شناسهٔ خبر: 69944644 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: میراث آریا | لینک خبر

کشف رازهای متالورژی باستانی در منطقه ماسوله

کارشناسان بر این باورند که چشم‌انداز ماسوله در شمال ایران، محل استقرار مکان‌های فلزکاری متعددی است که نشان‌دهنده ذخایر غنی فلز و آهن منطقه و دانش تاریخی گسترده مردم آن است.

صاحب‌خبر -

به گزارش میراث آریا، ولی جهانی باستان‌شناس ایرانی و مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان بیان کرد: باستان‌شناسان ایرانی با همکاری باستان‌شناسی متالورژی دانشگاه آکادمی علوم چین در حال انجام تحقیقات جدید در زمینه محوطه‌های متالورژی باستانی کشف شده قبلی در هسته و مناطق حائل ماسوله هستند. این اکتشافات مربوط به فعالیت‌های صنعتی مربوط به ذوب آهن اسفنجی و فلزکاری در دوره تاریخی و اسلامی است.

 به گفته او، شواهد باستان‌شناسی نشان می‌دهد که منطقه ماسوله شهرک صنعتی مهمی در منطقه برای تولید آهن اسفنجی و ابزارآلات آهنی بوده و شهر تجاری و صنعتی ماسوله تحت تأثیر این فعالیت های صنعتی از دوران ایلخانان در این منطقه شکل گرفته است. 

 جهانی تصریح کرد: در تحقیقات میدانی اخیر، موزه ملی ایران در کنار دانشگاه آکادمی علوم چین، پیشرفت‌های چشمگیری در مطالعه فلزکاری باستانی در منظر فرهنگی ماسوله داشته است.

 فریدون بیگلری، معاون فرهنگی موزه ملی ایران و مسئول بررسی‌های باستان‌شناسی در هسته و مناطق حائل ماسوله، توضیح داد: چشم‌انداز منطقه ۲ سیستم بهم پیوسته را نشان می‌دهد که یکی متمرکز بر دامداری فرا انسانی و دیگری بر استخراج و ذوب سنگ‌آهن است، این سیستم‌ها احتمالاً ترکیب شده‌اند تا یک اقتصاد پویا را شکل دهند که به خوبی با مراتع غنی و منابع سنگ آهن فراوان منطقه سازگار است.  شواهد از ارتفاعات منطقه نشان می‌دهد که قدمت دامداری فصلی حداقل به ۷۰۰۰ سال قبل باز می‌گردد.

او در ادامه تاکید کرد: یافته‌های باستان‌شناسی حاکی از فعالیت‌های مهم چوپانی در دوران برنز و آهن است و این نظام اقتصادی در دوره‌های بعدی نیز به خوبی منطقه را شکل داده است. با گذشت زمان، به ویژه در دوره‌های تاریخی و اسلامی به ویژه دوران ایلخانی، بهره‌برداری سنگ آهن و ذوب فلزات رواج یافت و شهر ماسوله با این فعالیت‌های صنعتی شکل گرفته و توسعه یافته است.

علی اکبر وحدتی، دیگر باستان‌شناس این پروژه، تأثیر فلزکاری در توسعه ماسوله را برجسته عنوان کرد و افزود: ذخایر سنگ آهن قابل توجه اطراف ماسوله و محوطه‌های باستانی متعدد در منطقه به همراه شواهد باستان‌شناسی از کوره‌های کشف شده به همراه شواهدی از آهن‌کاری مانند سرباره آهن اسفنجی، حاکی از فعالیت گسترده فناوری مرتبط با استخراج سنگ آهن، تولید آهن اسفنجی و ساخت مصنوعات آهنی است.  این فعالیت جزء لاینفک اقتصاد اسلامی قرون وسطی در ماسوله و مناطق اطراف آن بود.

او افزود: منابع تاریخی تایید می‌کنند که ذوب آهن، فلزکاری و تولید فرآورده‌های آهن در ماسوله از دیرباز در اقتصاد منطقه محور بوده است.

 در منظر فرهنگی ماسوله تعداد قابل توجهی از محوطه‌های باستانی مرتبط با ذوب آهن و توسعه این صنعت به ویژه توسعه ذوب آهن اسفنجی را می‌توان مشاهده کرد و این به یک محوطه محدود نمی‌شود.

 ابوالفضل علی، باستان‌شناس متخصص در متالورژی باستان، پیشرفت‌های فناوری در تولید آهن را بیشتر بررسی کرده است و در این باره گفت: چشم‌انداز ماسوله مکان‌های فلزکاری متعددی است که نشان‌دهنده منابع غنی فلز و آهن منطقه و دانش تاریخی گسترده مردم آن است.  این منطقه از کوره‌های ذوب آهن تک مرحله‌ای به سیستم‌های پیچیده‌تر کوره‌های چهار مرحله‌ای تبدیل شد که نشان‌دهنده تحول در تکنیک‌های ذوب در طول زمان است.

او افزود: رشد فعالیت‌های تجاری و صنعتی ماسوله به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و همجواری با شهرهای مهم تاریخی مانند تبریز در دوره صفویه و سلطانیه در دوره ایلخانی و محور ارتباطی آن با قفقاز باید مورد بررسی قرار گیرد.

انتهای پیام/