به گزارش اقتصادنیوز به نقل از سازمان امور دانشجویان، محمد محمدی مسعودی با بیان اینکه سازمان امور دانشجویان بر اساس برنامه پنج ساله پیشرفت، اقدام به تهیه 10 بورس تحصیلی کرده است، گفت: بر اساس آییننامه مصوب هیئت وزیران تحت عنوان آییننامه جامع بورس دانشجویان ایرانی، بورسهای متنوعی طراحی و در حال اجرا است.
مسعودی تصریح کرد: بورس های کوتاه مدت تحت عنوان فرصت تحقیقاتی دانشجویان دکتری هستند که به دو بخش فرصت تحقیقاتی داخل و خارج از کشور تقسیم میشوند.
مدیر کل بورس و اعزام دانشجویان افزود: در بورس کوتاه مدت، فرصت تحقیقاتی خارج از کشور دانشجویان دکتری دوره روزانه میتوانند قسمتی از کار تحقیقاتی خود را در مقطع دکتری در دانشگاهها و آزمایشگاههای برتر دنیا سپری کنند. در این راستا سازمان امور دانشجویان تا سقف 600 میلیون تومان از آنها حمایت خواهد کرد. در این بورس هیچ محدودیتی برای دانشجویان دکتری وجود ندارد و یک فرصت عادلانه برای همه دانشجویان در دانشگاه های سراسر کشور است.
وی در حوزه فرصت تحقیقاتی داخل با بیان اینکه هدف از ارائه فرصت تحقیقاتی داخل کشور ایجاد فرصت برای دانشجویان دکتری در راستای استفاده از امکانات متنوع دانشگاهها و ظرفیت اساتید داخل کشور است، افزود: سازمان امور دانشجویان با هدف تسهیل در استفاده از فرصت تحقیقاتی داخل کشور اقدام به ارائه مقرری ماهانه به دانشجو، هدیه به استاد و کمک به آزمایشگاه تا سقف 90 میلیون تومان کرده است.
مسعودی با اشاره به اینکه بورس کوتاه مدت جدیدی برای دانشجویان ایرانی که خارج از کشور تحصیل می کنند، طراحی شده است، اظهار کرد: دانشجویانی که استاد مشاور یا استاد راهنما دوم آنها از اعضای هیئت علمی کشورمان باشند میتوانند به مدت 6 ماه از فرصت تحقیقاتی داخل کشور استفاده نمایند و دستاوردهای علمی خود را به اشتراک بگذارند.
مدیر کل بورس و اعزام دانشجویان با بیان اینکه بورس دانش با هدف تقویت رشتههای اولویت دار در کشور است؛ افزود: این رشتهها هر ساله از طریق شورای مرکزی بورس مشخص میشوند و داوطلبین کنکور با آگاهی از رشته محل ها می توانند به انتخاب آن ها بپردازند.
وی با اشاره به اینکه بورس دانش برای 5 در صد برتر کنکور طراحی شده و سقف حمایت مالی ما ماهیانه 7 میلیون تومان کمک هزینه تحصیلی است؛ تاکید کرد: سال گذشته 200 نفر و در سال جاری 528 نفر از بورس دانش استفاده کرده و مورد حمایت سازمان امور دانشجویان قرار گرفتهاند.
وی افزود: افرادی که موفق به دریافت بورس دانش می شوند در صورت حفظ پویایی تحصیلی در اولیت بورس مقاطع بالاتر و بورس هیات علمی می باشند.
مسعودی با اظهار اینکه یکی دیگر از بورسهای ما بورس صنعت و مشاغل است که اهداف بسیار گسترده ای دارد؛ گفت: خیلی از داوطلبین کنکور سراسری و خانوادههای آنها همواره نگران آینده شغلی فرزندشان هستند از جهت دیگر صنایع مشتاق به کارگیری نیروهای مستعد و توانمند برای پیشرفت صنعت خود هستند. بنابراین بورس صنعت و مشاغل طراحی شد تا علاوه بر اینکه آینده شغلی دانشجویان مشخص باشد صنعت نیز بتواند به نیروی کارامد خود دست یابد و از همان ابتدای تحصیل متناسب با نیاز خود آموزش دهد.
