مجتبی گهستونی، مسئول کمیته گردشگری ورزشی شهرستان اهواز در یادداشتی نوشت: در روزهای گذشته حکم مسئولیت «کمیته گردشگری ورزشی شهرستان اهواز» با حضور ریاست کمیته گردشگری ورزشی خوزستان، مدیرکل میراثفرهنگی گردشگری صنایعدستی خوزستان و نماینده سازمانهای مردمنهاد در استانداری خوزستان به من به عنوان نگارنده این واژهها اهدا شد تا پس از بنیانگذاری کمیته گردشگری خوزستان که در سال گذشته انجام شد، زمینههای پیوند هرچه بیشتر بین گردشگری و ورزش را به وجود بیاوریم.
گردشگری ورزشی به آن دسته از سفرهایی گفته میشود که علاقهمندان با هدف تماشا یا شرکت در یک مسابقه ورزشی عازم سفر میشوند. البته هستند گردشگران بیشماری که در مدت زمان حضور در اردوهای ورزشی، تصمیم میگیرند تا از موزهها، محوطهها و بناهای تاریخی بازدید کنند.
گردشگری ورزشی حتی شامل بازدیدهای خاطرهانگیز از مکانهای با اهمیت تاریخی در اقصی نقاط دنیا، مانند قدیمیترین ورزشگاه در شهر اولینهای صنعت نفت در مسجدسلیمان و آبادان و حتی قدیمیترین زمینهای گلف در دیگر نقاط خوزستان و یا نخستین باشگاه چوگان و سوارکاری در جزیره مینو و یا بازمانده استخرهای قدیمی از زمان شکوفایی نفت در خوزستان و منطقه نفتسفید هفتکل است.
امروزه وقتی به مناسبت بازیهای جام جهانی، المپیک و برخی از رویدادهای بین قارهای و یا ملی سفر انجام میشود و پول در جوامع محلی هزینه میشود، نوعی از گردشگری ورزشی انجام شده است.
ما در خوزستان، نخستین استان کشور هستیم که با همفکری تنی چند از دوستان، کمیته گردشگری ورزشی خوزستان را در «هیئت انجمنهای ورزشی خوزستان» تشکیل دادیم که مجوز آن را فدراسیون انجمنهای ورزشی کشور به خوزستان ابلاغ کرده است.
پس گردشگری ورزشی یکی از زیرمجموعههای صنعت گردشگری است که به پاس کوششهای صورت گرفته طرفداران آن در حال افزایش است. چون گردشگری ورزشی، گردشگران را به بازدید از محل برگزاری تشویقمیکند. گردشگران از طریق رزرو هتلها و سایر اقامتگاهها، خوردنخوراکیهای محلی، خرید سوغاتی و جابه جایی از طریق تاکسی به اقتصاد محلی کمک میکنند.
البته گردشگری ورزشی باعث ایجاد تصویری مثبت در بین گردشگران برای جوامع محلی میشود و بسیاری از زیرساختها و امکانات گردشگری ورزشی نیز میتواند توسط اعضای جامعه میزبان استفاده شود.
البته نباید از توسعه گردشگری ورزشی که به ایجاد حس اجتماعی کمک میکند و ظرفیت جذب مجدد گردشگران را دارد غافل بشویم. چون پولحاصل از گردشگری ورزشی را میتوان مجدداً در اقتصاد محلی سرمایهگذاری کرد.
ما وقتی از ضرورت توجه به گردشگری ورزشی صحبت میکنیم به آن دلیل است که میتواند فرصتی برای توسعه زیرساختهای جدید در منطقه ایجاد کند و رسانهها میتوانند به تبلیغ مقصد کمک کنند.
گردشگری ورزشی برای مردم محلی شغل ایجاد میکند و تا حدود زیادی بر حفظ محیط زیست تاکید دارد و ممکن است منجر به مدیریت و حفظ محیط زیست بهتر شود.
