شناسهٔ خبر: 69948592 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

سفر سرگئی شویگو به کابل؛ «روسیه در افغانستان به دنبال چیست؟» /گزارش شفقنا افغانستان

صاحب‌خبر -

شفقنا افغانستان – سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت ملی روسیه در رأس یک هیأت دیروز به کابل آمد و با مقام‌های طالبان در مورد روابط دوجانبه گفت‌وگو کرد.

به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، دبیر شورای امنیت ملی روسیه در ابتدا به دیدار معاونان سیاسی و اقتصادی رییس‌الوزرای طالبان، مولوی عبدالکبیر و ملا عبدالغنی برادر در کاخ ریاست جمهوری افغانستان رفت.

معاونان رییس‌الوزرای طالبان با سرگئی شویگو و هیأت همراهش در مورد روابط سیاسی، همکاری‌های اقتصادی، افزایش سطح تجارت و ترانزیت، سرمایه‌گذاری در افغانستان، حذف نام طالبان از فهرست گروه‌های ترور‌یستی در روسیه و اعطای کرسی عضویت ناظر افغانستان در سازمان همکاری شانگهای، گفت‌وگو کرده است.

در این دیدارها شماری از اعضای کابینه طالبان، از جمله نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان، عبدالحق وثیق، رییس عمومی استخبارات‌ طالبان و فصیح‌الدین فطرت، رییس ستاد ارتش طالبان نیز حضور داشته‌اند.

سرگئی شویگو را نیز در این دیدارها ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه برای افغانستان و دمیتری ژیرنوف، سفیر آن کشور در افغانستان همراهی کرده است.

دبیر شورای امنیت ملی روسیه پس از دیدارها به وزارت دفاع طالبان رفت و با محمد یعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع و فرزند ملا محمد عمر، بنیانگذار طالبان، دیدار و گفت‌وگو کرد.

او پس از دیدار با ملا یعقوب مجاهد، به مقر وزارت داخله‌ی طالبان برای دیدار با سراج‌الدین حقانی، سرپرست این وزارت و رهبر شبکه حقانی، رفت.

این هیأت، عالی‌رتبه‌ترین هیأتی است که روسیه پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان به کابل فرستاده تا دیدارهای گسترده‌ای را با مقام‌های طالبان داشته باشد.

اما حضور این هیأت عالی رتبه در کابل به چه معنی است؟ روسیه در افغانستان به دنبال چیست و از طالبان چه می‌خواهد؟

«تضمین‌های امنیتی»

از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، حضور گروه‌های ترور‌یستی در این کشور، همواره برای کشورهای همسایه و منطقه نگران کننده بوده‌اند.

در این مدت، مقام‌های روسیه نیز بارها از حضور گروه‌های ترور‌یستی در افغانستان از جمله داعش و القاعده ابراز نگرانی کرده‌اند.

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه در نشست مجازی کشورهای مستقل مشترک‌المنافع در سال ۲۰۲۲، حضور داعش و القاعده در افغانستان را یک خطر بالقوه برای منطقه دانست.

این نگرانی پس از حمله به سالن «کروکاس» در مسکو از سوی شاخه‌ی خراسان داعش، افزایش بیشتر یافته است.

آندری بلوسف، وزیر دفاع روسیه در سال جاری خورشیدی در نشست وزرای دفاع سازمان پیمان امنیت جمعی در قزاقستان گفت که اوضاع افغانستان همچنان منبع اصلی بی‌ثباتی در منطقه آسیای میانه است، زیرا در قلمرو افغانستان گروه‌های متعدد «افراطی» جای پای به دست آورده‌اند.

به باور کارشناسان سیاسی اکنون روسیه در تلاش است با گسترش تعامل و روابط با طالبان، از خطر نفوذ تروریستان از افغانستان به آسیای مرکزی جلوگیری کند و تضمین‌هایی را در این مورد از طالبان دریافت کند.

