شناسهٔ خبر: 69939687 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

ادامه بمباران جنوب بیروت؛ قرار آتش‌بس موقت بین اسرائیل و لبنان «اعلام می‌شود»

صاحب‌خبر -

خبرگزاری رویترز می‌گوید رهبران آمریکا و فرانسه قرار است به زودی آتش‌بس موقت بین اسرائیل و حزب‌الله را اعلام کنند. همزمان با اعلام این خبر، جنگنده‌های ارتش اسرائیل روز سه‌شنبه ششم آذر حومه جنوبی بیروت، پایتخت لبنان، را بمباران کردند.

این خبرگزاری شامگاه دوشنبه پنجم آذر به نقل از چهار منبع بلندپایه لبنانی گزارش داد که ظرف ۳۶ ساعت آینده جو بایدن و امانوئل مکرون، رؤسای جمهوری ایالات متحده و فرانسه، آتش‌بس را اعلام خواهند کرد.

عبدالله بوحبیب، وزیر خارجه لبنان نیز روز سه‌شنبه گفت امیدواریم همین امشب آتش‌بس برقرار شود.

به گفتهٔ او، انتظار می‌رود پنج هزار نیروی ارتش لبنان در چارچوب توافق در جنوب کشور مستقر شود. آقای بوحبیب افزود احتمال دارد که آمریکا به بازسازی مناطق ویران شده جنوب لبنان کمک کند.

دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه نیز «پیشرفت چشمگیر» در مذاکرات آتش‌بس را تأیید کرده است و به نوشته رسانه‌های اسرائیلی، جلسه کابینه امنیتی این کشور قرار است شامگاه سه‌شنبه «برای بررسی تصویب طرح آتش‌بس» برگزار شود.

با این حال جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، به خبرنگاران گفت به آتش‌بس نزدیک هستیم اما «تا زمانی که همه کارها انجام نشود، یعنی هیچ کاری انجام نشده است».

در بیروت نیز الیاس بوصعب، نایب رئیس پارلمان لبنان، به رویترز گفت که «هیچ مانع جدی» برای شروع اجرای آتش‌بس وجود ندارد.

طرح پیشنهادی آتش‌بس حدود دو هفته پیش از سوی آمریکا ارائه شد و بر اساس اظهار نظرهای مقام‌های لبنان و گزارش‌های رسانه‌ای، دو موضوع «کمیته نظارت» و «آزادی عمل اسرائیل برای مقابله با حزب‌الله پس از آتش‌بس» مهم‌ترین موارد اختلاف بودند.

وبسایت اکسیوس روز یکشنبه گزارش داد که موضوع دوم با وساطت واشینگتن حل شد و آمریکا پذیرفت که «تضمین‌نامه‌ای» به اسرائیل بدهد که متضمن حمایت ایالات متحده از اقدام نظامی اسرائیل علیه تهدیدهای قریب‌الوقوع از خاک لبنان باشد؛ اما این اقدام نظامی باید پس از مشورت با آمریکا و همچنین در صورت عدم مقابله ارتش لبنان با آن تهدید انجام شود.

مقام‌های لبنان، اسرائیل و آمریکا واکنشی به گزارش اکسیوس نشان نداده‌اند.

به گفته الیاس بوصعب، نایب رئیس پارلمان لبنان، یکی دیگر از موارد اختلاف در پیش‌نویس توافق آتش‌بس مربوط به اعضای «کمیته نظارت» بود اما این مورد «طی ۲۴ ساعت گذشته حل شد».

بر اساس گزارش‌ها، کمیته نظارت بر آتش‌بس شامل پنج کشور به رهبری ایالات متحده است و موضوع مورد اختلاف به حضور فرانسه در این کمیته مربوط می‌شد.

پیشتر اکسیوس به نقل از چهار مقام آمریکایی و اسرائیلی گزارش داده بود که صدور احکام جلب مقامات اسرائیلی از سوی دیوان کیفری بین‌المللی و تأکید وزارت خارجه فرانسه بر لازم‌الاجرا بودن این احکام باعث وقفه در مذاکرات آتش‌بس شده است.