استان خوزستان به واسطه نقش تاثیرگذار خود در رشتههای ورزشی در طی یک قرن اخیر و برخورداری از باشگاههای ریشهدار ورزشی و طرفداران پرشمار، برخورداری از کوهستانها و صخرههای متعدد، مناطق برفگیر، سواحل شنی و ماسهای، وجود جنگل، دشت، تپههای رملی، تالابهای متعدد، رودخانههای پر آب و... منجر به راهاندازی و فعالیت رشتههای ورزشیموجود در قالب فدراسیونهای ورزشی و کمیته گردشگری شد.
فدراسیون و هیئت انجمنهای ورزشی، به منظور ساماندهی، توسعه و حمایت رشتههای جدید ورزشی که میتوانند مورد استقبال بخشی از جامعه قرار بگیرند و همینطور با حمایت و هدایت رشتهها و انجمنهایورزشی موجود تشکیل شدهاند.
هیئت انجمنهای ورزشی متناسب با اهداف، نیازها، استعدادها، اقدام به تنظیم مأموریتها و راهبردها، تهیه روشهای کاری متناسب با مأموریتها، نحوه ارتباط انجمنهای ورزشی، سازماندهی رشتههای جدید، دستهبندی دقیق و تخصصی رشتههای ورزشی، تنظیم روابط دقیق و صحیح بین رشتهها، تهیه ضوابط مختلف رشتههای ورزشی در امور توسعه، ارتقا، تشکیل تیمها، برگزاری مسابقات و لیگها، نحوه ارتباط با مبادی داخلی و بینالمللی، تنظیم نقش و نحوه تصمیمسازی و تصمیمگیری در موارد مختلف و از جمله اعزام تیمها و تدوین برنامه چهار ساله هیئت با مشارکت انجمنهای تحت پوشش اقدام به فعالیت میکند.
از جمله رشتههای ورزشی زیر پوشش هیئت انجمنهای ورزشی خوزستان میتوان به دارت، طنابکشی، فوتبال روی میز، پارکور، جتاسکی و جتبوت، اسکی روی آب، پدل برد، ورزشهای هوایی، کریکت، جهتیابی، سپکتاکرا، ماهیگیری، بکگامون، بیسبال و سافتبال، تکبال، راگبی و... اشاره کرد.
کمیته گردشگری ورزشی عزمی راسخ دارد که با حمایت همهجانبه هیئت انجمنهای ورزشی خوزستان به دلیل برگزاری رخدادهای بیشمار ورزشی در خوزستان که نیاز به هماهنگی لجستیکی دارد و همچنین وجود ظرفیتهای بالای گردشگری ورزشی نظیر طبیعت بکر و جنگلهای زیبا، دریا و رودخانه، مناطق کوهستانی با تدوین استراتژی و تعیینبازارهای هدف، متولی و مجری فعالیتی گسترده در راستای بسط و گسترش صنعت گردشگری ورزشی در خوزستان باشد.
برقراری تعامل میان ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خوزستان و ادارهکل ورزش و جوانان خوزستان، تشکیل جلسات کاری منظم براساس خط مشیها و سیاستهای راهبردی و آییننامههای موجود گردشگری ورزشی، هماهنگی در خصوص برنامهریزی و طراحی گشتهای ارزانقیمت ترکیبی و بصورت گروهی و همگانی، تشویق شرکتها و دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری به منظور برگزاری گشتهای چندمنظوره، تشویق و حمایت از سرمایهگذاران علاقهمند به توسعه گردشگری ورزشی و فعالیتهای نوین و جذاب، تعریف و برگزاری گشتهای تخصصی گردشگری ورزشی برای مخاطبان ویژه همچون مهدهای کودک، دانشآموزان، دانشجویان و... بهویژه کارمندان، برگزاری نمایشگاههای گردشگری ورزشی، تهیه تقویم رویدادهای محلی و ملی ورزشی در سطح استان و شهرستانها، تدبیرساز و کارهای مناسب برای تشویق و ترغیب سرمایهگذاران در حوزه گردشگری ورزشی، تسهیل در اجرای دورههای آموزشی مرتبط با گردشگری ورزشی نظیر مدیریت گردشگری و راهنمایان گشتهای ورزشی از جمله شرح وظایف کمیته گردشگری ورزشی محسوب میشود.
انتهای پیام/