در راستای همسانسازی حقوق، دولت اعلام کرده است که میزان افزایش حقوق بازنشستگان به طور کلی در حدود ۳۰ درصد خواهد بود.
با توجه به پیگیریهای مداوم دولت و سازمان تأمین اجتماعی، چندین مرحله از همسانسازی حقوق بازنشستگان به اجرا درآمده است. اما همچنان این مسئله به عنوان یکی از مطالبات اصلی بازنشستگان باقی مانده است. در سال ۱۴۰۳، دولت اعلام کرد که مرحله جدید همسانسازی حقوق بازنشستگان تا پایان سال جاری به طور کامل اجرا خواهد شد.
بر اساس آخرین اخبار منتشر شده، زمان دقیق پرداخت همسانسازی حقوق بازنشستگان، در قالب یک پرداخت ویژه، برای ماههای پایانی سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده است. این پرداختها قرار است در قالب افزایش میزان حقوق برای تمامی بازنشستگان مشمول این طرح، به تدریج از آذر ماه ۱۴۰۳ آغاز و تا پایان سال ادامه یابد. لازم به ذکر است که این افزایش حقوق به طور مستقیم به مستمریبگیرانی که تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی و سایر نهادهای بازنشستگی قرار دارند، تعلق خواهد گرفت.
در راستای همسانسازی حقوق، دولت اعلام کرده است که میزان افزایش حقوق بازنشستگان به طور کلی در حدود ۳۰ درصد خواهد بود. این افزایش به صورت پلکانی و در چند مرحله پرداخت خواهد شد و به تدریج در ماههای آینده به حساب بازنشستگان واریز خواهد شد. برای نمونه، نخستین مرحله افزایش حقوق در آذرماه ۱۴۰۳، با پرداخت ۱۰ درصد از مبلغ تعیین شده، شروع خواهد شد و به تدریج این رقم افزایش خواهد یافت.
با وجود این که طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان در راستای بهبود وضعیت مالی این گروه انجام میشود، برخی چالشها و نگرانیها نیز در ارتباط با آن وجود دارد. یکی از بزرگترین نگرانیها، تأخیر در پرداختها و مشکلات ناشی از تورم بالای کشور است که میتواند تاثیر زیادی بر اثرگذاری این افزایش حقوق داشته باشد. همچنین، بسیاری از بازنشستگان نگرانی دارند که این پرداختها به طور کامل در زمان مقرر انجام نشود.
در این راستا، کارشناسان اقتصادی بر این باورند که دولت باید اقدامات بیشتری را برای تقویت قدرت خرید بازنشستگان انجام دهد و علاوه بر همسانسازی حقوق، برنامههایی برای رفع مشکلات اقتصادی آنان فراهم کند.
زمان پرداخت همسانسازی حقوق بازنشستگان یکی از موضوعات حساس و مهم برای میلیونها بازنشسته ایرانی است. بر اساس اعلام دولت، مرحله جدید این طرح از آذر ماه ۱۴۰۳ آغاز خواهد شد و در نهایت تا پایان سال تکمیل خواهد شد. این اقدام، با وجود چالشها و نگرانیها، گامی مهم در راستای بهبود وضعیت معیشتی بازنشستگان است. انتظار میرود که دولت در ماههای آینده با نظارت دقیقتر، این پرداختها را به موقع و با حداکثر تاثیر اقتصادی، اجرایی کند.
با ادامه روند همسانسازی حقوق، امید به بهبود وضعیت معیشتی بازنشستگان بیشتر میشود، هرچند که نیازمند توجهات بیشتری در زمینه رفع مشکلات اقتصادی این قشر از جامعه است.
هر رتبه در سال ۱۴۰۳، چقدر به حقوق معلمان و بازنشستگان اضافه خواهد کرد؟
رتبه ۱ امسال ، نزدیک ۲،۴۰۰،۰۰۰ تومان است
رتبه ۲ نزدیک ۲،۹۳۰،۰۰۰ تومان خواهد بود
رتبه ۳ نزدیک ۳،۴۶۰،۰۰۰ تومان خواهد بود
رتبه ۱ ، نزدیک ۲،۸۸۰،۰۰۰ تومان است
رتبه ۲ نزدیک ۳،۵۲۰،۰۰۰ تومان خواهد بود
رتبه ۳ نزدیک ۴،۱۵۰،۰۰۰ تومان خواهد بود
بازنشستگان رقم حداقل حقوق هرچقدر شد ، این ارقام به آن اضافه خواهند شد.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه اساس اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان عدالت است، گفت: هرکسی باید نسبت به حقی که دارد از این سبد بردارد تا خدایی ناکرده موجب بیعدالتی در نقض مصرح در قوانین نشود. هیات تطبیق قوانین ومصوبات مجلس، هیاتی است که همه در آن هستند البته دولت هم دفاعیات خودش را دارد و امیدوارم دولت در این زمینه دنبال بهانه نباشد.
