به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، با گذشت 3 هفته از انتشار بزرگترین تحریم فرهنگی علیه اسرائیل، شمار نویسندگانی که به حمایت از این بیانیه پرداخته به خیل امضاکنندگان پیوستند، از 6000 نویسنده فراتر رفت.
28 اکتبر، بیش از هزار نویسنده جهان بیانیهای در اعتراض به جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان را امضا کرده متعهد شدند که با کلیه مؤسسات فرهنگی، ناشران، جشنوارهها یا انتشاراتی که در نقض حقوق فلسطینیها همدست هستند، همکاری نکنند.
این نامه که با واکنشهای متعددی روبهرو شد، همدردی جامعه جهانی نویسندگان و صنعت نشر را با فجایعی که اسرائیلیها در غزه رقم زدند نشان داد، فاجعهای که در نامه از آن با عنوان «عمیقترین بحران اخلاقی، سیاسی و فرهنگی قرن بیست و یکم» یاد شده است.
امضاکنندگان این نامه صراحتاً اعلام کردهاند که با ناشران، جشنوارهها، آژانسهای ادبی و نشریاتی که در نقض حقوق فلسطینیها با اجرای سیاستها و شیوههای تبعیضآمیز یا توجیه اشغال، نژادپرستی یا نسلکشی اسرائیل شریک هستند، همکاری نخواهند کرد، همچنین نهادهایی که هرگز علناً حقوق مسلم مردم فلسطین را (که در قوانین بینالمللی تصریح شده است) بهرسمیت نشناختهاند نیز تحریم خواهند شد.
در این بیانیه آمده است: اسرائیل غزه را غیرقابل زندگی کرده است، نمیتوان دقیقاً دانست که اسرائیل از ماه اکتبر تاکنون چند هزار فلسطینی را کشته است، زیرا اسرائیل تمام زیرساختها از جمله توانایی شمارش و دفن کشتهها را از بین برده است. ما میدانیم که اسرائیل از ماه اکتبر حداقل 43هزار و 362 فلسطینی را در غزه کشته است و این بزرگترین جنگ علیه کودکان در این قرن است.
در این بیانیه همچنین از امضاکنندگان خواسته شده است که نقشی را که فرهنگ میتواند در دفاع از صدای مظلومیت فلسطین ایفا کند، بهرسمیت بشناسند و در آن آمده است: «مؤسسات فرهنگی اسرائیل که اغلب مستقیماً با رژیم کار میکنند، در مخفی کردن، پنهان کردن و سلب مالکیت و سرکوب میلیونها فلسطینی برای دههها نقش بسیار مهمی داشتهاند، ما نقشی داریم که باید ایفا کنیم، ما با وجدان نمیتوانیم بدون بازجویی از رابطه آنها با آپارتاید و آوارگی با نهادهای اسرائیل وارد تعامل شویم.»
نویسندگان بزرگ جهان که از آنها با عنوان غولهای ادبیات معاصر نام برده میشود، چهرههایی همچون سالی رونی از منتقدان سرسخت رفتار رژیم اسرائیل با مردم فلسطین، عبدالرزاق گورنه برنده نوبل 2021 و آنی ارنو برنده نوبل 2022، ویت تان نگوین، جونو دیاز برندگان جایزه پولیترز و پرسیوال اورت و ریچل کوشنر نامزدهای جایزه بوکر، جودیت باتلر، نائومی کلاین و مریم مارگولیس از امضاکنندگان اولیه این نامه بودند.
اما حالا با گذشت 3 هفته پس از انتشار این بیانیه شمار امضاکنندگان فراتر رفته و به بیش از 5000 نفر رسیده است، میان چهرههای برجسته ادبیات جهان که جدیداً به تحریم اسرائیل پیوستهاند، اسامی نویسندگانی چون جان کیوزاک (که در سال 2016 کتابی از مقالات و مکالمات را با آرونداتی روی نوشت)، رابرت مکفارلین، مایکل روزن، جسمین وارد، کتی کیتامورا، بنجامین موزر، هلن مکدونالد، کیسه لایمون، آکواکه امزی، کریس کراوس، مروه امره، یوری هررا، پل بی پرسیادو، راب دیلینی، آن والدمن، دبورا آیزنبرگ، مارک هادون، رونان بنت، جف هالپر، کوین بری، کالب آزوما نلسون، دیمون گالگوت، الکساندر هیمون، لیلا لالامی، آنی بیکر، سافایر، رابین کاست، لویس تام مککارتی، سائول ویلیامز، دنیل آلارکون و گرتا تونبرگ نیز دیده میشود.
این کمپین تحریم، بزرگترین تعهد جامعه ادبی جهانی به بایکوت فرهنگی است که تاکنون در رابطه با اسرائیل انجام شده است.
