شناسهٔ خبر: 69946888 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

چرا نتانیاهو مخالف تقویت ارتش لبنان است؟

جنگ حزب‌الله با اسرائیل همان‌گونه که نتانیاهو می‌خواست پیش رفت و زمینه را برای تحقق اهداف مهمی که تل‌آویو به دنبال آن‌ها بود، فراهم کرد

صاحب‌خبر -

در ادامه مقاله قبلی با عنوان «چرا حزب‌الله مخالف تقویت ارتش لبنان است؟»، به ذکر دلایلی می‌پردازیم که نشان می‌دهد بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، هم با تقویت و تجهیز ارتش لبنان مخالف است و هم سعی می‌کند کاری کند که ارتش لبنان از ایفای نقش برای دفاع از کشور و حمایت از حاکمیت آن محروم شود.

همان‌گونه که حزب‌الله همواره به این ترفند و استدلال متوسل می‌شود که به دلیل مخالفت اسرائيل با تقویت و تجهیز ارتش لبنان، باید برای دفاع از لبنان به نیروی مقاومت تکیه شود، اسرائيل هم بدون شک مخالف تقویت ارتش لبنان است و نمی‌خواهد کشور همسایه‌اش ارتش قوی و مجهز داشته باشد.

مخالفت اسرائيل با تقویت ارتش لبنان دلایل دیگری هم دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بنیامین نتانیاهو از مبارزه با افراط‌گرایی برای دستیابی به اهدافش در منطقه سود می‌برد و معتقد است که برتری نظامی‌ اسرائیل به او اجازه می‌دهد از بهانه‌هایی که «محور مقاومت» در اختیارش قرار می‌دهد، استفاده کند. او با این کار به دنبال دور کردن عوامل جمهوری اسلامی از نزدیکی مرزهای اسرائيل، منع استفاده تهران از گروه‌های شبه‌نظامی منطقه و جلوگیری از باج‌خواهی رژيم جمهوری اسلامی با تهدید به تشدید تنشی است که ممکن است منطقه را در معرض جنگ منطقه‌ای ویرانگری قرار دهد.

حمله ۷ اکتبر حماس بهانه‌ به دست اسرائيل داد تا مسیر دستیابی به اهدافش را از طریق حمله مرگبار به نوار غزه هموار کند؛ بنابراین آنچه آن روز اتفاق افتاد «هدیه‌‌ای بزرگ» به دولت نتانیاهو بود و باعث شد تل‌آویو به اهدافی که دست یافتن به آن‌ها دشوار بود، به‌آسانی دست یابد.

از سوی دیگر، جنگی که حزب‌الله به دستور جمهوری اسلامی از ۸ اکتبر ۲۰۲۳ و به بهانه حمایت از غزه آغاز کرد، حربه‌ای به دست اسرائيل داد تا لبنان را هدف حملات کوبنده قرار دهد و بحرانی را که حزب‌الله بر مردم لبنان تحمیل کرده بود، وخیم‌تر کند.

حزب‌الله همه هشدارها را درباره عواقب ادامه جنگ با اسرائيل برای تحقق اهداف جمهوری اسلامی نادیده گرفت. این باعث شد تل‌آویو بتواند با حملات مرگبار به مقر حزب‌الله در حومه جنوبی بیروت، فرماندهان ارشد و رهبران برجسته این حزب از جمله حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، را حذف کند. بنابراین جنگ حزب‌الله با اسرائيل، در واقع هدیه دیگری برای دولت نتیانیاهو بود و زمینه تحقق اهداف راهبردی اسرائيل را در منطقه فراهم کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با آنکه جنگ حزب‌الله و اسرائیل به ویرانی لبنان و کشتار مردم آن منجر شد و لبنان متحمل هزینه‌ای سنگین شد، این حزب بدون توجه به خسارت‌های فراوان ناشی از جنگ، همچنان بر ادامه جنگ اصرار می‌ورزد؛ به‌ویژه اینکه نعیم قاسم، دبیرکل جدید حزب‌الله لبنان، اخیرا اعلام کرده است که هرگونه راه‌حل دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ باید مطابق شروط و خواسته‌های حزب‌الله باشد.

اظهارات و تصمیم‌های مخاطره‌آمیز حزب‌الله نه‌تنها به ضرر لبنان و مردم آن تمام می‌شود، بلکه کاملا به سود دولت اسرائيل است؛ زیرا نتانیاهو می‌داند که در سایه حضور مسلحانه حزب‌الله می‌تواند به پروژه توسعه‌طلبانه‌اش دست یابد. همین امر هم باعث می‌شود که او همواره با تقویت و تجهیز ارتش لبنان مخالف باشد.

نتانیاهو می‌داند که ارتش لبنان علاوه بر توانایی نظامی، به‌عنوان نیروی مسلح یک کشور عضو سازمان ملل مانند مصر و اردن، جایگاه خاص و شرایطی ویژه خواهد داشت که هدف قرار دادن آن تبعات قانونی منطقه‌ای و بین‌المللی به همراه دارد. از این‌ رو، تردیدی نیست که تقویت ارتش لبنان به ضرر اسرائيل و افزایش قدرت حزب‌الله به سود دولت نتانیاهو است.

در حالی که مخالفت نتانیاهو با تقویت و تجهیز ارتش لبنان قابل‌درک است، آنچه مایه تعجب و شگفتی می‌شود این است که حزب‌الله هم در این زمینه با اسرائیل همسو است.

منافع مشترک اسرائيل و جمهوری اسلامی در مخالفت با تقویت ارتش لبنان

مخالفت حزب‌الله با تقویت و تجهیز ارتش لبنان به سود اسرائيل و جمهوری اسلامی و به ضرر لبنان و مردم آن است و باعث می‌شود تلاش‌های بین‌المللی برای تقویت و افزایش توانایی‌های نظامی ارتش لبنان به‌منظور برقراری ثبات و امنیت در لبنان و مرزهای آن با چالش روبرو شود.

 پس از تلاش برای جلوگیری از تقویت و تجهیز ارتش لبنان و ورود مقدار زیادی تسلیحات از جمله موشک و پهپاد از ایران به لبنان، حزب‌الله بار دیگر بر ناتوانی ارتش در جایگزینی مقاومت در برابر اسرائیل تاکید کرد تا به‌رغم پیامدهای دشوار ناشی از جنگ نافرجام علیه اسرائیل، همچنان بر دولت و مردم لبنان اعمال قدرت کند.

این در حالی است که با تشدید جنگ و شکست فاحش حزب‌الله، دیگر از شعار «ارتش، مردم و مقاومت» خبری نیست. جنگ بی‌معنی و نافرجام حزب‌الله به بهانه حمایت از غزه، از واقعیتی که حزب‌الله همواره به دنبال پنهان کردن آن بود، پرده برداشت و نشان داد که مردم لبنان و ارتش آن که حزب‌الله برای تضعیف آن تلاش‌های بسیاری انجام داد، هیچ نقشی در جنگ علیه اسرائیل نداشتند. در حالی که مسئولیت دفاع از کشور بر عهده ارتش است، نه یک گروه شبه‌نظامی وابسته به رژیم یک کشور دیگر.

به هر حال، جنگ حزب‌الله با اسرائیل همان‌گونه که بنیامین نتانیاهو می‌خواست پیش رفت و زمینه را برای تحقق اهداف مهمی که تل‌آویو به دنبال دستیابی به آن‌ها بود، فراهم کرد.

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.