شناسهٔ خبر: 69904218 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

گزارش| سورتینگ‌داران به جان مرکبات ‌سبز شمال افتاد‌ه‌اند‌

در چند سال اخیر و با تحریک سورتینگ‌داران برای چیدن زود‌هنگام مرکبات به ویژه ‌نارنگی و پرتقال؛ ‌این محصول هنوز رنگ زرد و نارنجی به خود ندیده از درخت جدا می‌شود در حالی که ویتامین C آن کامل نشده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بابل، کشاورزان زحمتکش مازندران بعد از فارغ شدن از مراحل سنگین کاشت، داشت و برداشت برنج، این بار و در سرمای پاییزی ‌خود را برای برداشت مرکبات و به خصوص پرتقال آماده می‌کنند‌.

گرچه  نارنگی از جمله محصولات زودرس در نوع مرکبات است و در اوایل فصل پاییز وارد بازار می‌شود اما همه ما خوب می‌دانیم که رنگ مختص مرکبات نارنجی و یا زرد است و این محصول تا به این رنگ نرسیده باشد مهم‌ترین ویتامین موجود در پرتقال یعنی ویتامین C  آن کامل نشده است؛ هر چه نارنجی بودن مرکبات پر‌رنگ‌تر باشد این میوه خوش مزه‌تر و با کیفیت‌تر خواهد بود‌.

 در سال‌های اخیر و با زیاد شدن سورتینگ‌داران در استان و حتی در روستاهای مازندران که باغ و جمعیت بیشتری دارند و به ویژه ‌شهرستان بابل برداشت محصول هم زود آغاز می‌شود؛ باغداران زحمتکش بعد از خاطره تلخ سرمازدگی گسترده در سال 95 و فاسد شدن تمام محصولاتشان در آن‌سال  اقدام به زود چیدن محصول و نگهداری در انبارهایشان می‌کنند‌، اما در چند سال اخیر و با تحریک سورتینگ‌داران برای چیدن زود‌هنگام مرکبات به ویژه ‌نارنگی و پرتقال؛ ‌این محصول هنوز رنگ زرد و نارنجی به خود ندیده از درخت جدا می‌شود.

دولت امنیت خاطر بدهد ما محصول را زود نمی‌فروشیم

رمضانی کشاورز بابلی به تسنیم گفت: سورتینگ‌داران به بهانه صادرات و در زمانی که هنوز محصول درشت و آب‌دار نشده و به زردی نرسیده است با پا درمیانی دلالان اقدام به خرید مرکبات می‌کنند.

این باغدار افزود: قیمت هم هر روز تغییر می‌کند و هر خریدار برای خودش قیمت جدید می‌دهد و ما هم از طرف دولت اطمینان خاطر نداریم از اینکه دولت از ما حمایت می‌کند. یا نه؟‌ اگر دولت یک قیمت را در کل استان برای همه باغداران با توجه به کیفیت محصول اعلام کند ما محصول را به دولت می‌فروشیم و پای سورتینگ‌داران و دلالان را قطع می‌کنیم‌.

این باغدار بابلی تاکید کرد: اگر طرف حساب ما دولت باشد ما هم با اعتماد بیشتر اقدام به فروش محصول می‌کنیم. الان چون دولت پای کار خرید محصول پرتقال و مرکبات نیست و ما هم دستمان به جایی بند نیست مجبور‌یم برای اینکه به پولمان برسیم محصول را سبز و در حالی که هنوز روی درخت است به سورتینگ‌داران بفروشیم و تنها کسی که این وسط ضرر می‌کند باغدار و کسی که سود کلان به جیب می‌زند سورتینگ‌داران هستند‌.

وی افزود: امسال هم محصول مرکبات بابل بسیار عالی است و اگر اجازه بدهند تا به مدت زمان طبیعی خودش برسد و به رنگ نارنجی برسد محصول بسیار با کیفیتی به بازار تحویل خواهیم داد؛ اما متاسفانه از الان سورتینگ‌داران به جان مرکبات سبز افتادند و به بهانه صادرات در حال چیدن این محصول نارس هستند.

خرید همه محصولات منطقه ‌با قیمت متوسط ‌

حسینی باغدار دیگر بابلی به تسنیم گفت: در روستای ما چند جوان با فروش چند هزار متر از زمین‌های کشاورزی پدرشان اقدام به ساخت و راه اندازی سورتینگ کردند و همه محصولات منطقه را با قیمت متوسط خریداری کردند باغدار از این قیمت با توجه به قیمت‌های تمام شده یعنی کارگر و سم وکود و نهاده‌های کشاورزی راضی نیست اما چاره‌ای جز فروش محصول ندارد.

این باغدار با گلایه از دولتمردان  افزود: الان در هر روستایی چند سورتینگ وجود دارد که در تمام طول سال مشغول کار هستند و تمام محصولات باغی ما را چه نارنگی چه پرتقال و چه کیوی و خرمالو و غیره را با قیمت کم خریداری می‌کنند و انبار می زنند و با قیمت روز به فروش می‌رسانند، اما گر مسئولان با این سورتینگ‌داران به عنوان نماینده دولت قرارداد ببندند و محصولات باغی را با قیمت به روز از باغداران بخرند برای باغداران به صرفه خواهد بود. 