این تحریم با انتقاداتی نیز مواجه شده است، انجمن وکلای حامی اسرائیل (UKLFI) در نامهای به انجمن ناشران و نویسندگان مستقل ضمن اشاره به عواقب قانونی که برای نویسندگان این نامه به وجود میآید، نوشته است که این نامه اتهامات نادرستی را علیه اسرائیل مطرح کرده و خواستار خاتمه تحریم تبعیضآمیز و غیرقانونی مؤسسات فرهنگی اسرائیل شده است.
عمر رابرت همیلتون، یکی از بنیانگذاران و مدیر فعلی جشنواره ادبی فلسطین نیز نامه وکلای حامی اسرائیل را نشاندهنده این دانسته است که طرفداران اسرائیل چیزی برای گفتن ندارند.
نویسندگان، شاعران، بازیگران و چهرههای فرهنگی و هنری بسیاری سالهاست که در انتقاد به سیاستهای غرب و جنایتهای اسرائیل در فلسطین، فعالیت میکنند، پس از «طوفان الاقصی» و آشکارتر شدن چهره صهیونیستها در جهان، حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی و کشتار زنان و کودکان بیگناه غزه فریاد اعتراض بسیاری دیگر از چهرههای مشهور جهانی را نیز بلند کرد.
«سوزان ساراندن»، «کیت بلانشت»، «واکین فونیکس»، «کریستین استوارت»، «ماهرشالا علی»، «چنینگ تاتوم»، «مارک روفالو»، «اسکار ایزاک»، «اندرو گارفیلد»، «جسیکا چستن»، «راجرز واترز»،«بلا حدید»، «ریز احمد»، «راغب علامه» از جمله مهمترین چهرههایی بودند که نسبت به این جنایتها موضعگیری کردند.
میان اهالی قلم نیز هلن توماس، نویسنده و روزنامهنگار پیشکسوت آمریکایی، آلیس واکر شاعر، گونتر گراس نویسنده آلمانی برنده جایزه نوبل، هنریک برودر نویسنده مشهور آلمانی که به دین اسلام پیوسته است، هنینگ مانکل، نویسنده مشهور سوئدی، جیکو بسن نویسنده برنده بوکر، از جمله سرشناسترین نویسندگانی هستند که به جنایتهای اسرائیلیها واکنش نشان دادهاند.
اعتراض نویسندگان به جنایتهای اسرائیل پیش از این نیز موجب شده بود که جایزه ادبی گیلیر از معتبرترین جوایز ادبی کانادا که پیشتر بهعنوان جایزه گیلیر اسکووشیا شناخته میشد، پس از ماهها اعتراض نسبت به نام اسکوشیا بانک کانادا در عنوان خود، ناگزیر به حذف نام اسپانسر خود شد.
شرکت تابعه مدیریت دارایی اسکووشیا بانک دارای سهام در شرکت البیت سیستمز است که تجهیزات نظامی شامل توپخانه، مهمات و سیستمهای جنگ الکترونیک را برای وزارت دفاع اسرائیل تأمین میکند. گفته میشود که یک پهپاد توسعهیافته توسط این شرکت، بهنام هرمس450، برای انجام حملات موشکی که منجر به جانباختن هفت کارمند امدادی در مرکز غزه در آوریل گذشته شد، استفاده شده است.
ناشران بزرگ تجاری و دانشگاهی اسرائیلی که مسئول انتشار تبلیغات نظامی اسرائیل هستند، کتابهایی در مورد اجرای استراتژیک شهرکسازیهای اسرائیل، و روایتهای جشن از تاریخ استعماری اسرائیل را که بخشی از پاکسازی فرهنگی گستردهتر فلسطینیها و غیرانسانیسازی آنهاست، در سالهای اخیر منتشر کردهاند که بهعنوان پروژههای مشارکتی مستقیم با رژیم اسرائیل بهشمار میرود، بهعنوان مثال، انتشارات دانشگاه بار ایلان، صادرکننده جایزه صندوق ملی یهودیان (JNF) را به «کتاب اصلی تحقیق و مطالعه در موضوع ساختوساز زمین و سکونتگاه» اهدا کرد. انتشارات مودان نیز در مشارکت مستقیم با رژیم اسرائیل کار میکند و کتابهای تبلیغاتی را برای وزارت دفاع این رژیم تولید و بازاریابی میکند. دو زنجیره بزرگ کتاب اسرائیلی «Steimatzky» و «Tzomet Sefarim» نیز در همکاری مستقیم با رژیم اسرائیل در برخی از شهرکهای کرانه باختری فعالیت دارند.
انتهای پپام/+
∎