به گزارش خبرگزاری رویترز از نلاهزوس، زدنک دوندر، معاون رئیس شرکت دولتی اپراتور خطو لوله سیتیآر مرو (CTR MERO) انتقال نفت جمهوری چک گفت: این کشور اروپایی انتظار دارد در ژوئیه سال آینده میلادی به مصرف نفت روسیه پایان دهد، پس از ارتقای خط لوله ترانس آلپی که به آن اجازه میدهد محمولهها از غرب را افزایش دهد.
جمهوری چک هماکنون نیمی از نفت مورد نیاز خود را از روسیه میخرد، اما در پی آغاز تنشهای مسکو و کییف از فوریه سال ۲۰۲۲ میلادی و ممنوعیت اتحادیه اروپا برای واردات نفت روسیه، بهدنبال پایان دادن به واردات نفت از روسیه بوده است.
مدیر عملیات سیتیآر مرو گفت: جمهوری چک انتظار دارد در سه ماه دوم سال آینده میلادی دریافت محمولههای نفت خام از غرب را افزایش دهد و از ماه ژوئیه تحویل نفت روسیه را بهطور کامل متوقف کند.
دوندر در تأسیسات ذخیرهسازی شرکت دولتی اپراتور خطو لوله سیتیآر مرو واقع در شهر «نلاهزوس» در استان «سنترال بهمیان کراج» واقع در شمال «پراگ» گفت: اگر بتوانیم در سه ماه نخست اوضاع را آماده سازیم، پس از آن تعویض تدریجی تدارکات را پیگیری میکنیم.
وی افزود: برنامهها برای تغییر کامل دریافت نفت خام غیر از مسیر روسیه از نیمه دوم سال جاری در حال انجام است.
مدیر عملیات سیتیآر مرو تصریح کرد: این اقدام در پی تکمیل پروژه ۶۰ میلیون دلاری افزایش ظرفیت خط لوله انتقال نفت «ترنس آلپاین» (Trans Alpine) از ایتالیا به آلمان خواهد بود که یک خط لوله اتصالدهنده به جمهوری چک را تغذیه و ظرفیت دریافت نفت از مسیر غرب را دو برابر می کند و به سالانه ۸ میلیون تن میرساند.
دوندر گفت: در پایان سال جاری میلادی خط لوله انتقال نفت «ترنس آلپاین» میتواند با حداکثر ظرفیتی که ما برای تأمین جمهوری چک نیاز داریم، نفت انتقال دهد.
در حالی که جمهوری چک تنوعبخشی به فرآیند تحویل نفت را در سال ۱۹۹۵ میلادی آغاز و خط لوله آیکیال را برای اتصال به ترنس آلپاین در جنوب آلمان راهاندازی کرد، اما یکی از دو پالایشگاه جمهوری چک متعلق به شرکت لهستانی پیکیان اورلن (PKN Orlen) به فرآوری نفت روسیه ادامه داد.
وابستگی به نفت روسیه به این معنا بود که جمهوری چک، مجارستان، اسلواکی، آلمان و لهستان از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه دریافت نفت روسیه با خط لوله معاف شدند.
با این حال آلمان و لهستان هر دو از آن زمان واردات نفت روسیه را متوقف کردهاند، اگرچه اسلواکی و مجارستان از حفظ این جریان صحبت کردهاند.
دوندر گفت: نفت خام جایگزین مطابق با مشخصات نفت روسیه، مخلوطی از نفت خام آمریکای جنوبی، عربستان سعودی و دریای شمال خواهد بود.
وی افزود: حتی پس از توقف کامل خرید نفت روسیه، خط لوله «دروژبا» که نفت خام روسیه را به سمت غرب میبرد، پر از نفت باقی میماند و بهعنوان پشتیبان عمل خواهد کرد.
مدیر عملیات سیتیآر مرو ادامه داد: این خط لوله میتواند در آینده برای حمل نفت خام از اوکراین یا قزاقستان بهکارگیری یا از خط لوله جاناف از کرواسی استفاده شود.
دوندر گفت: خط لوله همچنین میتواند از نظر تئوری برای جریانهای معکوس از غرب به شرق برای تأمین اسلواکی تطبیق داده شود، اگرچه این هنوز یک گزینه فرضی است.