علی بابایی کارنامی با اشاره به جزییات ابلاغ قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان گفت: رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۳۰ آبان ماه سال جاری، نظر هیات تطبیق درباره مصوبه دولت را که قطعی بود، اعلام کرد. طبق این مصوبه قرار است در سال اول برنامه همسانسازی حقوق بازنشستگان ۴۰ درصد از ۱۴۰۳/۰۱/۰۱ اجرایی شود، البته قبل از کسر مالیات و بیمه که به طور ناخالص مصوبه قبلی را ابطال کرده بود البته دولت مصوبهای را به این امر مشروط کرده که بدون ایجاد بدهی مندرج در ذیل تبصره ۱ ماده ۶ مصوبه اصلاحی باشد و این یعنی که دولت اگر منابع دارد، پرداخت کند در غیر این صورت پرداخت در سال بعدی باشد که این را هیات تطبیق مصوبات مغایر با برنامه هفتم و محاسبان عمومی کشور تشخیص داده است و این امنیت و ثبات فکری را برای بازنشستگان به وجود آورده که هیچ شک و شبهای در جهت اجرای دقیق مصوبه مجلس شورای اسلامی باقی نماند که سال اول ۴۰ درصد از آن ۹۰ درصد متناسب با شاغلان همتراز باید پرداخت شود و ۳۰ درصد دیگر ۱۴۰۴/۰۱/۰۱ اجرایی شود و ۳۰ درصد دیگر هم از ۱۴۰۵/۰۱/۰۱
وی ادامه داد: البته یک بند دیگری هم داشت که عددی به نام مابه التفاوت است که دولت قبل برای امکانات رفاهی مبلغ یک میلیون تومان به بخشی از عزیزانی که در حقیقت از آن مزایای حداقلی یا به هر دلیلی از حیث متناسب سازی حقوق بازنشستگان بر اساس قانون مشمول این طرح نمیشدند پرداخت کرد که البته اینجا بر اساس ماده ۵ قانون محاسبات عمومی دیوان و همچنین ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری هر نوع پرداختی که قرار است در آینده پرداخت شود باید بر اساس و مطابق قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی باشد و لذا ممنوعیتی ایجاد شده بود که در آینده اگر بخواهد اتفاقاتی در جهت پرداخت متناسبسازی حقوق بازنشتگان غیر از این قانونی که مجلس تصویب کرده انجام شود آن هم مغایر قانون است.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس تاکید کرد: اساس اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان عدالت است یعنی کسی که نسبت به بیمه پردازی متناسب با شاغل همتراز است، یکبار این بی عدالتی در مجالس مختلف و دولت های مختلف ایجاد شده است دوباره ما نمیخواهیم به نقطه سر خط بازگردیم. میخواهیم بازنشستگان آن چیزی که حقشان است را از این سبد بردارند. اینکه دولت سلایق کاری خود را اضافه کند و شمول بند ر ماده ۲۸ برنامه ۵ ساله هفتم را توسعه بدهد و برداشت خود را داشته باشد فاقد مجوز قانونی است و مجلس چنین اجازهای نخواهد داد. حتما کارمندان و بازنشستگان توقعاتی دارند که نسبت به شاخصهای تورمی است و مجلس در تلاش است در سال بعد هم جبران کند و انشاالله از محل بودجه ۱۴۰۴ جبران خواهد شد.
وی گفت: قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان را که ۹۰ درصد نسبت به شاغل همتراز است باید طبق مر قانون باشد. هرکسی باید نسبت به حقی که دارد از این سبد بردارد تا خدایی ناکرده موجب بیعدالتی در نقض مصرح در قوانین نشود و از این منظر هم برای ما اهمیت دارد. هیات تطبیق قوانین ومصوبات مجلس، هیاتی است که همه در آن هستند البته دولت هم دفاعیات خودش را دارد و امیدوارم دولت در این زمینه دنبال بهانه نباشد. / اندیشه معاصر