کارشناسان می‌گویند که سفر هیأت امنیتی روسیه به کابل به‌جای یک هیأت دیپلماتیک، نشانگر این است که امنیت از مسائل مهم و اساسی در تعامل روسیه با طالبان است.

روسیه برای ترغیب طالبان به جلوگیری از نفوذ تروریستان به آسیای مرکزی، حاضر شده است که طالبان را از فهرست گروه‌های ترور‌یستی خود حذف کند و در کرسی افغانستان را در سازمان‌های بین‌المللی تحت کنترل خود، به این گروه واگذار کند‌.

سرگئی شویگو در دیدار با مقام‌های طالبان گفته است که حذف نام این گروه از فهرست گروه‌های ترور‌یستی در روسیه در مراحل آخر خود قرار دارد و به زودی نهایی خواهد شد. او همچنین از تمایل روسیه برای واگذاری کرسی افغانستان در سازمان همکاری شانگهای به طالبان خبر داده است.

طالبان امیدوار هستند که با توسعه روابط سیاسی با روسیه، بتوانند پایه‌های قدرت خود را برای مدت بیشتری تحکیم کنند و علاوه بر این، توجه این کشور را از مخالفان سیاسی خود نیز دور کند.

«تعامل اقتصادی»

دبیر شورای امنیت ملی روسیه در دیدارهایش با مقام‌های طالبان بر روابط اقتصادی و تجاری میان روسیه و افغانستان نیز تمرکز کرده است.

دو طرف در این دیدارها تمایل خود را به توسعه روابط اقتصادی و تجاری نشان داده‌اند و ابراز امیدواری کرده‌اند که روابط دو طرف در این زمینه‌ها گسترش یابد.

پیش از این ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه برای افغانستان نیز گفته بود که روسیه می تواند با طالبان در زمینه «صادرات فراورده های نفتی» و «امنیت غذایی»، همکاری کند و روسیه «معتقد است که طالبان کنترل قاطع بر افغانستان دارند و این برای روسیه حیاتی است.»

این اولین بار بود که یک مقام ارشد روسیه از تمایل این کشور به صادر کردن نفت به افغانستان تحت کنترل طالبان پرده می‌داشت، هرچند که پیش از این شماری از شرکت های روسی آمادگی خود را برای فعالیت در زمینه استخراج معادن نفت افغانستان که اکنون تقریبا در انحصار چین است، اعلام کرده بودند.

روسیه پس از آغاز جنگ اوکراین، به دلیل اختلافات شدید سیاسی با غرب، نگران از دست دادن بازار نفت و گاز خود است. از سوی دیگر افغانستان نیز نیاز گسترده به نفت و گاز دارد و نیازمندی خود را در این زمینه از منابع داخلی تأمین نمی‌تواند.

بنابراین، تعامل بیشتر اقتصادی و تجاری میان طالبان و روسیه، به ویژه در عرصه نفت و گاز، یک نوع سیاست برد برد است و نیازهای دو طرف را تأمین می‌کند.

علاوه بر این، طالبان که به دلیل تحریم‌های گسترده غرب با چالش‌های گسترده اقتصادی مواجه هستند، نیاز به جذب سرمایه از کشورهای مختلف دارند.

آنان به همین دلیل، به صورت مرتب از مقام‌های روسیه می‌خواهند که سرمایه گذاران روسی را ترغیب به سرمایه‌گذاری در افغانستان کنند.

با توجه به این مسائل روسیه و طالبان در حال حاضر منافع خود را در تعامل بیشتر در عرصه‌های مختلف می‌بینند.

سیاست‌های روسیه در سه سال اخیر در قبال طالبان به وضوح نشان داده است که این کشور به مسائل حقوق‌ بشری و مخالفت‌های مردم افغانستان با طالبان توجهی ندارد و در حال حاضر منفعت خود را در این می‌بیند که با این گروه روابط گرم و نزدیک داشته باشد تا بتواند به اهداف بلند مدت خود دست یابد.‌