این باغدار گفت: اگر ما دولت را طرف مقابل خودمان بدانیم و با دولت قرار‌داد خرید ببندیم به ادامه کار کشاورزی و باغداری امیدوار می‌شویم الان فرزندان ما کار ما را دنبال نمی‌کنند و دنبال کار دلالی و آزاد‌ند و کشاورزی را یاد نمی‌گیرند در حالی که کشاورزی و باغداری شغل حلالی است که با داشتن چند هزار متر زمین در شمال، در تمام طول سال مشغول کار و فعالیت خواهید بود و اگر حمایت باشد درآمد خوبی هم دارد. 

وی گفت: سورتینگ‌داران با گاز اتیلن مرکبات سبز را تبدیل به یک محصول زرد رنگ می‌کنند در حالی که با این کار فقط ظاهر کار تغییر می‌کند و خوش رنگ می‌شود و کیفیت محصول ترش و بی‌مزه خواهد شد‌.

‌همه نمایندگان و مدیران ‌از این مشکلات اظهر من‌الشمس خبر دارند

فاطمی نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در ساری با بیان اینکه ‌همه نمایندگان و مدیران کل و مسئولان مربوطه از این مشکلات اظهر من الشمس خبر دارند، اظهار داشت: سورتینگ‌ها به عنوان یکی از مشکلات جدی در استان‌های  شمالی مطرح هستند ‌و اکنون که در فصل مرکبات قرار داریم یک عده‌ای از سورتینگ‌دارها با حضور دلالان که عده‌ای از سودجویان هستند سبز‌چینی می‌کنند و سبز‌زدایی با اتیلن می‌کنند.

وی با بیان اینکه ‌این سبز‌زدایی را برای صادرات انجام می‌دهند و وقتی برای صادرات می‌رود یک کیلو پرتقال در روسیه 80 هزار تومان و با محصولات مصری و لبنانی که کمتر است رقابت می‌کند، تاکید کرد: ‌‌لازم به ذکر است که پرتقال ایرانی طرفدار بیشتری دارد‌.

فاطمی افزود: در مازندران  4 میلیون تن تولید مرکبات داریم و یک میلیون و 700 هزار تن مصرف مازندران و مابقی باید صادرات شود. سازمان تعزیرات و بازرسی اصناف و کشاورزی این مسئله را به جد ورود و مدیریت کنند؛ برخی افراد می‌گویند ما در تعزیرات خلاف را شناسایی و بر‌خی در تماس‌هایی خواهان آزاد کردن و رها‌سازی هستند.

 ‌کسی به سبز‌زدایی محصولات کشاورزی گیر نمی‌دهد

ایزدی کارشناس جهاد کشاورزی بابل به تسنیم گفت: سبز‌زدایی فقط مختص مرکبات نیست در محصولاتی مانند موز هم اعمال می شود و کسی هم تاکنون نگفته است که چرا موز سبز‌زدایی شده است؛ گاز اتیلن که برای سبز‌زدایی استفاده می‌شود ظاهر میوه را تغییر داده و رنگ میوه را از سبز به زرد تغییر می‌دهد.

وی افزود: یکی از عیوب این سبز‌زدایی این است که پیری میوه را به جلو می‌اندازد و این گاز باعث می‌شود تا میوه زودتر فاسد شود برای همین بخشی از محصول در زمان صادرات که زمان‌بر هست فاسد می‌شود؛ سبز‌زدایی، کیفیت رنگ و ظاهر میوه را بهبود می‌بخشد اما باعث تغییر در مزه و باعث رسیدگی میوه نمی‌شود‌.

این کارشناس کشاورزی علت این امر را اینگونه بیان کرد: سبز‌زدایی به دلیل تقاضای مشتری است. میوه در هنگام عرضه به بازار کمی زرد و کمی سبز است ولی بازار این نوع رنگ را نمی‌پذیرد و مشتری تقاضای زرد و نارنجی کامل را دارد برای همین سورتینگ‌داران که مسئولیت این کار را بر‌عهده دارند اقدام به سبز‌زدایی می‌کنند تا میوه مشتری پسند باشد‌.

وی گفت: برای اصلاح این امر و برای اینکه محصول با رنگ طبیعی وارد بازار شود ابتدا باید فرهنگ صرف را اصلاح کنیم تا محصول را با همان رنگ طبیعی بپذیرند البته برای اینکه محصول با رنگ نارنجی یا زرد طبیعی وارد بازار شود زمان زیادی لازم است و یخبندان و هوای سرد و شرایط جوی منطقه در طول این زمان به محصول آسیب می‌زند برای امنیت خاطر هم محصول در زمانی که هنوز کمی زرد و کمی سبز هست برداشت می‌شود.

ایزدی تاکید کرد: برای اینکه جلوی سبز‌زدایی از سورتینگ گرفته شود نیازمند قانون هستیم و این همت نمایندگان مازندرانی و شمال  در مجلس شورای اسلامی را می‌طلبد زیرا بازرسان ما در جهاد کشاورزی از سورتینگ‌ها بازرسی می‌کنند اما این سبز‌زدایی منع قانونی ندارد تا جلوی این کار گرفته شود برای همین ما نمی‌توانیم در این کار ورود پیدا کنیم.

انتهای پیام/.