لبنان بر حضور فرانسه در مذاکرات آتش‌بس و همچنین در کمیته احتمالی برای نظارت بر آتش‌بس تاکید دارد و به نوشته اکسیوس، رئیس جمهور ایالات متحده برای حل این موضوع روز جمعه با همتای فرانسوی خود تلفنی صحبت کرد.

مقام‌های ایالات متحده و فرانسه هنوز به این خبر واکنشی نشان نداده‌اند.

جزئیات طرح آتش‌بس به طور رسمی اعلام نشده اما رسانه‌ها به نقل از منابع مختلف گزارش داده‌اند که این طرح شامل آتش‌بس ۶۰ روزه است که طی آن نیروهای ارتش لبنان در مرز با اسرائیل مستقر می‌شوند، حزب‌الله به شمال رودخانه لیتانی عقب‌نشینی می‌کند و نیروهای اسرائیلی خاک لبنان را ترک می‌کنند.

این طرح بر اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متمرکز است.

در پی درخواست ارتش اسرائیل برای تخلیه پایگاه حزب‌الله در روز سه‌شنبه، در حالی که اسرائیل آماده تصمیم‌گیری برای پذیرش آتش‌بس پیشنهادی در جنگ با این گروه لبنانی است، حملات متعددی به جنوب بیروت صورت گرفت.

خبرگزاری فرانسه از برخاستن متعدد دود از مناطق مختلف حومهٔ جنوبی بیروت، ضاحیه خبر می‌دهد.

درگیری‌ها بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان از یک روز پس از حمله هفتم اکتبر آغاز شد اما عمدتا به مناطق مرزی دو کشور محدود ماند؛ اما اسرائیل از ۲۷ شهریور عملیات برای ضربه زدن به حزب‌الله را با انفجار پیجرها گسترش داد و سپس نیروهای زمینی خود را وارد جنوب لبنان کرد.

با وجود پیشرفت در مذاکرات مربوط به آتش‌بس، حملات متقابل اسرائیل و حزب‌الله، گروه مورد حمایت ایران، در دو روز اخیر تشدید شده است.

کابینه اسرائیل امروز دربارهٔ آتش‌بس رأی‌گیری می‌کند

کابینه اسرائیل شامگاه روز سه‌شنبه ۶ آذر قرار آتش‌بس با لبنان را به رأی‌گیری وزیران می‌گذارد.

گزارش رسانه‌های اسرائیل حاکی است بنیامین نتانیاهو جزئیات عنوان‌شده در قرار آتش‌بس را برای وزیرانش تشریح و بر داشتن آزادی عمل اسرائیل در صورت تخطی حزب‌الله از مفاد قرار، تأکید خواهد کرد.

شماری از وزیران با قرار آتش‌بس مخالفت کردند و در گفت‌وگو با رسانه‌های اسرائیل اظهار داشتند که به آن رأی مخالف خواهند داد اما در مجموع ظاهراً قرار آتش‌بس از حمایت اکثریت وزیران کابینه برخوردار خواهد بود. این گزارش‌ها حاکی است ارتش از قرار آتش‌بس حمایت کرده و مأموریت واگذار شده به خود را تکمیل شده توصیف کرده است.

ایتامار بن‌گویر وزیر امنیت ملی به رادیوی ارتش اسرائیل گفت پذیرش آتش‌بس «یک خطای تاریخی» است و باید به عملیات نظامی تا «از بین بردن تمامی توانمندی‌های نظامی حزب‌الله ادامه داد».

بتسال‌ئل اسموتریچ وزیر دارایی هم گفته که آتش‌بس یادشده، «ارزش کاغذ آن را هم ندارد» و تأمین‌کننده نیازهای امنیتی اسرائیل نخواهد بود.