وی ادامه داد: صنعت برای بهره برداری از این بورس می تواند از دو طریق استفاده کند که یک مورد آن انتخاب نیروی خود از میان دانشجویان در حال تحصیل و آموزش و در نهایت به کارگیری آنها است.
وی با اشاره به اینکه صنعت همچنین می تواند از ابتدا در خصوص رشته مورد نیاز خود در دفترچه کنکور تقاضا دهد و به جذب دانشجو در رشته مورد نیاز خود بپردازد؛ گفت: در این بورس گذراندن دروس اختیاری دانشگاهی و کارآموزی با نظر شرکت انجام میشود تا دانشجو در صنعت مورد نیاز به صورت ویژه آموزش ببیند. این بورس از سال گذشته ارائه شده است و در سال جاری 250 نفر موفق به دریافت آن شدهاند.
مسعودی در خصوص بورس تامین اعضای هیئت علمی دانشگاهها گفت: تامین اعضای هیئت علمی از گذشته وجود داشته است که بر اساس آن وزارت علوم برای تامین نیاز دانشگاهها، قسمتی از فراخوان جذب هیئت علمی را با اهدافی همچون تحصیل نخبگان در دانشگاه های مطرح دنیا در حوزه های علمی مورد نیاز کشور و اشتغال آن ها در دانشگاههای کشور به آن اختصاص داده است.
مدیر کل بورس و اعزام دانشجویان با اشاره به اینکه بورس تامین اعضای هیئت علمی دانشگاهها شامل بورس بلند مدت خارج از کشور، بورس سال آخر دانشجویان خارج از کشور و داخل کشور میشود؛ افزود: بورس سال آخر خارج از کشور برای افرادی طراحی شده است که در خارج از کشور تحصیل میکنند و میتوانند بر اساس این بورس بعد از اتمام تحصیل در داخل کشور به عنوان عضو هیئت علمی مشغول به کار شوند.
وی اظهار کرد: بورس دیگری که در بخش بورس اعضای هیئت علمی وجود دارد بورس سال آخر دانشجویان داخل کشور است که بر اساس آن دانشجویان دکتری داخل کشور که آزمون جامع را سپری کرده اند و از پیشنهاده خود دفاع کرده اند و رزومه علمی قوی داشته باشند هر ساله با توجه به درخواست دانشگاهها از طریق فراخوان در مصاحبههای تخصصی شرکت میکنند و پس از کسب امتیاز مربوطه بورسیه و بعد از اتمام تحصیل در دانشگاه متقاضی عضو هیئت علمی میشوند.
مسعودی با بیان اینکه یکی از مشکلات ما درکشور عدم حمایت از دانشجویان دکتری است؛ تاکید کرد: بورس بنگاههای اقتصادی طراحی شد تا بر اساس آن مسائل صنایع، شرکت ها و سازمانها در اختیار دانشجوی دکتری قرار گیرد و در خصوص آن به مطالعه و تحقیق بپردازد و در جهت رفع آن بکوشد در این راستا با بورس بنگاه اقتصادی تا 80 درصد حقوق استادیار پایه یک دانشگاه به دانشجوی دکتری داده میشود تا به صورت تمام وقت به آن مسئله و حل آن بپردازد.
وی ادامه داد: بورس دیگری با عنوان بورس دستگاههای اجرایی وجود دارد که متقاضی آن دستگاههای دولتی و سازمان اداری و استخدامی است. بر این اساس دانشجو از ابتدا در چهارچوب مشخص به تحصیل میپردازد و پس از آن در دستگاه مربوطه مشغول به فعالیت خواهد شد.
مسعودی با اشاره به بورس دولتهای خارجی، اظهار کرد: بر اساس تفاهمنامههایی که دولت جمهوری اسلامی با دولتهای دیگر برقرار کرده است این بورس انجام میشود. بر این اساس دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری با بورس دولت خارجی به ادامه تحصیل می پردازد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دانشجویان برای اطلاعات بیشتر از بورسهای تحصیلی میتوانند به سامانه یکپارچه بورسهای دانشجویی به نام سیب مراجعه کنند.
∎