز چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی است.

رویترز به نقل از برخی منابع در عربستان سعودی نوشت که پروژه نئوم هزینه‌های سنگینی دارد و به همین دلیل،‌ ریاض میزبانی رویدادهای ورزشی جهانی در دهه آینده را کاهش داده است. با این حال وزیر سرمایه‌گذاری در پاسخ به این سوال که آیا جذب بودجه خارجی ادامه خواهد داشت؟ گفت: «ورود سرمایه‌گذاران خارجی به پروژه نئوم شروع شده است و سرمایه‌هایشان را به عربستان سعودی هدایت می‌کنند.»

او افزود: «من از همه می‌خواهم که به نئوم به‌عنوان یک طرح ۱۰۰ درصد ایجادشده با سرمایه‌گذاری صندوق عمومی عربستان سعودی نگاه نکنند، ما مشارکت بخش‌های عمومی و خصوصی داخلی و خارجی در این عرصه را  شاهدیم.»

عربستان سعودی در حال رقابت برای جذب ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی سالانه تا پایان دهه است و اعلام کرده که در سال ۲۰۲۳ به حدود یک‌چهارم آن می‌رسد. این پادشاهی به‌تازگی معاملات سرمایه‌گذاری مشترک بیشتر بین نهادهای دولتی و سرمایه‌گذاران خارجی را شاهد بوده است.

الفالح در مورد ورود سرمایه‌های خارجی در کنار بودجه دولتی گفت: «هدف ما همیشه این بوده است. برخی سرمایه‌گذاران خارجی هنوز در حال بررسی‌اند اما اغلب به اطمینان و سودآوری فرصت‌های سرمایه‌گذاری در عربستان سعودی پی برده‌اند.»

منطقه‌ عظیم شمال غربی عربستان سعودی که سال ۲۰۱۷ به ‌عنوان محل راه‌اندازی ابرپروژه «نئوم» انتخاب شد، اکنون به بزرگ‌ترین مرکز ساخت‌وساز جهان تبدیل شده است.

چندی پیش منار المنیف، مدیر ارشد سرمایه‌گذاری نئوم، درباره این طرح اقتصادی عظیم گفت: «نئوم در آینده بزرگ‌ترین مشتری در زمینه تهیه، ذخیره و جابه‌جایی انواع مرسولات خواهد بود. اگر به میزان تقاضای لجستیکی ما نگاه کنید، درمی‌یابید که پنج درصد از بازار تدارکات جهانی را ابرپروژه نئوم تشکیل می‌دهد.»

او در ادامه افزود: «ما ۲۰ درصد از بازار جهانی فولاد را تشکیل می‌دهیم. به دلیل نیاز به ساخت‌وسازهای گسترده در نئوم و تجهیز آن به امکانات گسترده‌ای نیاز داریم و می‌توانم بگویم که نئوم بزرگ‌ترین مشتری در چند دهه آینده خواهد بود.»

هزینه رسمی ساخت نئوم ۵۰۰ میلیارد دلار پیش‌بینی می‌شود، اگرچه تحلیلگران معتقدند احتمالا هزینه آن بسیار بیشتر از این میزان خواهد بود. عربستان سعودی در هشت سال گذشته ۱.۳ تریلیون دلار برای ساخت‌وساز و تاسیس زیرساخت‌های ابرپروژه نئوم هزینه کرده است.

برنامه‌های ولیعهد عربستان سعودی برای تبدیل یک منطقه بکر در شمال غربی ساحل دریای سرخ به یک مرکز فناوری آینده‌نگر که عناصر اصلی «چشم‌انداز ۲۰۳۰» را در برمی‌گیرد، محدودیت‌های اجتماعی را کاهش و سرمایه‌گذاری در عربستان سعودی را افزایش می‌دهد.

عربستان سعودی همچنین در حال آماده شدن برای میزبانی جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۳۴ و نمایشگاه جهانی اکسپو در سال ۲۰۳۰ است. انتظار می‌رود استادیوم جام جهانی به‌عنوان بخشی از شهر آینده‌نگر نئوم ساخته و برای بازی‌های یک دهه آینده آماده شود.