شناسهٔ خبر: 69940919 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

ایران و اروپا در مذاکرات به خوان اول بازگشتند

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت که «ایران و کشورهای اروپایی در قضیه مذاکرات به خان اول بازگشته‌اند»، پیش‌بینی‌کرد که «مدخل این دیپلماسی، بحران اوکراین خواهد بود».

صاحب‌خبر -

کارشناس مسائل بین‌الملل، با اشاره به اهمیت برگزاری مذاکرات ایران و اروپا طی روزهای آتی گفت: این مذاکرات یک نوع دیپلماسی دیرهنگام است ولی قطعا این دیپلماسی دیر هنگام بهتر از عدم دیپلماسی است.

به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، در روز یکشنبه چهارم آذرماه «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفت‌وگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در تاریخ جمعه نهم آذر خبر داد.

بقائی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفت‌وگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفت‌وگوهای انجام شده با آن‌ها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت در این دور از گفت‌وگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.

این گفت‌وگوها با حضور «مجید تخت‌روانچی» معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، «کاظم غریب آبادی» معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت خارجه و «انریکه مورا« معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار می‌شود.

ایران و اروپا در مذاکرات به خان اول بازگشتند


«مجید تخت‌روانچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران

ارتباط ایران با مسئله اوکراین به‌شدت بزرگنمایی شده است

«حشمت‌الله فلاحت‌پیشه» نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه دور جدید گفت‌وگوهای ایران و اروپا بعد از مذاکرات نیویورک در ماه سپتامبر، در روز جمعه  ۹ آذرماه در ژنو برگزار می‌شود، اظهار کرد: این مذاکرات در واقع یک نوع دیپلماسی دیرهنگام است ولی حتماً این دیپلماسی بهتر از عدم دیپلماسی است.

او با بیان این‌که «من معتقدم که ایران و کشورهای اروپایی در قضیه مذاکرات به خان اول بازگشته‌اند و فرصت‌های متعددی برای رفع تنش بین ایران و اروپا از بین رفته است»، ادامه داد: اختلافات ایران و اروپا به تنش‌های بزرگتری در دنیا وصل شده است و اوضاع را پیچیده‌تر کرده است. 

این نماینده پیشین مجلس با بیان اینکه «دیپلمات‌ها در این مقطع وظیفه دشواری را در پیش‌رو دارند»، گفت: به نظر می‌رسد که مدخل این دیپلماسی، بحران اوکراین خواهد بود.

فلاحت پیشه با بیان این‌که «در طول سه سال اخیر در موضوع ارتباط ایران با مسئله اوکراین به‌شدت بزرگنمایی شده است و تصمیمات اروپا علیه ایران در این ارتباط بر اساس این بزرگنمایی اخذ شده است»، گفت: بر اساس نگاه بزرگنمایی شده در ارتباط با نقش ایران در مسئله اوکراین، اروپایی‌ها  تلاش کردند که این موضوع را به مسئله هسته‌ای گره بزنند، چنان‌که در همین چهارچوب مشاهده کردیم اروپایی‌ها بیشتر از آمریکایی‌ها اصرار به صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام داشتند.

او تاکید کرد: بر اساس قطعنامه صادر شده، اروپایی‌ها و آمریکا به آقای گروسی ۶ ماه فرصت داده‌اند که در اجلاس اسفند ماه یا  نهایتا خرداد ماه گزارشی از اجرای خواسته‌هایشان از سوی ایران ارائه دهند. خواسته آن‌ها مبتنی بر عقب‌نشینی بدون مابه‌ازای ایران است، در واقع کشورهای اروپایی بدون هیچ مابه‌ازایی از ایران می‌خواهند که عقب‌نشینی کند. 

هنر دیپلمات‌ها بازگرداندن استقلال به پرونده هسته‌ای ایران است

این کارشناس مسائل بین‌الملل همچنین گفت: به نظر می‌رسد که در مذاکرات پیش‌رو برای اروپایی‌ها موضوع اوکراین دارای اولویت است. ماهیت مستقل پرونده هسته‌ای ایران این روزها به ۲ بحران اوکراین و بحران خاورمیانه گره خورده است؛ اروپایی‌ها از یک طرف سعی می‌کنند که پرونده هسته‌ای ایران و حل آن را به موضوع اوکراین مرتبط کنند و از دیگر سو در منطقه نیز بنیامین نتانیاهو تلاش دارد که این موضوع را به تحولات منطقه ارتباط دهد و و مانع از حل آن شود و هنر دیپلمات‌های ما این است که بتواند این استقلال را به پرونده هسته‌ای ایران بازگرداند. 

فلاحت‌پیشه با تاکید بر این نکته که «در این مذاکرات باید سوءتفاهم‌هایی که ناشی از بزرگ‌نمایی نقش ایران در بحران اوکراین ایجاد شده، حل‌وفصل شود»، گفت: این موضوع می‌تواند شروعی باشد مبنی بر اینکه دو طرف در مورد اینکه مکانیزم ماشه فعال نشود، به توافق برسند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل پیش‌بینی کرد «ترامپ هنگامی که مسئولیت در کاخ سفید را بر عهده بگیرد، در قالب جدید سیاست فشار حداکثری را طراحی می‌کند و از طرف دیگر پیشنهاد مذاکره به ایران می‌دهد»، گفت: اگر ایران و آمریکا به سمت مذاکراتی مانند مذاکرات مسقط بروند این می‌تواند در رفتار آمریکا بر اجرای مکانیزم ماشه تاثیرگذار باشد.

او در پایان گفت: در دور اول ریاست جمهوری ترامپ، او سعی کرد که مکانیزم ماشه را اجرا کند ولی اروپایی‌ها با توجه به اینکه آمریکا از برجام خارج شده بود، مانع از اجرای این مکانیزم شدند و ما برای مقابله با فشار آمریکا جهت اجرای مکانیزم ماشه باید سعی کنیم اروپایی‌ها را به نگاه قبلی در موضوع هسته‌ای بازگردانیم.